Recenze: NHL 09 – zahnívání zaživa není příliš zábava

Další rok, další hokej od EA, další brblání nad minimem novinek ve hře. Je krásné žít ve světě plném společensko-kulturních jistot.
Kapitoly článku

Když se ponořím do hluboké studny svých vzpomínek a nahmatám poslední hokej od EA, který vcelku solidně uspokojil mé sportovně-hráčské pudy (byl to ten s číslovkou 2004), vybaví se mi především optimismus. Víra v pozitivní budoucnost. NHL 2004 byl totiž zábavný hokej, svižný, s relativně širokými možnostmi docílení gólu. “Wow, jak asi bude takové virtuální zápolení vypadat za 5 let? Čichám, čichám fotorealistickou grafiku, věrné chování kotouče a propracovanou umělou inteligenci, mňam”, dělal si pomyšlení malý Jeník, respektive mé mladší a značně naivnější Já.

 

NHL09_01.JPGNHL09_02.JPG

Jelikož se zabývám hokejem z různých úhlů pohledu (včetně aktivního ničení si kloubů) něco málo přes půl života, snažím se opájet krásou tohoto sportu nejen při populárních atraktivních momentech, například když se hráč pokouší otevřít o plexisklo lebku soupeře.

TIP: Legendární účinné “one-timery” (střely z voleje) mají své místo i v NHL 09. Ať žije tradice.

Lední hokej je mnohem komplexnější záležitost - vyžaduje brilantní taktické myšlení při překonávání tuze bráněného středního pásma, instinkt zfetovaného zabijáka při soubojích u mantinelu a štěstí karbaníka během nepřehledných situací před brankou.

czech1.jpg

Pevně jsem věřil, že během uplynulých pěti let se podaří na naše herní stroje dostat titul, jenž krásu tohoto sportu obsáhne téměř v kompletní míře. Ach ta naivita.

Před námi jsou jen slzy, pot a krev

Místo parádního hokejového zážitku tak je hráčům na PC servírováno postupem let rozpadající se “cosi”, se zahnívající grafikou a notně ohlodanou možností on-line hry. Nadávání, vyhrožování, modlení se a rituální upalování domácích mazlíčků za příslib předělání PCčkářského NHL do nového enginu tak nebere konce.

Místo parádního hokejového zážitku tak je hráčům na PC servírováno postupem let rozpadající se “cosi”, se zahnívající grafikou a notně ohlodanou možností on-line hry

Zmiňovat znovu nepřehledné menu a absenci konzolové vymoženosti jménem “skill stick” skoro nemá cenu, kor když nejsem placen od počtu napsaných znaků. Ehm.

VIDEO: 796 'NHL 09 - ukázka hraní PC verze'

Nerad bych však dal explicitně najevo, že kvality NHL 09 se pohybují ve značně fekální rovině. Ne. Hra to není vyloženě špatná (špatné hry nedostávají hodnocení 5 z 10) - vždyť ti hráči tam tak roztomile jezdí, snaží se, občas se jim povede vskutku parádní střela do šibenice, jindy zase předvedou ukázkovou biliárovou kombinaci, případně brutální srážku těšící všechny sadisty. Jenže podobnými záležitostmi se můžeme kochat již po několik let a hlavně, k ultimátnímu hokejovému zážitku toho stále dosti chybí.

Hraj to pořádně!

Začněme třeba defenzívou, moderním to písmem svatým všech trenérů a sportovních stratégů. V NHL 0x (x náleží intervalu <0;9> ) je k vidění obranná hra na úrovni žáků šestých tříd. Propracované bránění středního pásma chybí, místo toho dva soupeřovi útočníci jezdí za pukem jak zmatené slepice, přičemž obránci naopak mají tendenci ustupovat hluboko do své obranné třetiny. Nejen, že to není realistické, ale hlavně to není zábavné!

Nerad bych však dal explicitně najevo, že kvality NHL 09 se pohybují ve značně fekální rovině. Ne!

Počítač se chová stále stejně, nehledě na zvolenou obtížnost, a vy tak můžete podnikat většinou jeden a ten samý typ útoku v podobě úniku po křídle. Vpravdě variabilita, která je triumfována snad i výčtem úvodních znělek Večerníčku.

NHL09_03.JPGNHL09_04.JPG

Při větším závaru kolem vlastní branky pro změnu počítač rád staví obranný val před brankářem, o který se zastaví veškeré střely z dálky. Ano, ve hře padají občas i velice pěkné góly, jenže co z toho, když po většinu doby si vás chce umělá inteligence zotročit celkovou šablonovitou hratelností.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, iPhone
Žánr: Sportovní | simulace ledního hokeje
Výrobce: EA Sports | Webové stránky hry
  • Je to hokej
  • Be a Pro není špatná idea
  • Nízké HW nároky
  • Není to realistický hokej
  • Zastaralá grafika
  • Minimum vylepšení
  • Krkolomné možnosti on-line hry

Témata článku: , , , , , , , ,