Recenze monitoru Huawei MateView GT. Zaoblené 3K s parádními barvami

Huawei vyrazilo do herní branže se svým prvním herním monitorem. A rozhodně vykročilo správnou nohou.

Co baví

  • Špičková kvalita konstrukce
  • Zaoblený displej
  • 4K a 165Hz
  • Výborné podání barev a kontrastu

Co vadí

  • Slabší HDR
  • Horší doba odezvy
  • Standardní verze bez reproduktorů
7/10
Hodnocení

Opravdu dobrých herních monitorů s dobře vyváženým poměrem ceny a nabízených technologií na trhu moc není, a když už, většinou se to odráží v pořádném útoku na vaše peněženky. Huawei trochu překvapivě vyrukoval s dvojicí nových monitorů - klasičtějším modelem s úhlopříčkou 27 palců a krásně zahnutým modelem s úhlopříčkou 34 palce, který jsme dostali na test do redakce. A rozhodně nás překvapil. 

Na globálním trhu je mimo jiné ještě k dispozici druhá varianta monitoru s integrovaným soundbarem v podstavci, který umí vyprodukovat kvalitní zvukovou kulisu. Opravdoví hráči ale stejně sáhnou spíše po pořádné repro sestavě, takže naše standardní edice monitoru s obyčejným podstavcem nám více než vyhovovala. 

Mohutný kov a plast

Design monitoru mi neuvěřitelně sedl. I když na první pohled může působit až industriálně, kombinace matného černého plastu a robustního kovového stojanu, který se zasadí do zadní části monitoru, vyvolává obdiv. Obří zaoblený displej s úhlopříčkou 34 palce je pokryt rámečky jen minimálně a i samotný monitor je až překvapivě tenký. Po nasazení stojanu je vzadu vidět jen logo výrobce a monitor lze naklánět směrem dolů a nahoru, nikoliv však do stran. Nechybí závity pro potenciální zavěšení na zeď. 

pr_2021_9_1_8_36_51_679_03.jpg
Design je minimalistický, ale stylový a robustní

Viditelných ovládacích prvků je monitor zcela zproštěn, vzadu za plastovým krytem se schovávají pouze všechny důležité porty, tedy DisplayPort, dva HDMI 2.0 porty a USB-C, který v tomto případě slouží pouze pro napájení ze sítě, takže dostanete v krabici ještě malý externí adaptér. Monitor tedy nepodporuje přímé využití např. flash disků, napájení notebooků ani další pokročilejší funkce, zcela tu chybí dokonce byť malé repráčky. Jak jsem se zmínil už dříve, na trhu je také druhá verze se  soundbarem, pokud tedy chcete zvuk přímo z monitoru, sáhnete spíše po té. To ale neznamená, že bychom i ve standardní edici neuvítali nějaký ten zvuk, byť základní. Ale co, člověk nemůže chtít všechno. 

Technické specifikace

  • Typ panelu: VA
  • Úhlopříčka: 34 palce
  • Rozlišení: 3440 x 1440 bodů
  • Frekvence: 165Hz (DisplayPort), 100Hz (HDMI 2.0)
  • Maximální jas: 370 nitů
  • Konektory: 2x HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, USB-C
  • Technologie: HDR, FreeSync
  • Cena: 13 490 Kč

Plastový kryt všechny porty krásně skryje, bohužel ale už neschová kabely, takže si s jejich spletitostí budete muset poradit sami. Výborným nápadem je malý joystick na dolní hraně monitory, který se postará o základní menu a je velmi intuitivní. Stačí se pohybovat do stran a klikat pro potvrzení. Díky němu se tak dostanete ke všem základním funkcím, jako je úprava jasu, kontrastu a přístup do jednotlivých režimů, případně čistě herním prvkům, jako je např. znázornění snímkovací frekvence. 

Krásné barvy, pokročilé technologie ale chybí

Huawei pro svůj monitor zvolil ultra širokoúhlý VA panel s rozlišením 3440 x 1440 bodů, což sice není klasické 4K, ale spíše 3K (oficiální název je také UWQHD, nebo-li Ultra Wide QHD). V kombinaci s obnovovací frekvencí 165Hz to z recenzovaného kousku dělá výborný herní monitor, který však má svá pro a proti. Začněme u výhod.

20211202_102501.jpg20211202_102439.jpg20211202_102405.jpg
Zaoblení displeje krásně vtáhne do herního zážitku

Zakřivený displej je nádherný a dokáže opravdu vtáhnout do herního zážitku. Vždy tak máte dokonalý rozhled a především žádné barevné zkreslení, které může u VA panelů nastoupit při ostřejším úhlu pohledu (na rozdíl od IPS panelů, které neztrácejí kvalitu ani při velmi ostrém úhlu). Špičkové je také podání barev, které jsou věrohodné a ne zbytečně přesaturované, a výborný kontrast, což jsou aspekty, kterými VA panel vyhrává nad konkurenčním IPS. 

 

Špičkové je také podání barev, které jsou věrohodné a ne zbytečně přesaturované, a výborný kontrast.

 

Zde nastává první ale. Pokud totiž hrajete kompetitivní střílečky a online akce, případně holdujete esportu, nebude pro vás recenzovaný kousek moc vhodný. V těchto případech totiž půjdete po co nejmenší odezvě a IPS panel je na to jako dělaný. Naopak VA panel u MateView má s odezvou 4ms ne zcela optimální svižnost, což u online frenetických akcí zkrátka poznáte. I v případě připojení přes HDMI port vám tak bude bohatě stačit frekvence 100Hz, jelikož maximální dosažitelná hranice 165Hz postrádá u VA panelu smysl. Monitor zkrátka nestíhá. 

20211202_104623.jpg
VA panel umí skvěle vyprodukovat barvy a kontrast. Odezva už tak skvělá není

Pokud naopak hrajete klasické hry, jako jsou akční adventury, příběhové RPG tituly, závody nebo sporty a strategie, MateView GT vám vytře zrak parádním podáním barev a sytým kontrastem. Na druhou stranu záleží na tom, co přesně hrajete. Na monitoru jsme zkoušeli celou řadu her v čele s novinkami jako je Battlefield 2042 a monitor si se vším poradil bravurně. Překvapí i podpora technologie FreeSync, která je trochu schovaná v nastavení, spolu s režimem Overdrive pro minimalizaci rozmazání tmavých odstínů ale jde o velmi důležité prvky monitoru.

Široký úhel na bojiště Battlefieldu obzvlášť potěšil, jelikož máte dokonalý přehled o všem, co se kolem děje a uživatelské rozhraní je skvěle rozloženo a nepřekáží. Jen musíte počítat s tím, že předrenderované filmečky většinou dorazí na obrazovku se dvěma černými pruhy po stranách. Také multiplayer Halo Infinite je na širokoúhlém panelu naprosto parádní a troufám si tvrdit, že jsem měl mnohem lepší výsledky právě díky mnohem většímu rozhledu a přehlednosti nad situací. A popravdě mi nevadila ani odezva 4ms, ať už byla akce na obrazovce jakkoliv frenetická.

getthumbnail (1).jpg

Poslední kaňkou na kráse je podporované HDR, které je velmi slabé a s maximální úrovní jasu 350 nitů jej vlastně často ani nepostřehnete. Pokud si tedy monitor kupujete kvůli technologii HDR, např. pro využití s konzolí Playstation 5, jak to mnozí hráči dělají, doporučujeme se porozhlédnout jinde. Nedostatky jasu alespoň částečně schovává skvělé barevné spektrum a kontrast, které monitor umí opravdu špičkově. 

Abychom ale nemluvili jen o hrách, MateView GT je skvělý monitor i na práci. Při administrativní a redakční práci často potřebujete hodně prostoru pro manipulaci s několika různými okny a možnost si vše rozházet na jednom monitoru bez nutnosti neustále přepínat a přeskakovat, případně kombinovat dva monitory, je k nezaplacení. 

Verdikt

I přes své nedostatky nás první herní monitor výrobce Huawei velmi příjemně překvapil. Nabízí povedený design, krásně zaoblený displej, vysoké rozlišení, 165Hz frekvenci a špičkové podání barev. S přihlédnutím k dobré ceně musíte oželit modernější a pokročilejší funkce a technologie a také si ujasnit, zda vám stačí VA panel, nebo se vydáte spíše směrem ke kompetitivním IPS či TN panelům. Pokud vám MateView GT žánrově vyhovuje, rozhodně jej můžeme doporučit. 

Diskuze (1) Další článek: GRID Legends dnes odhalují datum vydání a debutové záběry ze hry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,