Recenze: Pirates Ahoy – plujte mořem na vlastní hák!

Karibské moře je sice překrásné, jenže na modravých hladinách vod číhá řada nebezpečí. A tím hlavním jsou piráti... Spousty pirátu. Jen samí jednoocí, jednonozí a sprostí papoušci k tomu.

Žánr: Tahové akce
Multiplayer: Ano
Platforma: J2ME
Testovací hardware: Nokia 6680
Hru poskytl:
WapStranky.cz

Pokud vás zaujala série Heroes of Might and Magic (HOMAM), měli byste v případě Pirates Ahoy zbystřit všechny smysly. Právě recenzovaná hra totiž vsází na značně podobný koncept založený na tahovém řešení, v němž budete bojovat proti nespočtu nepřátel, sbírat cenné poklady a objevovat skrytá místa mapy.

Samotný začátek začíná tradičně u výběru charakteru hlavní postavy, přičemž k dispozici jsou hned čtyři poměrné odlišní piráti. Jakmile vsi vyberete jednoho z nich, budete vrženi na čiré moře obklopované všemožným harampádím plujícím na hladině,  nespočtem vodních vírů a hlavně nepřáteli. Stejně jako vy i oni si kladou nárok na vše, co se dá ukrást, neb se řídí příslovím „co je doma, to se počítá“. Ostatně předem podotýkám, že ani vy určitě nebudete jiní, a proto nedoporučuji přehlížet jakoukoliv truhlu, co se kolem vás mihne.

  
Animované okýnko... ;-)

Mohou v sobě skrývat cenné poklady v podobě dělových koulí umožňujících více výstřelů za jedno kolo, silnější plachty pro delší plavby a jiná udělátka značně ulehčující hraní. Pravda, i v tomto případě mají všechny zlatavé mince dvě strany, které se občas projeví pastmi, nicméně sám jsem raději riskoval výbuch nastražené bomby, nežli abych se připravil o možné power-upy.

To víte, život na moři není žádné peříčko a souboje se nejeví jako procházky růžovým sadem. Přitom Pirates Ahoy nabízí hned dvě varianty útočení, nicméně v porovnání s výše zmíněným titulem HOMAM se neocitnete ve speciálním bojovém režimu s mnoha stvůrami. Zde se vše odehrává na jedné relativně velké mapě – stačí se buďto přiblížit k nepříteli a nechat CPU mobilu automaticky vystřelit, nebo zvolíte tvrdý postup, kde nejprve narazíte do protivníkovu loď a posléze ji rozstřílíte děly. Druhá varianta je samozřejmě tvrdší, má větší dopad na cizí loď, ale zároveň i vám trochu ubere na zdraví. Jenže když to prostě chcete kamarádovi nandat, dlouho přemýšlet nebudete.

  
Správný pirát má mít papouška!

Ano, Pirates Ahoy v sobě skrývá výtečný tahák, jenž umožňuje hrát multiplayerová klání na jednom mobilu. Stačí si opět představit HOMAM a rázem víte, u jaké noty se titul zrovna nachází. Hlavně v této části musíte začít taktizovat, protože veškeré plavby značně ztěžují nepříznivé větry, jež vás často zpomalí. Jak se to projeví? Často poloviční délkou jinak naplánované plavby za jeden tah. A nevyplatí se podceňovat ani ony modravé vodní víry, u nichž je změna kurzu na denním pořádku. Tuhle si umanete, že poplujete na sever a ejhle! V třetině cesty jste se nechtěně stočili na jih.

  
Zelenáče mám já nejraději

Škoda je akorát toho, že začne po kratší době Pirates Ahoy nudit, a to především v singleplayerových kláních. S kamarády je sice o zábavu na delší dobu postaráno, nicméně závany stereotypnosti přesto pocítíte dříve, než byste si mohli přát.

Světlé stránky hry
  • Hratelnost
  • Grafika
  • Zpracování
  • Multiplayer
  • Zvuky
Temné stránky hry
  • Po kratším čase občas nudné

Alespoň, že grafické zpracování mohou ohodnotit na výbornou. Prostředí je detailní, víry se točí, lodě se pomalu pohupují na vodě... zkrátka idylka. A ozvučení už jen dotváří jinak skvělou atmosféru, a proto mi nezbývá, než vám Pirates Ahoy doporučit.

Grafika: 9/10
Originalita: 2/10
Atmosféra: 9/10
Hratelnost: 8/10

Pirates Ahoy je pro mne příjemným překvapením, které akorát přes všechny své kvality sráží malý závan stereotypu, jenž se během pár desítek minut dostaví.

Celkové hodnocení: 8.9/10

Váš názor Další článek: Nová postava do Tekkenu 6

Témata článku: , , , , , ,