Recenze: Pizza Magnate – magnát jak se sluší a patří

Snili jste někdy o tom, že budete vlastnit pizzerii někde na předměstí a prodávat pochoutky známé díky své kvalitě po celém okolí? Pizza Magnate vám umožní si podobný sen splnit. Buďte si však jisti, že se nejedná o procházku růžovým sadem.

Žánr: Strategie
Multiplayer: Ne
Platforma: J2ME
Testovací hardware: Nokia 6680

Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na pizzu? Aby také ne, prakticky neznám nikoho, komu by podobné jídlo nechutnalo. A ani sami tvůrci Pizza Magnate se netají tím, že jim – lidově řečeno – „pica“ chutná. Narozdíl od nás, obyčejných lidí, ale nezůstali pouze u svých talířů a rozhodli se svoji lásku k onomu pokrmu projevit jinak. Vytvořili hru, jejíž prvotní náplní se stává budování pizzerií - se vším všudy. Podařilo se jim dosáhnout kýženého cíle? S jak moc kvalitní strategií máme co dočinění?

  
Sice malý podnik, ale někde se začínat musí * Co nakoupíme? * Kampaň či mise?

Jako slepý k houslím...

Přestože láska prochází žaludkem, nikdo vám ani krajíc chleba nedá zadarmo. Peníze prostě hýbou světem a jako v každé jiné strategii, i v Pizza Magnate se bez nich neobejdete. Prvořadým úkolem je udržet vlastní „picérku“ v co možná nejlepším stavu (jak v kampani, tak v jednotlivých misích). Musíte se postarat o personál, o jejich platy, o prodej pizzy, o ingredience potřebné k výrobě a v neposlední řadě o obstarání nových receptů. Vše ale něco stojí, proto se musíte snažit navolit cenové hladiny do patřičných úrovní, abyste rozumě prosperovali, zákazníci k vám nepřestali chodit, zaměstnanci vás nezatracovali a váš podnik se rozrůstal.

  
Kde to žije, tam jsou ženský * Začíná se mi to tu zvětšovat * Mapa s příchutí pizzy

Údržba holt něco stojí, přitom u prodeje samotných pizz není dobré ceny usazovat příliš nízko nebo naopak vysoko. Zatímco v první případě byste nevydělali ani halíř, ba naopak spíše byste se dostali do bankrotu, druhá varianta by způsobila... to samé. Proto mějte na paměti, že zlatá střední cesta je opravdu zlatá. V závislosti na počtu zaměstnanců, jejich kvalit a samozřejmě také vlivem jiných aspektů, budete moci diktovat ceny v restauraci a když se bude dařit, zákazníci se k vám jen pohrnou.

  
Vevnitř to tu je docela útulné, nemyslíte? * Á - podnik vzkvétá! * Slečno, dala byste mi... pizzu?

Ze začátku ovšem nepočítejte se super úžasnou pizzerií nabízející různorodé druhy jídel, s všemožným luxusem k tomu. Ani si nebudete moci dovolit nejkvalitnější zaměstnance. Pizza Magnate je totiž dělí do několika vrstev, které v závislosti na vlastní výkonnost vyžadují i patřičné platové ohodnocení. Každopádně vydělat si na AAA personál mi dalo zabrat a dočkal jsem se jej (alespoň z části) až po několika hodinách urputného snažení a dření. Pizza Magnate totiž není nejjednodušší strategií, byť se tak možná tváří. A mám na mysli také ovládání, které je sice vyřešeno obstojně, nicméně každému z vás určitě chvíli potrvá, než si na něj zvyknete.

Ach ta krása nebeská...

Jedna z mála věcí, která mi u Pizza Magnate vadí, je jeho grafická podoba. Přestože je hra na trhu už několik pátků, musím říci, že vizuální podoba příliš krásy nepobrala. Pravda, vše vypadá poněkud roztomile, v pohybu mi to nepřišlo nejhorší, nicméně současné trendy se odvíjí jinou cestou, a o necelý rok dozadu tomu nebylo jinak. Stejně i zvuková stránka nedopadla nejlépe a jakoby se s grafikou „skvěle“ doplňovala. Holt škoda.

Světlé stránky hry
  • Hratelnost
  • Komplexnost
  • Samá pizza
Temné stránky hry
  • Grafika
  • Zvuky
  • Ze začátku pro někoho složitější ovládání

Pizza Magnate je ale v součtu, pominu-li pár nedostatků, podařenou strategií, jejíž vyzkoušení stojí za to. Sice bych uvítal kvalitnější audiovizuální stránku a možná snad i o kapánek snazší ovládání, nicméně dokonalé na světě nebylo a nebude nikdy nic. Proto radím: zkuste, třeba vás zaujme.

Grafika: 4/10
Hudba: 4/10
Originalita: 1/10
Atmosféra: 6/10
Hratelnost: 8/10

Pizza Magnate je příjemná strategická hra, která se akorát příliš nepovedla po audiovizuální stránce.

Celkové hodnocení: 7/10

Váš názor Další článek: Galerie: Star Trek: Legacy

Témata článku: , , , , , , , ,