Recenze: Quake 4 – biomechanické peklo

Tatatatata! Fraga BUM! Watch your back! Buda buda buda! We’r surrounded! BLAM! Restart from last Autosave.
Kapitoly článku

Platforma: PC, Xbox 360
Typ hry: FPS
Multiplayer: ano
Minimální konfigurace: procesor 2,0 GHz, 512 MB RAM, 2,8GB na HDD
Testovací konfigurace: procesor 2,4 GHz, 1 GB RAM, GeForce 6800
Výrobce: Raven Software
Vydavatel: Activision
Distributor v ČR: CD Projekt
Homepage:
http://www.quake4game.com/

  

Sakra, kamá to jen..? * Rychlý přesun spolubojovníků pod palbou * Vidíš něco?

Strogg – Barbarská mimozemská rasa, která putuje vesmírem a pohlcuje, recykluje a anihiluje všechny civilizace, na něž narazí. Využívají těla zajatých nepřátel na vše, včetně rozmnožování své rasy - jejich proměnou ve Strogy. Sdílejí společné vědomí. Poslední objevenou planetou byla Země. Lidé se nyní pokoušejí přenést válku na domovskou planetu Stroggů.

Makron 1) vůdce Stroggů; představuje centrum jejich sdíleného vědomí. Zničen jediným lidským vojákem. Strogové se z jeho ztráty rychle vzpamatovali a nejen, že obnovili invazi na Zemi, ale sestrojili nového, většího, silnějšího, odolnějšího a ošklivějšího Makrona. 2) Boss Quaka 2

Pozemské invazní síly – elitní vojenské jednotky Země, které se pokoušejí odvrátit Stroggskou invazi tím, že útočí na domovskou planetu vetřelců.

Rhino squad – jedna z jednotek pozemských invazních sil. Mezi ostatními se proslavila tím, že Matthew Kane je jeden z jejích članů.

Matthew Kane1) voják Rhino suqad. Účastnil se druhé invaze na Stroggskou planetu a přežil. Byl strogy zajat a proměněn do jednoho z nich a přežil. MK je klíčový bojovník Pozemských invazních sil. 2) hlavní hrdina hry Quake 4.

Přeměna ve Stroga

Výchozí podoba

Strogové nemají srdce! Tak proto jsou zlí?

Neviděl někdo moje nohy?

Slušivý metalický exoskelet

 

Před... * ...a po proceduře

You, Kane...

Quake 4 navazuje doslova a do písmene sekundy po konci Quake 2 (ne, nespletl jsem si čísla – Quake 1 a 3 vyprávějí jiný příběh než 2 a 4). Jakmile totiž jistý osamělý voják zničil stroggskou planetární obranu a zabil jejich vůdce, zahájili lidé velkou invazi. Tisíce výsadkových lodí vyráží vstříc planetě, na níž většina vojáků zanedlouho nalezne svou smrt – a možná ještě hůř nový život jako jeden z armády Stroggů.

Ne nadarmo sami tvůrci přirovnávají tyto okamžiky k sci-fi podobě invaze v Normandii. Tisíce zemřely, než výsadkové čluny vůbec přistály. Tisíce zemřely, jakmile se pokusili vyběhnou na nehostinnou půdu ovládanou nepřítelem. Tisíce zemřely ve snaze vybudovat předmostí invazních sil a další tisíce padly při ničení nepřátelské obrany, aby mohly přistát hlavní invazní síly. A tisíce ještě zemřou, než se podaří zničit nepřítele; a pokud se to nepodaří, zemřou miliardy.

Vy se stanete Matthewem Kanem, jedním z vojáků Rhino squad. Vojákem možná dobrým, nicméně podle všeho nepříliš populárním u svých velitelů. Je-li kde nějaká špinavá práce, dostane ji Rhino squad. A pokud se vyskytnou problémy, pošlou vás, abyste je vyřešili.

Je potřeba najít cestu do pevnosti Stroggů? Kane, vpřed, my pohlídáme konvoj! Je potřeba obnovit energii v továrním komplexu plném Stroggů? Kane, máš to na starosti, my zadržíme případné nové nepřátele! Je potřeba zničit Stroggskou armádu? Kane... Ale ne. Na tohle by jediný voják nestačil. Anderson a Louis půjdou s tebou.

Ano, přesně tak. Podobně jako v Call of Duty, ani v Quake 4 nejste na bojišti sami. Dokonce tam nejste sami ani jako Rhino squad. Každou chvíli slyšíte, jak si vedou jiné jednotky, někdy na ně i narazíte... Jednou pomůžete vy jim, jindy oni vám. A stejně tak vycházíte i s ostatními z Rhina. Vy jste (ze začátku prostě jste, později zcela logicky jste, jak vyplyne z příběhu) nejlepší voják jednotky, proto všechny opravdu těžké úkoly připadnou vám. Ale, jak už zaznělo výše, ne vždy pouze vám. Každou chvíli s sebou dostanete společnost. Někdy pár vojáků, kteří vám mají pomoct, jindy třeba technika, který vám nejen otevře zavřené dveře, ale i vyřeší to, co se má vyřešit – a najednou se situace obrací. On jde a vy jej doprovázíte.

A propos, ostatní vojáci. Nejsou hloupí ani neschopní. Na nejlehčí obtížnost to až tak neoceníte, ale na nejtěžší se budete vždy modlit, abyste s sebou nějakou společnost dostali, a své spolubojovníky budete chránit jako oko v hlavě. A oni vás také...

Do you know, that...

Příběh. Příběh a emoce. A pocity. A atmosféra. Tyhle ingredience jsou základem dobrého singleplayeru, a ač tomu do nedávno nikdo nevěřil, platí to i v střílečkách. Dokázal to Half-life, dokázalo to Halo, Doom, Killzone... A nyní i Quake 4.

Quake 4 totiž dohrajete za zhruba 10-15 hodin – a přesně tak dlouho trvá i příběh, který vypráví. Od vylodění na planetě až po outro totiž sledujete dění na bojišti v reálném čase, podobně jako tomu je v populárním seriálu 24 hodin. Na začátku jde o jediné – zničit Nexus, komunikační středisko Stroggů. Bez jejich spojení zmizí sdílené vědomí a... A sakra. EMP je sice hezká věc, ale něco se nepovedlo a Nexus jede dál. Ne že byste nevěděli co se stalo, byli jste přece přímo u toho. Aspoň chvíli – přesně do toho okamžiku, kdy vás zajali Stroggové.

A příběh se rozvíjí dál a dál. Proměna ve Strogga, návrat do náruče Rhino squad, další (a snad i lepší) plán na zničení Stroggů, Rhino squad v čele útoku a Kane v čele Rhina a tak dále a tak dále...

  

Efekty jsou v Quake 4 prostě efektní * Hodnej chlapec, hodnej... * Co tak koukáte?

Tolik k příběhu. O pocity a emoce se starají hlavně vaši spolubojovníci na bojišti. Jsou to lidé, chovají se jako lidé, reagují jako lidé, mluví jako lidé, umírají jako lidé... Navíc stroggská technologie vás také nenechá chladnými. Nejen, že potkáte své zmizelé spolubojovníky v jejich řadách; oni totiž využívají lidi a jejich těla doslova na vše. Opravárenští robotci mají místo ovládací jednotky lidský mozek, lidská těla bez hlav a končetin (a někdy i s nimi) tvoří nedílnou součást strojů a jejich ovládacích prvků, porubí je nejednou nahrazeno lidskými střevy (ve stylu biomechanických strojů R. H. Gigera), některé biologické součásti strojů jsou krmeny lidskými těly... Storggové zkrátka recyklují mrtvé nepřátele na 110%. No nezabili byste je za to?

V další kapitole se dočtete jakou má Quake 4 atmosféru, jaké vám nabídne zbraně, jak vypadá multiplayer a jaký je celkově...

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: Akce | First-person akce
Výrobce: Raven Software | Webové stránky hry
  • Originální prostředí
  • Parádní grafika
  • Hutná atmosféra
  • Solidní příběh
  • Kvalitní hratelnost
  • Multiplayer není co býval a co by mohl být

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,