Recenze: Predator – staňte se šelmou

Akční film Predátor, a to zejména jeho první díl, stále neztratil na popularitě. Důkazem tomu je i jeho mobilní variace, snažící se zaujmout a pobavit. Ovšem otázka, do jaké míry právě recenzovaná hra staví na licenci a do jaké míry na zábavnosti, není lehká na zodpovězení.

Žánr: Akce
Multiplayer: Ne
Platforma: J2ME
Testovací hardware: Nokia 6680
Hru poskytl:
WapStranky.cz

Pokud jste fandové filmu Predátor, v jehož prvním díle si zahrál hlavního klaďase Arnold Schwarzenegger, určitě byste neměli přehlédnout stejnojmennou hru pro mobilní telefony. Ta vás vhodí do role krále všech dravců, jehož přesný původ z vesmíru je neznámý. Každopádně jste v tuto chvíli přistáli v džungli Jižní Ameriky, blízko tajné vojenské základny a musíte začít lovit. Jako plnohodnotný Predátor budete vyhledávat kořist a vytrhávat jí kosti z těla. Máte na to žaludek?

Lov začíná!

Osm levelů, do nichž je rozprostřen příběh, bohatě vystačí na několik desítek minut. Dějová linie ale není nikterak komplexní a jak se dalo čekat, i zde je spíše odsunuta do pozadí. V Predatorovi nebudete řešit kdovíjak složitá klišé, nebudete se muset o nic starat. Vaším jediným cílem se stane lovení lidí poblíž kýžené vojenské základny. Stačí je přepadnout ze zálohy, využít moment překvapení a v okamžiku udeřit děsivou silou (ručně, laserem apod.). Po vykonání prvního kroku si ale musíte vzít i kostěnou trofej vytrhnutím lidského trupu přímo z těla. Jen tak totiž dokážete svoji sílu.

  
V džungli to mám nejraději

Brzděte, brzděte! Pravda, zní to lákavě, ovšem ještě před vyražením do terénu bych vám doporučil projít úvodním tréninkem. Autoři mobilní variace Predatora ho naštěstí neopomenuli a možná věděli proč. Ovládání je problémové, ač nevím, zda-li to byl úmysl nebo ne. Nicméně tak jako tak nelze hře upřít fakt, že se hraje opravdu mizerně. Postava reaguje opožděně a přetržitě na stisknutí daného tlačítka. Mnohdy jej musíte zmáčknout několikrát, a to rozhodně v akci plné napjatých nervů hratelnosti nesvědčí.

Predatora je jinak klasická dvojrozměrná akce, byť se tak zprvu netváří. Nápad lovit lidi je sice příjemným zpestřením, jenže po pár minutách strávených u hry přijdete na to, že máte zas a znovu v rukou několikrát nadstavovanou kaši. Můžete chodit, skákat, lézt, zabíjet, brát trofeje a... to je asi tak vše.

  
Ani v různých komplexech to není k zahození...

A nebo víte co? Kašlete na lov a běžte raději ven

Stereotypnost. Také nemáte rádi vyřknuté slovo? Bohužel, k Predatorovi by se hodilo do podnadpisu názvu hry. Náplň misí je stále stejná (pravda, nějaké „náznaky“ odchylek a úkolů se objeví, jenže nic převratného pod sluncem) a ono neustále likvidováni nepřátel začne brzy nudit. Ani bych se nedivil, kdybyste Predatora po necelé polovině odehraných misí odložili a již nikdy se k němu nevrátili – alespoň je výhoda, že můžete začít v jakémkoliv z nabízených kol.

  
Lebka je sice trofej, ale tohle mi do baráku netahej!

Dojem, jehož jsem při hraní nabyl, zkrátka není příjemný. A v celé té „kráse“ mne utvrdilo i grafické zpracování. Pokud jste si při pohledu na obrázky všimli, že předělávka filmu staví spíše na licenci, nežli hratelnosti a vizuálním zpracování, máte pravdu a já jen přitakám. 2D zpracování nevadí, horší to ale je s animacemi a v neposlední řadě i nepříjemnou chybou. Díky ní se mi ve hře za všemi postavami objevoval blikající černý obdélník – maska blíže nespecifikované grafické funkce. A to rozhodně nepůsobilo dobrým dojmem.

Světlé stránky
  • Je to Predátor
  • Můžete zabíjet lidi a vystavovat si je na poličce :-)
Temné stránky
  • Po čase se dostaví stereotyp
  • Opět ani špetka inovativního nápadu
  • Audiovizuální zpracování
  • Ne zrovna přívětivé ovládání
  • Polička vám bude smrdět :-(

V neposlední řadě je hodno zmínit i ne zrovna povedený hudební doprovod se zvuky. Predator zkrátka sotva dosahuje k průměru ve svém žánru a i když jsem skálopevný fanoušek stejnojmenného filmu, jeho mobilní předělávka mne zklamala, ale nepřekvapila.

Grafika: 4/10
Originalita: 1/10
Atmosféra: 5/10
Hratelnost: 6/10

No... žádný zázrak, povím vám. Licence opravdu neznamená vše a Predator je tomu zdárným důkazem.

Celkové hodnocení: 5/10

Váš názor Další článek: Galerie: Sacred 2

Témata článku: , , , ,