Recenze: Pursuit Force & MediEvil - smrt na hřbitově i čtyřech kolech

Bydlet ve velkém městě se nevyplácí. Přeplněná MHD připomíná drůbežárnu, kde jsou lidé nervózní a naštvaní. Každý den je ale shodně upoutá cosi nezvyklého. Nahlíží mi přes rameno, když na plný plyn proháním Pursuit Force nebo když se v povzdálí ozývá hřbitovní MediEvil. Připojte se k nim.
Kapitoly článku

O PSP už byly popsány stohy papírů, vytvořeny desítky manifestů (vzdejte se, PCčkáři!) a kdo v kvality nové hračky od Sony neuvěřil doposud, nechť zůstane slepým na věky. Nehodlám ale hned v prvních odstavcích dnešní dvojrecenze rozpoutávat debatu o chybách i nechybách nové platformy, která mi každý den měsíce října zpříjemňovala na cestách i v jiných okamžicích. Dnešní téma zní šílené závody a návštěva hřbitova. Čím začneme? Bezpochyby tím morbidnějším z obou.

MediEvil: humor a smrt na cestách

Žánr: Akční adventura
Multiplayer: 2 hráči přes WiFi
Výrobce: SCEE
Vydavatel: SCEE
Distributor v ČR: Sony Czech (
www.playstation2.cz)
Homepage:
http://www.yourpsp.com

Znáte to. Necromancer s dlouhým nosem a velkou ctižádostí se rovných 100 let po své první porážce vrací zpět, aby zotročil celý svět. Daří se mu to. Mocným kouzlem zakrývá Slunce a oživuje mrtvé, aby v nadcházejícím boji stáli po jeho boku. Magie je ale mrška nezbedná. Přivádí k životu i hlavního hrdinu, vaše herní alter-ego, kterým není nikdo menší než Daniel Fortesque – odvážný rytíř v plechové zbroji, kterého před sto lety Zarok zabil jedním pěkně mířeným šípem do oka.

Netradiční cirkus - najdete v něm samé chodící kostlivce a mrtvoly

Snad je to právě chybějící oko hlavního hrdiny, které zanechává na hře hlavní kaz - příšerně se chovající kameru. Ta se striktně drží za zády hlavního hrdiny a kromě její okamžité korekce horními tlačítky PSP neexistuje způsob, jak ji prakticky a jednoduše ovládat. Problém s kamerou se znatelně odráží na soubojích. Často budete zmateně pobíhat a hledat cíl svého útoku, přičemž bezchybně nefunguje ani uzamčení kamery na konkrétního z nepřátel. Z akčních momentů se v takové situaci stává noční můra, ze které vás mohou vysvobodit jen a pouze rychlé nohy hlavního hrdiny. Na mnoha místech hry je jednoduší protivníky zbaběle oběhnout, než se pouštět do zápolení s kamerou. Podvádět nemůžete jen u lokací, v nichž je vyvraždění nepřátel podmínkou dalšího postupu.

Jak tak koukám okolo, nikde není žádý hrob, do kterého bych mohl zalehnout

Bojový systém je ale přitom jednoduchý. Existují pouhopouhé dva způsoby útoku, klasický a speciální, který je samozřejmě o poznání účinnější. V průběhu hraní narazíte na zhruba dvanáctku zbraní, jež čítají kromě mečů také dýky, palice, kuše a mnohé další. Vybrané kousky můžete kombinovat se štítem a lépe se tak ubránit záhrobním protivníkům, v jejichž řadách se střídají hubené i tlusté zombie s vyzáblými kostlivci a další havětí.

Vyměním speciální člun ve tvaru rakve. Zn.: Za pořádný hrob 

Aby bylo nápaditosti učiněno za dost, získáte i několik speciálních zbraní v tzv. Hall of Heroes. Hra přitom využívá specifické zbraně na vybraných místech hry, dočkali jsme se i jednoduchých puzzlů, které zpříjemňují jinak neustávající bitky s nepřáteli. To vše v 19 levelech, jejichž prostředí tvoří konzistentí a nápaditý fantasy svět, jež je navíc podán v povedeném grafickém kabátku.

Světlé stránky hry
  • Humor
  • Kvalitní grafika
  • Délka hry
  • "Hřbitovní" svět
Temné stránky hry
  • Po čase stereotypní
  • Nudnější náplň misí

Existuje ale také prvek, který MediEvil povyšuje na více než jen obyčejnou hru. Zážitek i dojem posunuje dál především humorné pojetí, které stojí i padá na ozvučení a dabingu postav. Přestože lokace nezapřou pořádnou dávku originality (sám jsem pro násátí hřbitovní atmosféry kombinoval hraní s výborným snímkem Corpse Bride Tima Burtona), humor je alfou i omegou příběhu a hlavní hrdina je mrtvola do nepohody, MediEvil není ani zdaleka dokonalou hrou. Můžeme být velkorysí a omluvit mnohé chyby - kamera ale kazí hratelnost, která je už od herního pravěku srdcem každé hry. Škoda, potenciál zůstal zase jednou nevyužit.

Grafika: 8/10
Zvuk: 7/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 5,5/10

Hřbitovní opera v nápaditém prostředí se skvělou porcí humoru. Škoda jen příšerné kamery a po čase stereotypního zážitku.

Celkové hodnocení: 6,6/10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,