Recenze: Pro Evolution Soccer 5 – král bez hermelínu

Vládce počítačového fotbalu již popáté vybíhá na hřiště, aby rozdrtil slavnou FIFA. Jak dopadne zápas fotbalového dříče s nafintěnou hvězdou světových trávníků? Papírovým favoritem je bezpochyby Pro Evolution Soccer.

Typ hry: sportovní, simulátor
Multiplayer: ano
Minimální konfigurace: procesor 800 MHz, 128 MB RAM, 64 MB 3D grafická karta, 800 MB na HDD
Testovací konfigurace: Celeron 2,2 GHz, 1 GB RAM, Radeon 9600PRO 128 MB
Výrobce: Konami (
http://www.konami.com)
Distributor: CD Projekt (
http://www.cdprojekt.cz)
Homepage: (
http://www.pes5.net)

 

PES Habilis – PES Sapiens Sapiens

V odlesku naleštěných virtuálních kopaček bychom našli nedočkavé příznivce série FIFA a Pro Evolution Soccer, jak stojí frontu na svého favorita. Zatímco první jmenovaná hra se již tradičně nese ve značně arkádovém duchu, nelze jí upřít některá prvenství. Především starší ročníky FIFA oplývají skvělou hratelností a zajímavými inovacemi. Přesto se ale jedná o ryzí arkádu, což hráče sportu příliš neuspokojuje. Z pohledu fanouška počítačového fotbalu vždy platilo pravidlo – kdo chce krásnou grafiku, hraje FIFU, kdo chce nádherný fotbal, hraje Pro Evolution Soccer. A pátý díl japonské série tato prorocká slova jen potvrzuje.

  

Český navrátilec se staví na penaltu * Jako v autoškole * Tady se hraje fotbal a ne skok daleký!

Firma Konami začala svůj konzolový objev vyvíjet pro PC teprve před několika lety. Nastal tak zásadní obrat, kdy tehdejší PES3 vytrhl firmě Electronic Arts z rukou žezlo počítačového fotbalu. Živě si vzpomínám na své uchvácené pohledy a nekonečné noční turnaje v PES3. Zážitek byl dokonalý. Sám jsem nedoufal, že Konami půjde s dalšími díly ruku v ruce s názvem titulu. Samolibí tvůrci si však žádný nápad nenechali pro sebe a jejich fotbalová série je v pravdě evoluční. Každý z dílů přinesl mnoho vylepšení. Zatímco se FIFA po většinu své existence soustředila na grafiku, engine a komentář, PES kladl důraz na rozvoj hratelnosti a fotbalové reality.

Síla zpracování

Pátý díl série není jiný. Tvůrci přinesli na stůl tradičně skvělý koncept minulých dílů, ochucený o nové nápady a příjemné novinky. Pomineme vzhled a systém uživatelského rozhraní, který je stejně nepohodlný jako loni, a vrhneme se rovnou na první zápas. K naší radosti přibylo faktorů, které posunují PES zase o něco blíže k reálnému fotbalu. Hra oproti minulému ročníku značně ubrala na tempu, což navozuje pocit neskutečně živé iluze, že jste na tribuně a sledujete zápas Serie A (chybí jen pivo a klobása). Hráči již tolik neběhají, v průběhu zápasu se snaží taktizovat a šetřit síly na pozdější minuty. Utkání krásným způsobem ladí k možnostem jednotlivých týmů a jejich individualit. Velký kus poločasového koláče si tak ukrojí hra okolo středového kruhu, kdy se týmy snaží nalézt dobře postavené záložníky. Jindy adresují dlouhé centry útočníkům, ale míče většinou končí na kopačkách důsledné obrany. Podobným způsobem „nahoru dolů“ se odehrává většina vyrovnaných utkání. Tahle uhlazená hratelnost je přímo k zulíbání! Pozorné oko navíc nepřehlédne viditelně se zvyšující únavu na konci poločasů, což ještě více umocňuje pocit z dokonalé simulace.

  

Nádherný gól k tyči * Galerie elity národa – Kemár a Baloum * Baloum v detailu

Když už se ale dostanete před branku soupeře, rozhodně nemáte vyhráno. Ve hře přibyla spousta nepřesností, což se odráží ve výsledcích utkání. Zápasy o jednom gólu, či bezbrankové remízy, jsou častější než pravidelné prohry brněnských fotbalistů. A řeč je především o regulérních devadesátiminutových duelech! Neustálé pobíhání a obsazování soupeře střídavě nahrazují dlouhé přihrávky do běhu spoluhráčů a tvorba nových šancí, které však v sedmdesáti procentech případů končí autem. A pokud se vám přeci jen povede proniknout k brance a vytvořit „gólovku“, většinou přestřelíte, minete, popřípadě se vůbec netrefíte do míče. Krásné je sledovat následné reakce hráčů, kteří padají na zem, kde se chytají za hlavu v záchvatech z vlastní nemožnosti.

Nepřesnosti však nejsou jen záležitostí gólových šancí, ale celkového herního projevu. I nejlepší hráči se občas ukopnou a jejich přihrávky míří na kopačky protihráčů. V tomto ohledu Pro Evolution Soccer značně pokročil – každý sebemenší pohyb na hřišti je třeba pečlivě uvážit a nehnat se zbrkle do šancí. Přihrávky musí být načasované (stejně jako střely, kterých zmaříte až hanba). Střelba z voleje je zaručeným způsobem jak přestřelit bránu i ze tří metrů. Pro podobně složité zmatky před brankou je třeba cviku. Zruční hráči získají postupem času chirurgický cit pro správné načasování a precizní umístění. Výsledkem budou nádherné góly z hranic pokutového území, které rozhodnou zápas. Pro příklad uvedu mnou hraný zápas České republiky a Norska. Po dvou poločasech, jenž byly chudé na šance, přešla hra do „extra time“ (po devadesáti minutách čisté hry). Za stavu 1:1 se pak Milanu Barošovi podařilo dobře mířenou dělovkou rozhodnout.

Bez obrany ani ťuk

Realistické průběhy utkání skvěle doprovází autorský důraz na obranu, která hraje v PES5 naprosto zásadní roli. Počítač se zbytečně nepouští do individuálních průniků, místo toho hraje na jistotu a snaží se hráče zmást kvalitní rozehrávkou. Útočníci podpoření precizní defenzivou počítače se pak mnohem hůře zastavují. Novinkou je hra tělem, díky níž můžete soupeře bez větších problémů obrat o míč. Příslušným tlačítkem vyvoláte tlačenici, protihráče zataháte za dres a při bližším prozkoumání přijdete na to, že jej dokonce „fackujete“. Rozhodčí se k podobným zákrokům staví podle toho jak se vyspí. Některé střety zavánějící faulem nechává sudí bez povšimnutí, jindy ale stačí nechtěný „šlapák“ a standardní situace je na světě.

  

První oběť * A je to v bráně! * Umělá inteligence hráčů je na špičkové úrovni

Zahrávání přímých kopů si (podobně jako ve starších dílech série) udržuje laťku vysoko nad konkurenční FIFA. Samozřejmostí je absence směrové šipky a k zahrání vám musí posloužit zdravý odhad. O to větší je pak radost z podobně vstřeleného gólu. Branek ze standardních situací padá přiměřené množství, pokud se ovšem nevytáhne brankář mužstva, který je nadmíru opatrný a sleduje svým pohybem i střely jdoucí mimo branku. V minulých ročnících PES byli brankáři naprogramováni až příliš přesně a množství střel ignorovali. Příslib posunu k fotbalové realitě si tedy pánové z Konami vzali za svůj a ve výsledku přinášejí dokonalou sportovní simulaci. Žádná tvář však není bez pihy či uhříku. Jeden takový komedon má i PES5…

Kemár a Baloum

Již teď je jisté, že PES5 opět překonal konkurenci a nabízí hráčům dokonalý fotbalový zážitek, plně srovnatelný s přenosy z televize. Menší vadou na kráse nádherného fotbalu je ale známý problém s nekompletní licencí, který malinko kazí dojem. Za český nároďák tak v útoku hrají Jan Kemár a Milan Baloum. Podobně zkomolená jsou až na výjimky jména všech fotbalistů ve hře. Z evropských lig se plné licence dočkala jen italská Serie A, španělská Liga Espaňola a holandská Casino Eredivisie. Zajímavá situace je v anglické Premiere League. Licencované jsou zde pouze dva týmy (Arsenal a Chelsea ). Nekompletní licence je však jen kosmetickou vadou, neboť každý rok se jistá parta herních nadšenců (díky bohu za ně) odhodlá vydat patch, jenž opravuje veškeré herní nesrovnalosti. A to nejen v rámci názvů klubů a jmen hráčů. Nahrazeny jsou i loga všech týmů, textury dresů, kopaček a jiné grafické detaily. Vydání podobné záplaty se podle všeho chystá i pro letošní ročník. Tuzemští fanoušci si tak budou moci užít hry v její dokonalé podobě.

  

„Ale my jsme to fakt nebyli, pane učiteli…“ * Fotbalová nádhera * Slibná standardní situace

Po stránce grafického zpracování a pohlednosti animací je na tom, jako vždy, lépe konkurenční FIFA. Ani komentář v PES5 však není hoden chvály. Nevýrazné komentování zápasů je stálým problémem série a ani letos nedoznalo změn. Celkový dojem z něj je suchý. Nabízí se úvaha, že místo zbytečného komentáře v pěti jazycích by mohli pánové z Konami konečně najmout anglického profesionála pro namluvení jednojazyčné verze. Je škoda, že dokonalou simulaci a fotbalovou atmosféru hatí namluvení zápasů. Atmosféra samotných utkání tím zbytečně ztrácí na bodech.

Světlé stránky hry
  • nové prvky v motion capturing
  • zápasy ubraly na tempu
  • nepoznáte rozdíl mezi PES5 a skutečným fotbalem
  • geniální hratelnost a fotbalová realita
  • nejlepší fotbal na počítači
Temné stránky hry
  • opět nekompletní licence
  • slabý komentář
  • silně návykové!

Celkově se na hře jako Pro Evolution Soccer 5 jen těžko hledají chyby. Jedinými argumenty pro nepatrné snížení bodového hodnocení jsou hůře zvládnuté mimoherní prvky v podobě zmíněného komentáře, zvukové kulisy a občasné přísnosti rozhodčích. Naložíme-li ale na druhou misku vah kladné vlastnosti hry, kovové rameno zelinářské pomůcky bude mít co dělat, aby neprasklo. Ve výsledku je PES5 skvělým fotbalem s perfektně zvládnutou hratelností, vylepšenou obranou a chováním brankářů, realistickým pojetím a nekonečnými možnostmi jak vstřelit branku. PES5 je bezkonkurenčně nejlepším fotbalem na počítači!   

                                                                                                  

                Grafika: 8/10
                Hudba a zvuky: 8/10
                Komentář: 6/10
                Hratelnost: 10/10

Král fotbalové simulace zůstává nesesazen! Chybí mu jen korunovační klenoty v podobě oficiálních licencí. To mu však rychle odpustíte (těsně potom co jej okusíte).

                Celkové hodnocení: 9,1/10

 

Dostupné pro: PC, PSP, iPhone
Žánr: Sportovní | Fotbalový simulátor
Výrobce: Konami | Webové stránky hry
  • Nové prvky v motion capturing
  • Zápasy ubraly na tempu
  • Nepoznáte rozdíl mezi PES5 a skutečným fotbalem
  • Geniální hratelnost a fotbalová realita
  • Nejlepší fotbal na počítači
  • Opět nekompletní licence
  • Slabý komentář
  • Silně návykové!
Diskuze (19) Další článek: Neo poběží v Havoku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,