Recenze: Professor Layton and Pandora's Box – nahoďte mozek

Profesor, který má pod kloboukem, a jeho věrný učedník se opět vydávají řešit puzzle v pokračování populární adventury.
Kapitoly článku

Téměř před rokem jsme se mohli poprvé setkat s typickým anglickým gentlemanem Profesorem Laytonem a jeho mladým učedníkem Lukem při výletu do tajemné vesnice. Japonských her si ale tradičně užívají nejvíc v Japonsku. A tak zatímco my jsme se nyní konečně dočkali druhého pokračování, které rozhodně nezačínejte bez dohrání dílu prvního, tam se již brzy bude prodávat první díl druhé trilogie, tedy díl čtvrtý.


O popularitě chytrého profesora svědčí i celovečerní animovaný film, jenž by měl mít v Japonsku premiéru v prosinci letošního roku a jenž by měl navazovat právě na nejnovější čtvrtý díl série. Vraťme se však k pokračování prvnímu, které nás spolu s profesorem zavede k záhadě ďábelské skříňky zvané Elysian box.

Hutná atmosféra plná tajemství

Tuto skříňku totiž obestírá nejedno tajemství. Například se o ní říká, že kdo ji otevře, tak prý zemře. To nemůže nechat Laytona chladným obzvláště, když dostane dopis od svého mentora - profesora Schradera, kterému se onu skříňku podařilo získat.

Layton se vydává na cestu tajemným přepychovým vlakem Molentary Express za vyřešením smrti svého mentora

Do jeho kanceláře však dorazí příliš pozdě, a tak nezbývá než popadnou jediné vodítko na místě a vydat se na cestu tajemným přepychovým vlakem Molentary Express za vyřešením smrti Schradera a za tajemstvím, které skříňka skrývá.

Layton2_rec01.jpgLayton2_rec02.jpg

Příběh Laytona 2 se odehrává nejen ve vlaku, ale postupně vás zavede na různé art01.jpglokace. Ty bych vám však nerada vyzradila. Oproti prvnímu dílu se totiž hra odehrává na několika různých a rozsáhlých místech. Posouvání příběhu však oproti předchozímu dílu trochu vázne. Není to tím, že by snad byl příběh špatný, závěrečné vyvrcholení, i když místy trošku překombinované, nenechá žádné oko suché a postupně se kumulující záhady vás neustále ženou vpřed. V několika fázích hry však děj trochu zpomaluje, a tak vás občas nemá co popohánět k řešení zapeklitých hádanek a rébusů, které na vás čekají na každém rohu a při každém rozhovoru.

Váš mozek dostane zabrat

O ty tu však jde především a musím říct, že se tvůrci opět vytáhli s jejich různorodostí. Pokud mě paměť neklame, tak jsem se během hraní nesetkala s žádným rébusem z prvního dílu. Samozřejmě, že se setkáme s hádankami podobnými, ale pokaždé se jedná o novou variantu (co by to bylo za puzzle hru bez šachovnice) či o něčím okořeněné řešení.

Tvůrci opět vytáhli s různorodostí hádanek obsažených ve hře

Rébusy jsou stejně jako v prvním díle ohodnoceny tzv. piccaraty, které se postupně při zadání špatného řešení snižují (naštěstí ne až na nulu). Nemusíte však všechny řešit hned, kromě dějových puzzle, bez kterých se dál nedostanete, na vás všechny počkají ve staré známé chýši u babičky Riddletonové.

Layton2_rec05.jpgLayton2_rec06.jpg
 

Na pomoc tu opět máte mince s nápovědou. Jsou hojně (někdy mi přišlo že až příliš hojně) rozsety po různých krásně nakreslených obrazovkách. Mincemi můžete odemknout postupně až tři nápovědy. První je většinou zřejmá věc, kterou již dávno víte, ale občas pomůže naťuknout správným směrem. To se týká především hádanek, u kterých po přečtení zadání absolutně netušíte, co dělat. Takových se také pár najde. Třetí nápověda již většinu hádanku téměř vyřeší za vás.

Výlet do budoucnosti

V recenzi jste se mohli dočíst, že v Japonsku již začínají druhou trilogii. Pojďme se tedy podívat, na jaká dobrodružství se ještě s profesorem můžeme těšit.

Professor Layton and the Last Time Travel se již podle názvu zabývá strojem času. Můžeme se prý těšit na futuristický Londýn a dospělou verzi Luka. Doufejme, že se konverze dočkáme dříve než tentokrát.

Professor Layton and the Devil's Flute se odehrává tři roky před událostmi Curious Village a bude vyprávět o seznámení profesora a Luka. V Japonsku má vyjít v letošním listopadu a kromě tradiční puzzle adventury by hra měla obsahovat i RPG zvané London's Life, které se odemkne po dohrání hry. Na tento titul by měl navazovat také animovaný film Professor Layton and Eternal Diva. Producent tohoto filmu je zodpovědný například za celovečerní Pokemon filmy.

Kromě již zmíněného rébusu se šachovnicí, kde musíte přeskákat art02.jpgs koněm každé políčko stále větší šachovnice, najdete různé varianty bludišť, deskových her, matematických slovních úloh, ale i hádanek á la sokoban. Prostě hra obsahuje pro každého něco. A pro každého nějakou výzvu. Věřím totiž, že nezávisle na ohodnocení piccarety se každý u některého typu může nehezky zaseknou, aby pak o pár hodin/dnů později zákeřný rébus vítězoslavně vyřešil. A tento skvělý pocit při každém vítězství stojí za všechny předcházející útrapy.

Bez odměny není motivace

Možná vám vrtá hlavou, k čemu že jsou ty piccaraty, kterými se tady pořád oháním, vlastně dobré. Pochopíte to po dohrání hry. Sekce Bonus totiž obsahuje další puzzle řádění na dlouhou dobu, ale především i odměny za vaši mozkovou námahu. Jedná se o artworky, animace, profily postav a podobně. A jejich odblokování není rozhodně levné.

Layton2_rec11.jpgLayton2_rec12.jpg

Osobně jsem za celou hru vyřešila sto osmnáct hádanek, ale vzhledem k tomu, že jsem poctivě ztrácela piccaraty (ano, pokud chcete podvádět, stačí po vyřešení puzzle loadnout hru a vyřešit jej napoprvé), tak mi to nestačilo k odemčení ani půlky bonusů. Za zmínění stojí i nová vychytávka při řešení hádanek. Je to průhledná popisovatelná vrstva, na kterou si můžete stylusem značit užitečné poznámky a propočty. Řešení nikdy nemohlo být pohodlnější.

Dostupné pro: 3DS
Žánr: Adventury, Logické | puzzle adventura
Výrobce: Level 5 | Webové stránky hry
  • Skvělá tajemná atmosféra dýchá z malého displeje
  • Pestrá paleta hádanek, ze kterých si vybere každý
  • Emotivní vyvrcholení příběhu
  • V některých pasážích příběh příliš neodsýpá
  • Občas trochu nejasně zadaná puzzle
  • Příliš mnoho mincí s nápovědou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,