Recenze: Professor Layton and Pandora's Box – nahoďte mozek

Profesor, který má pod kloboukem, a jeho věrný učedník se opět vydávají řešit puzzle v pokračování populární adventury.
Kapitoly článku

Pokud vás během hraní začne neustálé bombardování hádankami unavovat, můžete si odpočinout u dalších hříček, které pro vás autoři připravili. Jednou z nejzajímavějších je minihra o tom, jak dostat do formy jednoho tlustého křečka. Děláte to skládáním různých překážek a předmětů, které získáváte po vyřešení některých puzzle ve hře, do jeho cvičiště.

TIP: Po dohrání hry zábava nekončí, v sekci bonus najdete ty nejzáludnější puzzle.

Bohužel mi přišlo, že dostat ho na požadovaný level se vám povede celkem lehce a rychle, a že minihra mohla být delší. Mnoho později získaných předmětů již k jeho trénování totiž nemáte důvod využít, což je škoda.

 Layton2_rec03.jpg

Postupně se vám při řešení hádanek odemyká v menu také sekce se starými deníky. V těch se dočtete o pozadí příběhu a i „záporné“ postavy se dočkají svého prokreslení. Počíst si můžete i v deníku samotného Laytona, který vás i po delší pauze v hraní snadno znovu vtáhne do děje.

„Pravý gentleman nenechá žádné puzzle nevyřešené.“

Ke vtáhnutí do děje napomáhá i jedinečná hudba, skládající se ze starých i nových kousků. Dokázali byste si snad představit řešení hádanek bez klasické melodie z jedničky?

Je libo anglický čaj?

Nechybí ani skládací hříčka, tentokrát na vás čeká kamera. Avšak nejzajímavější, a také nejvtipnější je minihra s mícháním čaje. Některé postavy totiž potřebují nejprve pomoci se stresem, chladem a podobně, aby vám mohli dát potřebnou informaci či další hádanku. A tak Layton jakožto správný anglický gentleman nabízí ten pravý šálek čaje. Ze získaných lístků mícháte čaj a Layton s Lukem vám výtvor patřičně (a při neúspěchu velmi vtipně) okomentují.

Layton2_rec08.jpgLayton2_rec09.jpg
 

Dialogy jsou ovšem radost poslouchat nejen při přípravě čaje. I dějovým rozhovorům, které jsou často a skvěle namluvené, nechybí humor ani dramatičnost. Chválou nelze šetřit ani u animací, kterých se autorům povedlo vměstnat do hry celou řadu. Některé z nich vykreslují Laytona v situacích, ve kterých jsme si ho zatím neuměli představit a ve kterých jeho charakter dostává nový rozměr.

TIP: Každou obrazovku důkladně prozkoumejte, protože mince s nápovědou jsou všude hojně rozmístěné.

Ostatně zajímavé charaktery byly i v prvním díle důležitou součástí děje. Ve art03.jpgdruhém je tomu nejinak. Kromě dvou hlavních hrdinou se setkáte s několika (nečekanými) starými známými a s mnoha zcela novými barvitými a osobitými postavami, které vás rozesmějí či dojmou. K jejich jedinečnosti napomáhá originální design a pěkné kreslené grafické ztvárnění.

To nejhorší začíná až po konci hry!

Rozuzlení příběhu vás čeká přibližně po třinácti hodinách hry, ale nečekejte, že se vám za tu dobu podaří vyřešit všechny puzzle. Kromě sto padesáti hádanek přímo v dějové linii jich na vás ještě spousty čeká v bonusových sekcích.

Od neustálého bombardování hádankami si můžete odpočinout u mnoha dalších hříček, které autoři připravili

A troufnu si říci, že ty vám zaberou ještě alespoň dvakrát tolik času. Jedná se totiž o ty „nejvypečenější“. Avšak jen s nimi se vám povede nasbírat dostatek piccaratů na odemčení všeho, co hra nabízí.

 Layton2_rec14.jpg

Myslím, že každý fanoušek prvního dílu dostane od pokračování Laytona přesně to, co chtěl - nový zajímavý příběh a hlavně „nášup“ různorodých hádanek, které vás pobaví a nejspíš i trochu potrápí. Nezbývá než vydat se pro něj do oblíbeného obchodu, protože: „Pravý gentleman (dámy jistě prominou) nenechá žádné puzzle nevyřešené.“

Dostupné pro: 3DS
Žánr: Adventury, Logické | puzzle adventura
Výrobce: Level 5 | Webové stránky hry
  • Skvělá tajemná atmosféra dýchá z malého displeje
  • Pestrá paleta hádanek, ze kterých si vybere každý
  • Emotivní vyvrcholení příběhu
  • V některých pasážích příběh příliš neodsýpá
  • Občas trochu nejasně zadaná puzzle
  • Příliš mnoho mincí s nápovědou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,