Recenze: Phoenix Wright: Ace Attorney Justice for All – Špičatější než dřív

“Námitka!” zakřičel jsem a celá soudní síň ztichla. Popadla mě nervozita, ale přemohl jsem ji. Začal jsem vysvětlovat svoji teorii, ale zpočátku vůbec netušil, kam to všechno povede. Když jsem ale viděl, jak se tvář svědka postupně křiví, věděl jsem, že mám vyhráno. Prohrábl jsem si své pečlivě špičaté vlasy a usmál se. “Kdo jsem?” No přece Phoenix Wright, super právník!

Platforma: NDS
Typ hry: textová adventura
Multiplayer: ne
Výrobce: Capcom (
http://www.capcom.com/)
Vydavatel: Capcom (
http://www.capcom.com/)
Distributor v ČR: Conquest (
http://www.nintendo.cz/)
Homepage:
http://www.capcom.com/aceattorney/

V Japonsku už Phoenixe Wrighta, postrach všech žalobců, znají delší dobu. Od roku 2001 tam totiž vyšly pod názvem Gyakuten Saiban celkem tři díly této textové právnické adventury na Gameboy Advance. Až teprve nedávno(2005) tvůrce napadlo, že by to s ním mohli zkusit i za mořem a rovnou na Nintendu DS. Hra zůstala od GBA verze téměř nezměněná - až na zbrusu nový případ na konci, dělaný přímo pro NDS. Využíval plně jak dotykového displeje (hledání krve sprejem), tak mikrofonu (foukání při hledání otisků). Přišel nečekaně velký úspěch a sympatický obhájce si získal spoustu fanoušků, kteří chtěli víc. A tak vám dnes mohu představit druhý díl - Justice for All.

  
I právníci mají noční můry * Až ten přístroj použije, bude to bolet * Ještě že klientka je plná optimismu

Hrdinové soudní síně

Phoenix Wright – hlavní hrdina, obhájce, pro nějž je typický jazyk stejně ostrý jako jeho špičaté vlasy; zatím stále neprohrál ani jeden případ

Miles Edgeworth – efektní a obávaný žalobce, který se s Phoenixem zná již od mala; poté, co ho Phoenix na konci prvního dílu úspěšně obhájil zmizel a nikdo neví, kam…

Maya Fey –pomocnice Phoenixe, která s ním vyšetřuje od doby, kdy jí zemřela sestra a Phoenix ji obhajoval, protože byla za její vraždu obviněna; pochází z malé vesničky a je učednicí na médium, které vyvolává duše zemřelých

Mia Fey – mrtvá starší sestra Mayi, která byla Phoenixovou mentorkou; i nadále mu prostřednictvím duševních sil své sestry a Pearl pomáhá v nejtěžších chvílích

Všem, kteří ještě neměli s prvním dílem čest, doporučuji přečíst naši recenzi, kterou najdete „zde“ a běžet si pro něj do obchodu. Oba dva díly jsou pevně spjaté a pokračováním v článku vám hrozí vyzrazení děje. PW:AAJfA (hrozná zkratka, takže dále jen PW2) je narozdíl od jedničky pouze přímou konverzí GBA verze, takže se netěšte na další bonusovou NDS epizodu. Můžeme být ale rádi, že se k nám vůbec přeložený druhý díl dostal, protože Capcom nyní chystá čtvrtý díl, dělaný přímo pro NDS. Nedivila bych se, kdyby na starší GBA předělávky tvůrci „pozapomněli“ a vydali přímo novinku, ve které už ale Phoenix Wright není hlavním hrdinou.

Zpět v soudní síni

Naštěstí tvůrci na Phoenixovy osudy nezanevřeli, a tak se můžeme znovu setkat s Phoenixem s vlasy špičatějšími než má Cloud z Final Fantasy VII, s dobrosrdečným detektivem Gumshoem, s trochu natvrdlým soudcem, s věrnou a neobyčejnou asistentkou Mayou… a možná přijde i lamač dívčích srdcí Edgeworth. Děj začíná nedlouho po odjezdu Maye na duševní trénink a hned od začátku to Phoenix nemá vůbec lehké. Poté, co se po strašlivé noční můře s hrůzostrašným soudcem vzbudí, si totiž nic nepamatuje. Tvůrci takto chytře vyřešili nutný tutoriál pro nové hráče. Jeho klientkou je totiž policistka, co se vyzná a všechno vám ráda vysvětlí – přece jen, její život visí na vlásku.

  
Instinkt nelze zapomenout * Cíl Franzisky je jasný * No není sladká?

I tak vám ale znovu dá spoustu práce odhalit nepravdivá svědectví, nalézt potřebné důkazy a zbavit vašeho klienta obvinění. Vše probíhá úplně stejně jak už to všichni známe, nastalo pouze několik změn. Tentokrát lze jako důkaz předložit i profil postav, takže pokud hrajete metodou pokus-omyl, nadřete se mnohem víc. Další a vlastně jedinou větší změnou oproti prvnímu dílu je tzv. Psyche-lock, který přináší kousek soudní části do vyšetřování. Od neteře Mayi, neuvěřitelně roztomilé Pearl, totiž dostanete speciální kámen, který vám umožní poznat, když někdo něco skrývá. V tu chvíli se kolem něj objeví symbolické zámky, které musíte všechny s pomocí získaných důkazů prolomit. Když se vám to povede, dozvíte se ono tajemství, které vám určitě následující den u soudu hodně pomůže.

Jsem nevinný!

Případy najdete v PW2 celkem čtyři, ale ač se to může zdát málo, každý je delší než předchozí a obzvláště poslední případ, který je podle mého nejlepším případem z obou Phoenixů dohromady, vám zabere mnoho hodin. Během případů se setkáte s mnoha starými známými - nechybí ani například „milá stařenka“ Wendy Oldbag a Lotta Hartová, která už nehledá nadpřirozené jevy. Spolu s nimi dvojka představuje mnoho nových postav, které si okamžitě zamilujete. O Pearl už jsem mluvila, ale nemohu zapomenou ani na Franzisku von Karma, která jak už jméno napovídá, stojí na „druhé straně barikády“ a je připravena si se svým bičem vymrskat rozsudek „vinný“.

  
Rozbít tolik Psych-Locků dá hodně práce, ale někteří jich mají ještě víc * Souboj může začít * Gumshoe to ani ve dvojce nemá lehké

Pokud jde o příběh, vyrovná se PW 2 svému předchůdci jak humorem (některé hlášky Phoenixe, ale i třeba Pearl opravdu člověka dokážou dostat pod stůl), tak zamotaností případů, ve kterých může být vrahem opravdu kdokoliv a zároveň nikdo. V čem je ale podle mého dvojka lepší je emotivnost. Dozvíme se, co přesně se stalo ve Phoenixově minulosti a proč se stal právníkem, ale čeká ho také několik velmi těžkých rozhodnutí. Zvláště poslední případ je nabitý dějem, emocemi a zvraty a dokonce má dva různé konce. Nerada bych vám ale něco bližšího prozradila, prožít si to musíte sami.

A rozsudek zní…

Veškeré dění je podkresleno zcela novou hudbou (kromě pár známých skladeb), která mi přišla celkově o trochu horší, i když se do hry hodí. Graficky zůstalo vše téměř stejné, dokonce i oblečení většiny postav z jedničky se nezměnilo. Animace svědků, kteří se bortí pod vaším nátlakem jsou opět velmi stylové a překvapující. Zůstala i skvělá možnost zakřičet si „Objection!“ do mikrofonu, pouze si dejte pozor na nechápající okolí. Překlad z japonštiny se opět povedl na jedničku, takže čekejte spousty „západních“ vtípků a narážek. Chybky se sice také najdou, ale nic zásadního.

  
Maya je opět až po krk v problémech… * Phoenix ji brání ze všech sil… * …ale von Karma si nenechá nic líbit

Má tedy smysl pořídit si nového Phoenixe? Jestli patříte mezi ty, co je nezaujala jednička, pak vás s největší pravděpodobností dvojka také nechá chladnými. Pro ty, co se jim za ten rok už po Phoenixovi, Maye a ostatních začalo stýskat, je tu splnění tužeb. Proč také nějak výrazně měnit něco, co je tak skvělé? A i když se případy dají vyřešit jen jedním způsobem, takže není moc důvodů pro znovu-hraní, už teď se těším, až si po čase znovu  některé (asi všechny) případy znovu prožiji. Teď už jen zbývá doufat, že prodejnost dvojky přesvědčí Capcom o nutnosti lokalizace trojky, která trilogii s Phoenixem v hlavní roli uzavře.

Světlé stránky hry
  • Zábavné, propletené případy se spoustou zvratů
  • Humorné, ale zároveň i dramatické a plné emocí
  • Skvěle napsané dialogy
  • Nové originální charaktery, ale i staří známí
Temné stránky hry
  • Žádné NDS bonusy jako v prvním díle
  • Linearita – nemožnost řešit případy více způsoby

Setřel jsem si pot z čela a podíval se s očekáváním na soudce. „Teď to musí přijít,“ myslel jsem si a v tu chvíli soudce promluvil. „Vzhledem k neočekávaným zjištěním dnešního dne shledávám obviněného…“ Všichni v místnosti zaťali dech. „…nevinným.“ Soudce skončil a všichni se začali radovat. Být obhájcem je super, zkuste si to zase taky! 

Grafika: 8/10
Hudba: 8/10
Příběh: 10/10
Znovu-hratelnost: 7/10
Zábava: 9/10

Pokračování Phoenixe je přesně takové, jako jeho předchůdce. Jakmile začnete první případ, nepustí vás až do konce. Trochu zamrzí absence NDS bonusů a téměř žádné nové herní prvky, ale každý kdo si sympatického právníka oblíbil, by si pokračování jeho kariéry rozhodně neměl nechat ujít.

Celkové hodnocení: 8/10

Dostupné pro: 3DS
Výrobce: Capcom | Webové stránky hry
  • Zábavné, propletené případy se spoustou zvratů
  • Humorné, ale zároveň i dramatické a plné emocí
  • Skvěle napsané dialogy
  • Nové originální charaktery, ale i staří známí
  • Žádné NDS bonusy jako v prvním díle
  • Linearita – nemožnost řešit případy více způsoby
Váš názor Další článek: Galerie: The Chronicles of Spellborn

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,