Recenze: My Model Train – v roli strojvůdce

Přáli jste si v dětství vlastní soupravu vláčků společně s modelem železnice? A splnil se vám podobný sen? Pokud ne, nevadí. Mobilní hříčka My Model Train je účinnou, byť malou náplastí na rány zklamaných duší všech strojvůdců.

Žánr: Logicky ražená strategie
Multiplayer: Ne
Platforma: J2ME
Testovací hardware: Nokia 6680
Hru poskytl:
WapStranky.cz

Přehazování výhybek, řízení tras vlaků a jejich zastavování na překřížených kolejích se – pravda – zrovna nedá považovat za můj klasický klukovský sen. Nicméně přestože jsem shlížel v dětství k odlišným zájmům, vždy jsem cítil nad celým tímto nesmrtelným „fenoménem“ nepopsatelné kouzlo, které fascinovalo i mne. Už jen proto jsem s oblibou zamířil k titulu, jako je právě My Model Train.

Reálné vyobrazení se nekoná

Ze začátku by nicméně bylo vhodné poznamenat, že tento do mobilu smrsklý model železnic není reálným vyobrazením vlaků a nádraží. Jedná se o jeho nadlehčenou formu směřující spíše k logickému uvažování, u níž se určitě neobejdete bez dobré paměti. V mnoha různých misích budete proto postaveni před úkoly spočívající v přepravě cestujících, zboží, sbírání uhlí, vody a podobně. A že to zní jednoduše? Opak je pravdou.

  
Jedou jedou mašinky

Leckdy se ocitnete na naprosto přeplácané trati, která by se dala přirovnat k bludišti. Desítky výhybek a zpětné dráhy, umožňující změnu jízdy vlaku opačným směrem, spolehlivě zaberou několik desítek minut pro řešení sofistikovaných úkolů. Zároveň musíte myslet na časový limit, jenž je ve spoustě případech opravdu přehnaný. A řeknu vám, že není nic otravnějšího, než začít celé kolo od znova. Už po desáté.

Řízení celé soustavy kolejnic holt není snadné a barevné rozlišnosti nádraží společně se všemi lidmi rovněž nejsou souhrou náhod. Nemůžete proto „žluté“ dovést na území „červených“ a naopak. Nejhorší situace přitom nastane, když se na trati objeví více mašinek, které do sebe za žádnou cenu nesmí narazit. Bez dobré paměti a vhodného načasování proto stěží zvládnete zastavit na překřížené trase jednoho z nich, aby nedošlo k neštěstí.

  
Mosty, tunely - všechno tady naleznete

My Model Train není pro každého hráče, vyžaduje značnou dávku trpělivosti, rychlých reflexů a především dobrého pamatováka. Ovládání je ale naštěstí snadné, zezačátku vám bude vše stručně vysvětleno, takže nemusíte mít v tomto směru obavy z komplexnosti, horší je to spíše po stránce rychlosti v pohybu na čtvercové ploše. Někdy je to doopravdy hra o sekundy, v níž musíte být rychlejší než vlak. Přehazování výhybek, zpětných drah a dalších aspektů nelze z pochopitelných důvodů učinit za přejezdu lokomotivy, jenže já na podobném „nestíhání“ vyhořel snad v každém druhém kole.

  
Každý cestující má jinou barvu podle toho, jak mu je zrovna blbě

Pohádkové mašinky

Grafické ražení My Model Train se nese ve stejném duchu, jako celý zbytek hry. Nadlehčené pojetí je znát na barevném rozpoložení a pestrosti rozprostřené v jinak přehledné 3D izometrické grafice. A pokud se ptáte, jak byla vyřešena hrozící nepřehlednost zapříčiněná jinými objekty v podobě stromů, domů a dalších objektů, pak odpověď zní – jednoduše. Vše, co se nachází na vámi zaměřené ploše (označené červeným čtverečkem), je vždy vidět, i když je ono prostranství překryto s čímkoliv jiným. Pravda, vypadá to divně, ale funguje to.

Světlé stránky hry
  • Promyšlené úkoly
  • Zábavnost
  • Grafické zpracování
  • Přívětivé ovládání
Temné stránky hry
  • Obtížnost některých úkolů
  • Časové omezení

My Model Train je zkrátka povedenou logickou hříčkou, která spolehlivě potrápí mozkové závity všech hráčů. V roli strojvedoucího ochutnáte sladké výhry, pocítíte hořké pachutě proher, ovšem pokud vložíte do časově omezených levelů trpělivost, budete odměněni skvělou porcí zábavy.

Grafika: 8/10
Originalita: 2/10
Atmosféra: 4/10
Hratelnost: 7/10

Pro všechny fandy vláčků a železnic je My Model Train povinností. Povinností, která spolehlivě potrápí mozkové závity. Ale někdy až moc.

Celkové hodnocení: 8 /10

Váš názor Další článek: Fallout 3 v roce 2008

Témata článku: , , , , , , , ,