PC | Recenze | X360 | PS3 | RPG

Recenze: Overlord 2 – zlo se vrací

Jestliže vám bylo smutno po sympatickém černokněžníkovi, tak už nemusí – temný pán má následníka.
Kapitoly článku

Upřímně, humor zůstal stejný. Ne stejně dobrý, ale doslova stejný. Jakkoliv bylo humorné zabíjet obtloustlého hobita v minulém díle a nejspíše to bylo zmíněné v každé kritice a hráči na to s láskou vzpomínali, opravdu není nutné, aby každá postavička ve hře vypadala, že má dvě stě padesát kilo. Opakovaný vtip je sice stále vtipem, ale postupem času se tento fórek natolik zají, že se spíš budete ošívat pod dojmem trapnosti. Což je rozhodně škoda, protože humor je jedna z věcí na nichž Overlord staví.

overlord2_07.jpg overlord2_08.jpg

A možná i proto se hra snaží parodovat vše, co ji přijde pod ruku. Někdy se jí to podaří dokonale, jako je tomu v případě tří milenek Overlorda, někdy se jí to podaří méně, jako je tomu v případě již zmiňovaného Římského impéria.

TIP: Procházejte pečlivě území – můžete najít vcelku důležitá vylepšení pro vaši postavu i temnou věž.

To je parafrázováno pouze pomocí arény, obtloustlých obyvatel a legionářů; přičemž potenciálu by se ale dalo vytřískat mnohem víc. Ještěže jsou tu elfové, jež plní funkci Greenpeace a o jejichž sexuální orientaci nemůže být pochyb. Vysoké hlásky pronášející „Zachraňte chlupaté jedince,“ jsou snad dostatečným poznávacím znamením.

overlord2_09.jpg overlord2_10.jpg

Humor naštěstí zachraňují vaši patolízalové, kteří mají dostatek energie pro trousení perfektních hlášek a komentářů k současnému dění. Skoro by se dalo říct, že hlavní roli nehraje Temný pán, ale právě jeho poskoci. Jejich reakce naštěstí neztratily nic ze svého dřívějšího lesku a i díky nim se vyplatí si Overlorda 2 zahrát.

Nesnažte se upéct fénixe, jen je to rozdráždí, místo toho je ponořte do vroucí vody a poduste

Jedná se o nekonečnou studnici černého humoru, který je obzvláště patrný při nahrávacích obrazovkách. „Nesnažte se upéct fénixe, jen je to rozdráždí, místo toho je ponořte do vroucí vody a poduste“ jsou na denním pořádku a vryjí se do paměti lépe, než celá hra.

Fénix po Francouzsku

Stejně tak po hratelnostní stránce je Overlord pouze vylepšenou edicí toho, co jste již jednou mohli vidět. Stále jsou zde úkoly, které vás rozesmějí a zároveň donutí pořádně zapřemýšlet. Provedení určitého cíle se snaží být elegantní, ale pokud se vám nebude chtít přemýšlet, jde většina situací zvládnout i hrubou silou.

TIP: Nezanedbávejte kvůli svým impům ani sebe. Ve hře se totiž občas budete muset s nepřáteli poprat i sami.

Není kouře bez ohně, stejně jako není mrtvých bez pořádné sekery, palcátu a zástupu poskoků.  Ještěže je ta smrt podána tak roztomile a všichni zmasakrovaní se promění pouze v kuličky, jež představují životní sílu vašich impů.

overlord2_11.jpg overlord2_12.jpg

Z hlediska grafického je Overlord pouhým vylepšením toho, co bylo možno vidět v předchozím díle – stále stejná roztomilá grafika, která je navíc okořeněna o několik nových efektů. Tato skutečnost pak zajišťuje velmi hezkou plynulost i na starších konfiguracích.

Za dabing si tvůrci zaslouží jedničku s hvězdičkou

Po stránce zvukové je šílená destrukce doprovázena perfektními skřeky a naprosto dokonalými hláškami vašich skřetů. Za dabing si tvůrci zkrátka zaslouží jedničku s hvězdičkou. Trošku horší je pak situace s hudbou, která na jednu stranu nenadchne, ale rovněž neurazí.

VIDEO: 2025 'Overlord 2 - ukázka hraní'

A stejně jako hudba, je i druhý díl Overlorda poněkud rozpačitý -  stále je to skvělá hra, ale  hráči prvního dílu dostanou pouze jednou snězenou kaši. Není to špatné, ale ani výborné. Je to pouze důstojný nástupce, který však trpí jistou nedotažeností a přílišnou snahou být stejným trhákem, jako minule.

overlord2_art3.jpg

Je to solidní, nezvyklá hra, ale ne až tak nezvyklá, jako tomu bylo poprvé. A o tom se tady ostatně celou dobu mluví. Svůj stín hra nepřekonala a laťku spíš podlezla, než přeskočila. Stále je však ve vyprahlém letním vzduchu dobrou volbou.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: RPG | RPG strategie
Výrobce: Triumph Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 26. června 2009
  • Humor
  • Zábavné akce
  • Puzzle prvky
  • Občas trapné vtípky
  • Nedotaženost principů
  • Málo inovace
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,