Recenze: Professor Layton – louskejte záhady

Hra, jejíž název je dlouhý jak týden před výplatou, obvykle není předurčena k masovému úspěchu. Nikdo si ji nezapamatuje. Pan Layton je výjimkou.
Kapitoly článku

Nejrůznějších sbírek hádanek ve stylu Brain Training je na NDS mnoho a většina z nich ani nedosahuje úrovně originální hry. O to méně mě proto zaujala další hádanková hra s názvem Professor Layton and the Curious Village. Původně jsem očekával zase jen nějakou sbírku miniher, v nichž se člověk musí neustále zlepšovat, aby se mu odemkly další a další. Když potom dorazíte na konec, hrajete hru ještě tak týden, načež si ji založíte do šuplíku, že si ji možná ještě někdy zahrajete, ale už ji v životě nevytáhnete.

 

professorlaytonandthecuriousvillage_01.jpgprofessorlaytonandthecuriousvillage_02.jpg

Podle úplně prvního popisu takto nějak vypadala i dnes recenzovaná hra. První pozvednutí obočí však přišlo ve chvíli, kdy jsem uviděl první obrázky. Neměl jsem co dočinění se sbírkou hádanek pochybné grafiky, ale klasickou puzzle adventurou.

Tip číslo jedna: Některé hádanky jsou velmi jednoduché. Jen si pořádně čtěte zadání.

Nemyslete si ale, že se dočkáte druhého Phoenixe Wrighta, který by jen byl okořeněný hádankami. V Laytonovi se totiž žádné sbírání předmětů a jejich následné používání nekoná. Máte co dočinění jen se zapeklitými puzzly, abyste za jejich vyřešení nedostali třeba vůbec nic, nebo jen další kousek jiné skládanky.

VIDEO: 711 'Professor Layton - trailer'

Což o to, originalita je nutná a koncept jako takový zní opravdu hodně dobře. Jenže bude to fungovat ve hře? Jaký příběh musí hra nabídnout, aby se daly nějak rozumně vysvětlit všechny ty zapeklité hádanky, jež v průběhu hry budete muset vyřešit? Pokud si stále lámete hlavu jaký, přestaňte.

Nemyslete si, že se dočkáte druhého Phoenixe Wrighta okořeněného o hádanky

Základní zápletka je totiž přibližně takováto: Jako profesor Layton se svým učedníkem Lukem („Já jsem tvůj otec!“) řešíte případ ztraceného zlatého jablka, které někde ukryl zesnulý Baron. Jednoduchý příběh působí jako balzám na duši po všech těch krvelačných vetřelcích, jež touží zničit zemi, a jen vy ji můžete zachránit.

Učedník a mistr

Navíc se postupem času dozvídáte i další detaily z příběhu a skutečně se nebudete nudit. Z banálního případu se totiž stává neskutečně zamotané klubko záhad, jež vás strhne natolik, že NDS neodložíte do doby, než hru dohrajete, nebo vám dojdou baterie. Přeci jen, jaká jiná hra vám nabízí možnost hledat zatoulané kočky, či zjišťovat pozadí dalších malicherných záhad, jež budete v průběhu hry odhalovat. Vše vám samozřejmě patřičně ironicky okomentuje pan Layton a jeho učedník.

professorlaytonandthecuriousvillage_03.jpgprofessorlaytonandthecuriousvillage_04.jpg

I když se zdá, že toto podivné duo detektivů spíše patří do univerza Hvězdných válek, opak je pravdou. Energický a emotivní Luke působí jako Doktor Watson, kdežto dokonale logický a trpělivě vysvětlující profesor Layton připomíná Sherlocka Holmese.

Obtloustlý muž tvrdící, že kvůli své neschopnosti vyřešit hádanku nemůže najít přítelkyni

Sir Arthur Conan Doyle by měl doopravdy radost. O to více vás potom potěší výborné sžití se s postavami, kterému napomáhá i částečný dabing v animacích. professorlaytonandthecuriousvillage_art1.jpgAno, slyšeli jste dobře, na 32 MB kartičku je skutečně možné vložit dabing.

Nepamatuji se, že by některá z her na NDS měla tuto vymoženost. O to více mě nadabování potěšilo a jediná věc, kterou bych snad vytkl, je přílišná snaha o britský akcent, jíž jsou hned podkopnuty nohy používáním typických amerických frází a slovíček. Škoda, ale nijak veliká.

Tip číslo dva: Prozkoumejte si všechna podezřelá místa, co na mapě najdete – občas vypadne nová hádanka či mince, za níž se dá koupit tip k řešení nějakého toho puzzlu.

Jelikož jsem už nakousl technické zpracování, sežvýkám rovnou celou porci. Co se týče grafiky, potěší jemnější kreslířský styl, než třeba u již zmiňovaného Phoenixe Wrighta a pokud barvy něco evokují, je to pohodová atmosféra. Tu ostatně hra přímo vyzařuje.

Charakterní padouši i hrdinové

Skutečně sympaticky působí i vedlejší postavy. Asi nejvíce mi v paměti utkvěl poměrně obtloustlý příbuzný jisté šlechtičny, který stále chodil za profesorem s prosbou, ať vyřeší jeho hádanku. To by nebylo nic divného, řešit puzzly chtějí všichni, ale tento muž trval na tom, že kvůli své neschopnosti vyřešit hádanku nemůže najít přítelkyni. A pokud ho profesor odmítl, začal kvílet něco o tom, jak jej odsuzuje do věčného zatracení a života starého mládence. No řekněte, neřeší se problémy lépe s úsměvem na rtech?

professorlaytonandthecuriousvillage_05.jpgprofessorlaytonandthecuriousvillage_06.jpg

Co se občas v pohodě nenese, jsou jednotlivé hádanky. Některé sice rozlousknete během několika sekund, ale zbytek si většinou klade za cíl vás řádně potrápit. Autoři se sami od sebe pokusili o jakési rozčlenění jejich obtížnosti, ale mě osobně se zdály puzzly označené jako lehké někdy mnohem těžší. Možná to ovšem bude i tím, že ono rozdělení ukazuje jen míru obtížnosti v dané kategorii – skutečně je pro mě těžší vyřešit složitou obrazovou hádanku, než složitý matematický příklad.

Dostupné pro: 3DS
Žánr: Logické | puzzle adventura
Výrobce: Level-5 | Webové stránky hry
  • Chytré hádanky
  • Výtvarný styl
  • Dabing
  • Příběh
  • Nepotěší lidi, kteří nemají rádi puzzle
  • Občas až moc tuhé hádanky
  • Příliš návykové
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,