PC | Recenze | RPG

Recenze: Mount&Blade: Ohněm a mečem - šavlí a olovem

Nasedněte na koně, za pás připněte šavli, do ruky vezměte karabinu a vrhněte se po hlavě do bojů o Polský trůn.

S prvním Mount&Blade jsem měl jeden velký problém asi týden jsem se pořádně nevyspal. Fantaskní středověký svět a chytlavá hratelnost mě totiž doslova přikovaly k počítači a já jsem zarudlýma očima sledoval cestu obyčejného žoldáka až na armádního generála. To vše bez toho, aby hra předkládala jakkoliv předdefinované události prostě jsem se skvěle bavil a psal si svůj vlastní příběh. To, že v něm jednou bylo slavné vítězství a jinde zase neslavná porážka, zkrátka k atmosféře patřilo.

 

 

Jakmile jsem tedy zjistil, že se připravuje datadisk s názvem Ohněm a mečem, neváhal jsem ani minutu a padl na kolena před našeho nejmocnějšího, nejmilejšího a nejskvělejšího šéfredaktora jakého kdy Doupě mělo, a jal jsem se prosit o možnost si tento titul zrecenzovat.

Na nějaký aspoň lehce nalinkovaný příběh můžete rychle zapomenout

Úplatky, sliby a lichotky nakonec zabraly a já dostal do rukou Mount&Blade od něhož jsem očekával jediné - podobnou svobodu jako v původní hře s tím, že inspirace románem Ohněm a mečem povede k výraznější příběhové linii, která se bude táhnout celou hrou.

To, čeho jsem se dočkal, a vy se ostatně dočkáte také, bylo pouhé přeskinování původní mapy (což působí lehce úsměvně, přeci jen, Východní Evropa vypadá trošičku jinak), pár známých postav, legend a úsměvných historek, stejně jako hrstky společníků a několika nových rozhovorů – takže mountbladeohnemamecem_art1.jpgpokud jste čekali to samé, můžete na nějaký aspoň lehce nalinkovaný příběh zase rychle zapomenout. Bylo by ale nefér hru odsoudit jen kvůli tomu, že nabízí něco jiného, než co se od ní čekalo. Mimo zklamání z prostředí a absence příběhu tu totiž jsou další, zajímavější věci.

Dám dělovou ránu

Mezi zásadní změny patří přidání nové třídy palných zbraní. Ve chvíli, kdy se propracujete k mušketýrům nebo budete ze sedla ostřelovat skupinu pěšáků, pochopíte, proč primitivní pušky a pistole znamenaly revoluci ve válčení. Už tak kvalitní boje známé z původní hry tímto rozšířením dostávají nový rozměr a nabízí více prostoru k taktizování, stejně jako k zábavnějším a napínavějším bojům muže proti muži