Recenze: NHL 5-on-5 2006 – lepší jak realita

Není žádným tajemstvím, že pro mobilní telefony je opravdu vydařených simulátorů ledního hokeje žalostně málo. Ovšem s příchodem NHL 5-on-5 2006 se nad vyprahlými pustinami nakonec sešla mračna, aby ukojila žízeň všech hojeku-chtivých hráčů.

Žánr: Simulátor ledního hokeje
Multiplayer: Ne
Platforma: J2ME
Testovací hardware: Nokia 6680
Hru poskytl:
WapStranky.cz

Přistupoval jsem k NHL 5-on-5 2006 poněkud nejistě. Vlastně jsem očekával, že z ambiciózně vyhlížejícího díla se stane fiasko nechutně vydělávající na licenci se jménem a celkově na slávě NHL. Moje počáteční předtucha, jakoby z úst zlých jazyků vytržená, se ale naštěstí nevyplnila. Namísto pochybných kvalit jsem se setkal až s překvapivě vydařeným simulátorem látajícího puku, vhozených branek a rozbitých zubů.

Jak moc je to simulátor?

Je více než zřejmé, že od  potenciálního simulátoru pro mobilní telefony nelze očekávat nic převratného. Ovšem v podání NHL 5-on-5 2006 se přeci nějaký malý převrat koná. Spoluhráči i protivníci nelátají na ledě jako splašené slepice, jistou taktiku nepostrádají a snaží se vás za každou cenu zbavit získaného puku. O to horší je ho dostat zpátky, jestliže jej ukořistí soupeř ve snaze dát gól. V tomto případě rychle směřují úsilí k vaší brance a je pouze otázka vteřin a štěstí, jestli gól dají nebo ne.

  
Chystám se na led

Principy sportovního simulátory ne nepodobné hrám FIFA a NHL jsou u právě recenzovaného titulu takřka nedotknuty – vždy máte k dispozici celý tým a ovládáte pouze hráče, jenž se nejdříve dostal k puku. Jeho přepínání je přitom automatické, pokud se tedy nerozhodnete pro změnu sami. Ruku v ruce s ovládáním proto nebyl prakticky žádný problém podmanit se víru hokeje a maximálně si ho užít.

Laťka obtížnosti mimo jiné není nastavena do nepřekonatelných výšin, tudíž se z ročníku 2006 titulu NHL 5-on-5 stává opravdu zábavná hra. Přestože se někdy vyskytla chvíle, kdy jsem měl chuť mobil zahodit k vůli prohraným zápasům, jednalo se spíše o výjimečné situace – takže buď mi to prostě šlo od ruky anebo nevím.


  
Góóól! Joooo! Ehm, to byl vlastňák?

„Jen tak“ nebo sezóna

NHL 5-on-5 2006 nabízí ihned ze začátku dvě možnosti – buďto si zahrajete takzvaný rychlý zápas, tudíž se zbavíte otravného nastavování všeho možného, nebo se vrhnete vstříc dlouhým bojům sezóny. V druhém případě odehrajte několik zápasů, jejichž výsledky jde mimo jiné nasimulovat. Nicméně  NHL 5-on-5 nabízí také více možností po stránce týmu a jejich rozestavení, které jsou postaveny na základě licencí. O to více jsem jimi byl potěšen, protože jen málokterá hra se kromě podobných licencí může pyšnit opravdovou kvalitou. Výběr, za koho se rozhodnete hrát, záleží zcela na vás - každý je samozřejmě jinak účinný například v útoku, obraně apod.


  
Půjdeme na to rychle v rychlé hře

Co do grafického zpracování, ani zde bych hře moc nevytýkal. Hokej za hry vypadá jako hokej, hokejisté jako hokejisté a podobně jde hovořit o puku. Postavy jsou naanimované, hýbou se, což dodává NHL 5-on-5 reálnější a svižnější vzhled. Výtky bych akorát směřoval k hudbě – její forma mi přijde až moc symbolická, ale je to asi zapříčiněno gustem.

Světlé stránky hry
  • Opravdový simulátor ledního hokeje
  • Spousty týmu
  • Hratelnost
  • Grafické zpracování
Temné stránky hry
  • Symbolická hudba
  • Tu a tam je kumšt dát gól :-)

O pocit opravdového hokeje nebudete tak jako tak ochuzeni, což je nejhlavnější. Hra vede takřka po všech směrech a dlouho jsem se tak nebavil... a pravda ani nerozčiloval nad prohranými zápasy. Každopádně se ročník 2006 mobilní variace NHL vyvedl, a to až příliš překvapivě. Pokud tedy vyhledáváte solidní simulátor, s NHL 5-on-5 2006 nešlápnete vedle.

Grafika: 8/10
Originalita: 2/10
Atmosféra: 8/10
Hratelnost: 9/10

Není sporu o tom, že se tento simulátor ledního hokeje opravdu povedl. Pokud jste tedy příznivci puku, hokejek a rozlámaných hokejistů bez zubů, jedná se o jasnou volbu.

Celkové hodnocení: 8.8/10

Váš názor Další článek: Hvězdní vývojáři zakládají Seeds

Témata článku: , , , , , , ,