Recenze: MotorStorm: Arctic Edge – jízda vašeho PSP

Jen málo hrám na PSP se povede vytvořit si vlastní, osobitý styl závodění, který je zábavný, bohatý na obsah a promyšlený v každém detailu.
Kapitoly článku

Arktické specialitky

Prakticky po každém druhém závodu se vám odemkne nějaký bonus. Ať už se jedná o nové vozidlo, nový lak, úpravy na váš stroj či achievementům podobné odznaky, tak pořád máte o co hrát. Odznaků je celkem padesát a bude vám trvat opravdu dlouho, než je všechny nasbíráte. Počítají se do nich i onlinová klání. Další skvělou vlastností je libovolná úprava vzhledu vašeho stroje. Od barevného provedení přes výměnu pasivních součástek jako jsou světla, přední nárazník, přes předměty na střeše či v zadní části auta.

 

Arctic_Edge_017.jpegArctic_Edge_018.jpeg

Dokonce je možné vyšperkovat si vozítko o různé nápisy, loga či ho nastříkat podle vzoru, který si zvětšíte, zmenšíte a posunete jak chcete. Z každého vozítka můžete udělat naprostý unikát. Tolik možností úpravy vzhledu se na PSP jen tak nevidí a spíše bych je čekal u her na velkých konzolích.

arctic_edge_artwork.jpg

Odemykatelná jsou také různá média jako videa a artworky. Těch je celkem jedenáct. Nesmím zapomenout na volbu ze čtyřiadvaceti postav, které nemají sice žádné praktické využití, ale proč by měly na trati všechny postavy vypadat stejně, že. Vrcholem Arktického Okraje je online mód, který spadá do části hry s názvem Wrecreation. Nabízí online žebříčky, zakládání her až pro šest živých protivníků a rankingový systém. Kromě toho můžete projet tratí bok po boku ''duchů'' samotných tvůrců hry a rozdat si to s nimi pěkně na férovku.

Arctic_Edge_019.jpegArctic_Edge_02.jpeg

Free-to-play mód hry a Ad-hoc mód s dalšími šesti kamarády je samozřejmostí. Skvělým bonusovým nástrojem přímo ve hře je Photo mode, který vám při zastavení hry umožňuje nafotit si scénu, uložit jí na paměťovou kartu, sdílet či nastavit jako wallpaper. Navíc tento mód je až neuvěřitelně flexibilní, můžete libovolně rotovat kamerou, zoomovat, natáčet strany a scrollovat. Však okolní screenshoty jsou pořízené právě tímto in-game nástrojem.

Wrecreation mód hry nabízí online žebříčky, zakládání her až pro šest živých protivníků a postupový rankingový systém.

Ledová nirvána

Při mrknutí na okolní obrázky je vám asi jasné, že tahle hra vypadá dobře. A v pohybu s tím budete souhlasit dvojnásob. Modely vozidel jsou robustní, dobře se ovládají, máte skutečně pocit, že řídíte těžkou rolbu nebo agilní motorku. Ve hře jsou efekty zašpinění nejenom vašeho vozítka od sněhu, ale také vaše obrazovka dostává co proto. Stroje po sobě zanechávají vyjetou stopu, která není jen pouhou texturou, ale u hlubokého sněhu či bahna je skutečně vymodelovaná ve 3D. Padající vločky se na obrazovku pěkně lepí a stříkající bláto či voda dodává celému závodění pořádný šmrnc.

Arctic_Edge_020.jpegArctic_Edge_021.jpeg

Úžasně jsou zpracované také efekty zapadajícího slunce, jehož paprsky vás při výjezdu z jeskyně dokáží na okamžik oslepit. Je až neuvěřitelné, že celá ta nádhera běží naprosto plynule, bez jediného škubnutí. PSP po Gran Turismo opět dokazuje, jaký potenciál v sobě má. Herní soundtrack je přímo elektrizující, najdete na něm kousky od Chemical Brothers, Prodigy, Motorhead, The Exploders, Evil Nine, Radiohead, Fake Blood a dalších nářezových skupin. Až se vám hudba oposlouchá, není problém vytvořit si playlist z vlastních mp3 na paměťovce.

Arctic_Edge_022.jpegArctic_Edge_023.jpeg

TIP: Používejte boost v prudkých zatáčkách, pomůže vám je vytočit

Arctic Edge je jednoznačně nejlepší arkádovou, zběsilou, adrenalinovou hrou tohoto roku a jednou z nejlepších závodních her na PSP vůbec. Bohatý obsah, perfektní zpracování a fungující online režim hry dělají z tohoto titulu jasného favorita letošních Vánoc. Je dost pravděpodobné, že se u ní budete bavit ještě v létě, kdy po sněhu nebude ani památka.
P.S. Zmiňoval jsem, že má hra perfektní intro?

Dostupné pro: PSP, iPhone
Žánr: Závodní | akční závody
Výrobce: BigBig Studios | Webové stránky hry
  • Dlouhá kariéra
  • Rychlá a pěkná grafika
  • Spousta bonusů
  • On-line mód
  • On-line žebříčky
  • Nápadité tratě
  • Velké množství vozidel
  • Nářezový soundtrack
  • Foto režim
  • Bude vám zima
  • Asi že chybí replay?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,