Recenze: Rally 3D Evolution – evoluce?

Hledáte do svého mobilního telefonu pořádné závody rallye? Zní-li vaše odpověď ano, nemusíte se již dále trápit - Rally 3D Evolution přišel jako blesk z čistého nebe a ukázal svoji nečekanou sílu. Tak nohy na pedály, ruce na volant a jedeme.

Žánr: Závodní
Platforma: J2ME
Testovací hardware: Nokia 6680

Je až s podivem, jak rychle jde technologie mobilních telefonů dopředu. Začínám sledovat, že na celé čáře dohání počítače. Důkazem tomu mohou býti hry, s nimiž se lze setkat na trhu. Jejich technické kvality nabývají na síle stále rychleji. Chcete důkaz? Jeden tu je - Rally 3D Evolution.

  
Ach ty zatáčky...

Proč závodíte? Jen tak nebo protože proto?

Jako v každé závodní hře je třeba si vybrat, proč a kde chcete závodit. Nikdo vás nežene rovnou na šampionát, prakticky byste v něm ze začátku ani neobstáli. Je proto lepší zvolit volnou jízdu, pečlivě se v ní procvičit a poznat, jak se automobil chová na silnici. Poté, budete-li se za volantem cítit o trochu lépe, můžete skočit rovnou na mistrovství a vyzkoušet v něm své štěstí. Prakticky vzato se ale od sebe oba herní módy příliš neliší.

Před jízdou je samozřejmě privilegiem výběr trati a pro ni i co možná nejvhodnějšího auta. Každý automobil má stanoveno několik parametrů, podle nichž byste se měli řídit. Zejména záleží na náročnosti terénu, zatáčkách a podnebí (sucho, déšť, sníh... nic zde nechybí).

V této hře nebudete závodit s protivníky. Pokud jste očekávali hromadnou jízdu, u Rally 3D Evolution šlápnete vedle. Na trati budete jenom vy a nikdo jiný. Bylo by však nefér považovat to za zápor či chybu. Sice se netajím tím, že mne to mrzí a byl bych raději, kdyby si šlo zajezdit i s „reálnými“ protivníky, ovšem normální rally jsou už takové. Jde v nich pouze o čas a Rally 3D Evolution je tak věrně kopíruje.

  
Záleží na vhodném výběru auta a trati... každý povrch vozovky je jiný.

Malinký krůček pro člověka, veliká jízda pro auto

Je jasné že kvalitní závodní hra nemůže být kvalitní, pokud její technická stránka nestojí za moc. Rally 3D Evolution ale ukazuje svoji sílu jak po stránce náplně, tak i co se týče grafiky a technického zpracování. Nejvíce mne pak překvapil fyzikální model automobilů, s nímž si autoři očividně pohráli. Rozdíl na suché nebo zasněžené vozovce určitě poznáte, stejně tak chování automobilu dle jeho specifických vlastností. Také prostředí tratí se povedlo propracovat na solidní úroveň, nevypadá jednotvárně a je v něm vidět smysl pro detail.

Potěšila mne mimo jiné volba kamery, která nejenže snímá vůz z pohledu třetí osoby, ale také z kokpitu řidiče. A pokud se rozhodnete jezdit jako plnohodnotný závodník, mějte na paměti, že se budete muset hodně snažit. Ovládat auto za volantem není jednoduché a vyžaduje značnou dávku trpělivosti a ještě více cviku, neboť jste rozhledem do jisté míry omezeni.

Nesmím zapomenout na zvukovou stránku hry. Zatímco s hudbou se setkáte jen v menu, zvuky byly vypuštěny úplně. A právě tohle mi u Rally 3D Evolution vadilo nejvíce a nechápu to - ale co naplat.

Světlé stránky hry
  • Tratě
  • Automobily
  • Grafika
  • Fyzikální model aut
Temné stránky hry
  • Absence zvuků
  • Slabá hudba
  • Nepohodlná jízda z pohledu řidiče

V konečném součtu je Rally 3D Evolution podařeným titulem, jenž si své hodnocení právem zaslouží. Díky kvalitnímu technickému a grafickému zpracování, v čele s mnoha závody a automobily, mohu konstatovat, že se právě recenzované dílo řadí mezi nejlepší ve svém žánru. Akorát je škoda těch zvuků.

Grafika: 8/10
Hudba: 2/10
Originalita: 0/10
Atmosféra: 9/10
Hratelnost: 9/10

Jak říkám, pokud hledáte pořádné závody, Rally 3D Evolution si nesmíte nechat ujít.

Celkové hodnocení: 9/10

Váš názor Další článek: Galerie: Runaway 2

Témata článku: , , , , , , ,