Recenze PC verze Marvel's Spider-Man Remastered. Konečně můžeme metat pavučiny i mimo PS

Jeden z nejúspěšnějších superhrdinů se drží exkluzivně konzolí Playstation. Sony naštěstí postupně vydává své velké AAA hry i na PC a Spider-Man není výjimkou. Povedla se PC verze?

Co baví

  • Ostřejší textury
  • Podpora ray-tracingu a DLSS
  • Podpora ovladačů i klávesnice s myší

Co vadí

  • Občasné propady fps
9/10
Hodnocení

Sony bylo schopno Spider-Mana kompletně držet pod svými křídly, a to dokonce exkluzivní postavou pro Playstation v případě hry Marvel’s Avengers. Naštěstí společnost postupně vydává své hry také na PC a Spider-Man není výjimkou ve své Remastered edici.

Co nového říci po původní recenzi, která již pokrývá hru od hlavy až k patě? Hra se ve zkratce povedla a rozhodně doporučujeme si pročíst recenze výše. Rozviňme si to ale více a pojďme se podívat, jaké jsou změny a inovace. 

Hromada grafických novinek

PC může být pochopitelně výkonnější než dokonce nejnovější PS5 a Sony s  aktualizacemi nešetřilo. Ve hře jsou přítomny nové technologie jako ray-traced reflections, NVIDIA DLSS a NVIDIA DLAA. To pochopitelně využijí pouze zařízení s vyšším výkonem a především grafickými kartami řady RTX, což mě s RTX 2070 a procesorem Intel Core i7 nezaskočilo.

spider-man (4).jpgspider-man (10).jpgspider-man (16).jpg
Výkonné počítače si užijí také ray-tracing a DLSS

Spider-Man vypadá fantasticky. Na modelech sice můžete při detailní inspekci poznat, že se jedná o hru z roku 2018, každopádně díky vylepšením má ostré textury, živé barvy a obecně se na vše hezky kouká. Při hraní se mi hra v podstatě nesekala, až na pár drobných momentů při nabíhání náročnějších úseků, které v podstatě nestojí za řeč. Sotva to probliklo.

RTX v plné palbě

PC verze Spideyho je plná nejnovějších technologií pro grafické karty z rodiny RTX. Jde o následující nastavení, která jsou zcela v režii hráče:

Ray tracing - ray tracing začíná být ve videohrách dost běžnou praxí v herním New Yorku se postará o realistické odrazy lesklých povrchů v reálném čase. Okna budov, louže či mramor tedy budou odrážet okolí věrohodně a realisticky. 

DLSS - nesmí chybět ani technologie vylepšení obrazu v reálném čase, která udržuje vysokou hranici snímků za vteřinu bez zhoršení vizuální kvality. 

DLAA - ruku v ruce s DLSS jde také anti-aliasing s podporou strojového učení, který vykresluje hru s nižším rozlišením a výsledně snímky projdou neuronovou sítí, která je pro změnu upscaluje a navýší kvalitu. Tím se šetří výkon a přitom je nabízen obraz ve vyšším rozlišení.

Nvidia HBAO+ - ambientní okluze od Nvidie, která se stará o detailnější a jemnější stíny kolem objektů, které na scéně blokují zdroj světla. 

Úprav se dočkalo jinak v podstatě všechno – SSAO, filtrování textur, kvalita LoDů, stíny apod. Vše je upravitelné, aby i horší počítač byl schopen hru utáhnout a vše je v režii hráče. Bohužel jsem neměl možnost vyzkoušet to na nějakém „bramborovém počítači“, doporučuji však zkontrolovat hardwarové nároky. V případě Horizon: Zero Dawn jsem měl problém, že slabší počítač hru ani nezapnul, takže pod minimální rozhodně nechoďte.

naroky.jpg

Titul mimo jiné podporuje také širokoúhlý a ultra širokoúhlý formát, takže si pošmáknou také majitelé těchto monitorů. Týká se to jak ultrawide 21:9, tak panoramic 32:9 a navíc ještě Nvidia Surround multi-monitor setupu.

Podpora klávesnice i ovladačů a všechna DLC

Díky dobré optimalizaci se titul hraje skvěle a na PC podporuje všechny známější ovladače. Já hru testoval na Xbox ovladači. Hra správně rozeznala ovladač a dobře zmapovala všechna tlačítka. Pochopitelně můžete hru hrát i na klávesnici s myší, ale počítejte s tím, že to může být těžkopádnější. Uznávám, že je to hodně o zvyku, já osobně měl problémy s pohybem a orientací v prostoru a ze hry je cítit, že je na dvou páčkách ovladače založena.

spider-man (17).jpgspider-man (20).jpgspider-man (24).jpg
Hra podporuje klávesnici s myší, ve výsledku se však víc hodí pro ovladač

Hra na PC vyšla s veškerým obsahem. Můžete si tedy hlavní kampaň zpestřit speciálními obleky a následně prodloužit příběhovými DLC balíčky jako Loupež, Válka gangů a Operace Silver. To už vás v součtu vyjde na pěkných pár desítek hodin herního času. Stejně jako v PS verzi zde nechybí ani české titulky.

spider-man (32).jpgspider-man (41).jpgspider-man (60).jpg
Ve hře jsou přítomna všechna DLC

Máte rádi Spider-Mana? Není co řešit. Jedná se o velmi povedený port, který graficky vylepšil už beztak velmi dobrý titul. Diskutabilně nejlepší Marvel hru posledních let.

Verdikt

Velmi povedený port, který pozdvihá Spider-Mana na ještě vyšší úroveň. Občasným propadům fps se hra sice nevyhnula, stále se však jedná o nádhernou a dobře optimalizovanou hru nabitou obsahem. 

Diskuze (4) Další článek: Třetí filmový Sonic má datum premiéry. Do kina půjdeme koncem roku 2024

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,