Recenze: NBA 2K9 – nejlepší basket na trhu

Král basketbalu posledních několika sezón je zpět. Obhájí 2K svůj trůn také letos, nebo přenechá žezlo konkurenční sérii Live od EA?
Kapitoly článku

Trojky jsou lepší než dvojky

Střílení na koš je další věcí, kterou je třeba se pořádně naučit. A v basketbalu to platí dvojnásob. Střelba se provádí pravým analogem, nebo tlačítkem. Zatímco tlačítkem prostě vystřelíte na koš, tak analogem můžete určit druh střely. Druhů zakončení je hned několik: přímá střela, střela s odrazem o desku, střela z blízky (padáček), nebo smeč. Navíc je možné rychlým protipohybem analogu střelu pouze naznačit. Nic z toho ovšem není jednoduché, dalo by se říct, že střelba na koš je ze všeho nejtěžší.

 NBA_2K9_022.jpgNBA_2K9_023.jpg

Protože ve hře není žádný ukazatel síly střely, musíte se řídit svým citem a v lepším případě i znalostmi. Každý hráč (nebo alespoň ti nejznámější), má svůj vlastní styl střelby. Někdo váhá a někdo střílí bez přípravy. Musíte vystihnout ten správný moment, kdy má hráč míč vypustit. A v tom je ten problém. Nevíte přesně, kdy to je. Nejhorší je to u trestného střílení, moje úspěšnost s nejlepšími střelci se pohybovala mezi 50-60 %. Ve hře už to taková tragédie není, a třeba Nowitzki je na trojce téměř neomylný, přesto někdy zkazíte i zcela banální koš.

 NBA_2K9_024.jpgNBA_2K9_025.jpg

Ke střelbě bych ještě dodal, že na rozdíl od extrémně akčního NBA Live 09, kdy každý druhý koš končí smečí, se v NBA 2K9 s touto parádičkou setkáte jen párkrát za zápas. Podobně jako v reálu. Bez střelby by nebylo košů a bez útoku by nebylo střelby. Proto máte možnost pomocí Playbooku nahlédnout pod pokličku útočné či obranné řady každého týmu.

Opakované záběry si nezadají s těmi televizními: divácí skandují, střídačka živě reaguje, hráči se potí

Tyto finty a signály se vám zobrazují na přehledném hřišti z ptačího pohledu a v animaci se vám jednotlivé postupy na tento plánek kreslí. Zároveň se tak ukazuje přesná kombinace tlačítek, která je potřeba ve správném pořadí stisknout. Kromě skvělé a osvědčené klasiky pick & roll se tak dostanete k mnohem složitějším signálům, které vám usnadní cestu k vítězství. Stejně tak ovládání hráčů ve dvojici.

VIDEO: 779 'NBA 2K9 - trailer'

Stojíte s míčem na trojce a proti vám trapčí bránící hráč Bibby. Vyvoláte pick-and-roll, přiběhne Nowitzki a začne Bibbiho před vámi „odstrkovat“, aby vám udělal prostor. V tu chvíli k vám přistoupí Smith, který před chvílí bránil Nowitzkého a dojde k tzv. přepnutí obrany. Jakmile se tak stane, vyrazíte se svým hráčem k útoku a zároveň se Nowitzki odpoutá od Bibbiho a běží pod koš. Dojde k malé prodlevě, kdy umělá inteligence neví, na koho z hráčů se zaměřit.

 NBA_2K9_026.jpgNBA_2K9_027.jpg

Opět se přepne obrana, kdy se Bibby vrací bránit vás a Smith se vrací k Nowitzkému. Jenže to vy už mezitím Nowitzkému přihráváte a on osamoceně smečuje. Říká se tomu past. Takových fíglů je ve hře několik, můžete naznačit střelu, naznačit pohyb ramenem, rychle si prohodit míč, udělat otočku, přihrát dozadu spodem nebo vrchem a šance je na světě. Musíte ale počítat s tím, že to co dovedete vy, dokáže i váš soupeř. A častokrát efektivněji.

TV přenos hadr

U sportovních sérií je skvělé, že pokud máte dostatečně výkonný stroj a pořádné LCD, užijete si hru jako při televizním přenosu. Celkově je grafika hodně povedená a především opakované záběry si nezadají s těmi televizními. Obličeje jednotlivých hráčů by sice snesly více přesnosti, ale pořád je to dobré. Detaily jako pot na tvářích, věrné zpracování kůže nebo upocené dresy potěší. Téměř všechny animace jsou špičkové a naprosto věrohodné.

 NBA_2K9_028.jpgNBA_2K9_029.jpg

Kdybych měl srovnávat s NBA Live 09, jsou si hry v tomto ohledu hodně podobné. V čem ale basket od 2K exceluje je ztvárnění okolí hřiště. Diváci jsou skvělí, reagují na aktuální stav, fandí, bučí, tleskají, prostě radost pohledět. Stejně dobře je na tom i střídačka, trenéři a dokonce i maskoti. Reakce na střídačce jsou také odlišné. Někdo jen sedí se zalomenýma rukama, někdo občas zatleská a jiný vyskočí z lavičky s rukama nad hlavou.

 NBA_2K9_09.jpg

Celý tento "cirkus" je velice živý a pomáhá tak navodit pořádnou atmosféru. Nedivil bych se ani, kdyby příště do hry vložili prostřihy do hlediště, kde by seděly známé osobnosti z politiky či filmu. Některé animace vás až překvapí, když třeba spadne míč k divákům a hráč se pro něj natáhne, nebo když pomůže vstát soupeři, kterého srazil k zemi. Kritizovat grafickou stránku bych tedy nemusel, ale přesto budu. Když srovnám konzolové verze, má ta na PC co dohánět.

 NBA_2K9_034.jpgNBA_2K9_035.jpg

Komentáře zápasů se tentokrát rozšířily na tři postavy. Nyní zápasy komentuje duo Klark Kellogg a Kevin Harlan. Není to sice bůhví jak variabilní komentář, ale české ucho určitě neurazí. Navíc se přímo u hřiště pohybuje Cheryl Millerová, která přináší čerstvé novinky přímo z centra dění.O hudební doprovod se stará hned směsice pětadvaceti kapel, převážně hip-hopového zaměření. Každá z nich přispěla jedním songem a nutno dodat, že se tento skupinový mišmaš povedl na jedničku. Kdo posloucháte Gnarls Barkleye, N.E.R.D., The Pharsyde, Beastie Boys, DJ UNKu nebo The Cool Kids, budete nadšeni.

Proč to není online?

Teď se blížíme k trochu hořkému závěru jinak dosud velice pozitivní recenze. Proč 2K u PC verze absolutně rezignovalo na multiplayer a online módy? Hrát lze pouze s kamarádem na jednom PC. Proč skvěle vypadající vychytávky Living Rosters a 2K Share (sdílení soupisek a videí) na naší „personal computer“ platformě chybí? Pro ty, kteří nevědí, oč se jedná, krátké vysvětlení. Living Rosters je fíčura podobná DNA z NBA Live 09. 

NBA_2K9_038.jpgNBA_2K9_039.jpg

Jedná se o online systém aktualizací soupisek na základě výkonu hráčů ve skutečnosti. To v praxi znamená, že pokud je v reálu Kobe Bryant ve formě, bude válet i ve hře. Navíc 2K přišlo s vychytávkou v podobě nových animací a pohybů, které hráči během sezóny vytvoří. Vy si je pak můžete stáhnout a užít i ve hře. Vlastě, vy ne, jenom majitelé konzolí. Nerad bych se pustil na tenký led, ale pravda je, že ve skutečném světě bohužel spravedlivá inteligence chybí a jednomu z „týmů“ prostě nadržuje.

 NBA_2K9_036.jpgNBA_2K9_037.jpg
 

Přes závěrečné rozhořčení jsem z nové NBA 2K9 nadšený. V případě, že vás něco naštve (jako teď právě mě), můžete vyzkoušet ještě nabídku miniher Blacktop. Ta je k uvolnění a relaxaci naprosto ideální. Nabízí soutěž ve smečích (přes různé překážky), hru od jeden na jednoho až po pět na pět, tříbodový rozstřel, klasickou jednadvacítku ve třech nebo školu smečí. NBA 2K9 je tak jedinou volbou pro všechny hardcore hráče, kteří to s basketbalem myslí vážně. Je to nekompromisní simulace, která vám vydrží zatraceně dlouho. Ve srovnání s ní je NBA Live 09 zcela arkádovou záležitostí. Pokud se chcete rychle zabavit, užít si přímočarou hru a spektakulární smeče, berte basket od EA. Avšak bláznové do NBA, hardcore hráči a trenéři musí sáhnout po NBA 2K9, jinak to prostě nejde. Král je mrtev, ať žije král!

Dostupné pro: PC, X360, PS3, iPhone
Žánr: Sportovní | simulace basketbalu
Výrobce: Visual Concepts | Webové stránky hry
  • Obsáhlý mód Association 2.0
  • Manažerské funkce
  • Spousta herních možností
  • Nepřeberné množství pohybů
  • Realistické animace a živé prostředí
  • Fotorealistické zpracování hráčů
  • Příjemný soundtrack
  • Chybí online funkce a multiplayer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,