Recenze: Reaperman - pochodující smrt

Jde z ní strach a mráz po celém těle. Zjevuje se v těch nejnevhodnějších situacích. Když ji uvidíte, můžete si být jisti, že jste oči otevřeli naposled. Všemi nenáviděná a obdivovaná Smrtka. Postavte se na druhou stranu barikády a zaujměte její místo.

Žánr: akční
Multiplayer: ne
Platforma: Java MIDP 2.0
Testovací hardware: Sony Ericsson d750i
Výrobce: Breakpoint,
www.breakpointgames.com

Přáli jste si být někdy tím, kdo má na starosti veškerý život a smrt? Tím, kdo lusknutím prstů může zahubit nespočetné množství silných armád, nejchytřejší mozky světa nebo třeba vaše moli v šatníku? Nejste sami! Mezi hráči neběhají jen samí kladně ladění hrdinové v nablýskaných uniformách či zbrojích. Poslední dobou jsou v kurzu tituly, ve kterých se stavíte do rolí těch zlých - odporných, slizkých stvoření, které páchají jen zlo. Reaperman sice není svým vzhledem nijak odpudivý (bílá kostra mu pěkně ladí s dlouhým černým kabátem a modrými kalhotami), ale mezi ty hodné kouzelné dědečky určitě nepatří. Je totiž Smrťák!

Kosa není jen na sečení trávy ale i hlav

Jako kostnatý fešák s kosou přehozenou přes rameno máte sice moc vzít život, komu se vám jen zlíbí, přesto jste jen pouhým otrokem svého povolání. Nedávno se zničehonic objevili zprávy o pár lidech, kteří žijí, ač už mají dávno hnít pod zemí. A zcela nečekaně to nejsou vůbec žádní svatouškové, ale pěkně prohnaní zločinci se zápisy v trestním rejstříku delšími než je řeka Mississipy. Jsou přesně čtyři a jejich výčet začíná známým vrahem Charlesem Geinem. Vše bylo v pořádku, dokud Charlese nepřipoutali na elektrické křeslo, ke kterému byl odsouzen za patnáctinásobnou vraždu. Místo aby byl elektrickým proudem zabit, dostalo jeho tělo zvláštní náboj a udělalo z něho prakticky nezničitelného a neuvěřitelně silného protivníka, který teď ovládá celou věznici. Zastavíte ho? Možná. I tak ale vaše cesta v žádném případě nekončí – vlastně spíš začíná. Ze zatuchlých podzemních žalářů se podíváte do pestrobarevného cirkusu a jeho drogového zákulisí, které ovládá klaun Toasty, jenž „párkrát trochu přebral“. Stejně jako jeho kumpánové nemá tu nejmenší chuť skončit se svým jednoduchým opojným životem a dobrovolně se nechat odpravit ze světa. Další fuška na krku. Nechceme samozřejmě prozradit vše, ale ještě zavítáte do krvavých piteven doktora Streckera a uvidíte… no, to už by stačilo.

  

Obyčejný den Smrtky ve třech obrazech - snídaně u cirkusového kiosku, oběd v řeznictví, večeře v restaurantu se špinavým záchodem 

Námět titulu se dá považovat za originální, ale jeho zpracování v žádném případě. Breakpoint se rozhodli udělat ze hry obyčejnou mlátičku z pohledu zboku. Tudíž pouze chodíte a zabíjíte ty tuny nepřátel, jenž proti vám vybíhají ze všech stran. K jejich dobru musíme přiznat, že v každém z levelů narazíte na zcela odlišné protivníky, s různými druhy útoků a silou. Ve vězení lze kupříkladu potkat nejčastěji agresivní prchající trestance nebo roztřesené strážce zákona (jak je možné, že policie nestřílí na kriminálníky, ale naopak bojuje po jejich boku proti hodné Smrtce – tedy vám?). Naopak v prostoru za manéží se pohybují klauni se strojenými úsměvy a nabroušenými noži či artisté na vysokých chůdách, jenž jim zajišťují jakous takous ochranu před smrtícím úderem spravedlivé kosy. Na konci každého z levelů stojí s toužebným očekáváním boss, jehož toužíte sprovodit jednou provždy ze světa. Jejich likvidace stojí spoustu úsilí, ale po chvíli přijdete na unikátní taktiku, jak na ně, a jste na koni. To však nedává moc prostoru pro opětovné zahrání. Prostě už pro vás nebudou představovat žádnou složitou výzvu.

Efektní souboje v Matrixu? Na Reapermana nemají!

Za zbytkem titulu nikterak nezaostávají ani způsoby likvidace nepřátel. Na výběr máte z několika komb a úderů. Namátkou vyjmenujeme třeba kolotoč, při kterém úplně roztočíte svou kosu nebo bumerangový hod. Stejně jako v případě legendární zbraně australských domorodců sečnou zbraň vrhnete vpřed a ona se spokojeně vzápětí vrátí do vaší ruky celá potřísněná krví. Prostě souboje vypadají opravdu přenádherně. Na displeji jsou modrými čarami znázorněny máchnutí zbraní, a když protivníka dobře zasáhnete, části jeho těla odletí jako odpálená raketa. Aby to však nebylo tak fádní, rozhodli se autoři přidat to hry i jisté speciální schopnosti. Vždy můžete zároveň mít jen jednu a před každým použitím ji nabít sesbíráním pěti modrých krystalů zůstávajících po poražených. Základním bonusem je možnost zastavit na několik sekund čas. Dostanete tak dostatek prostoru k zlikvidování všeho šmejdu rozsetého po obrazovce. Později přibude i Annihilation (vyhlazení), která v mžiku zničí cokoli živé v blízkém okolí. Prostě paráda!

  

Akce střídá akci, chvíle oddechu stále v nedohlednu

Další věcí, co by měla Reapermana zdánlivě posadit do křesla krále akčních mobilních her, je zvláštní mód Carnage. V něm máte na každou z misí určitý časový limit a za úkol zabít co nejvíc potvor. Životy se nedají nijak doplnit a proto, až všechny čtyři vyplýtváte, zcela končíte. Vyhrává pak ten s nejvyšším počtem mrtvol na svém kontě.

Není všechno zlato, co se třpytí

Reaperman možná na první pohled vypadá velice dobře a také recenze tak do této doby vyznívala. Jenže to jsme jen oddalovali nevyhnutelné. S mnoha klady sebou hra nese i poměrně dost nedostatků. Prvním z nich je opravdu ohrané zpracování. I přes unikátní a zábavné prvky se jedná stále o to samé – jít kupředu a probíjet se hordou šmejdu. Dále si musíme postěžovat na občas neposlušné ovládání. Chvíle, kdy vám obklopuje pět nepřátel, a vy se nemůžete vůbec otočit a polovinu z nich zničit, nejsou ničím výjimečným. Naštvat ale dokáží pokaždé. Nevkusně vypadá i pozadí běžící za postavami. Je stále stejné (tedy v rámci jednoho levelu) a neustále se opakuje dokola. Poslední a největší výtka nese jedno slůvko - „stereotyp“. Po pár misích se z titulu stane pouze bezmyšlenkovitá řežba, která vás už nemá čím překvapit. Jen zabíjíte… Těžko říct, jestli to byl záměr autorů. Doufáme, že ne.

 

Světlé stránky hry
  • Spousta bojových komb
  • Speciální schopnosti
  • Je to jen čistá řežba
  • Nápadití protivníci
Temné stránky hry
  • Je to jen čistá řežba
  • Stále stejné prostředí na pozadí v rámci levelu
  • Občasný pocit stereotypu 

Zaujal nás i zvukový doprovod, jenž je na poměry mobilních her opravdu kvalitní (na Gameloft však stále nemá). Resp. vám nezačne za chvíli lézt na nervy. Na závěr bychom rádi dodali pár krátkých vět: Lidí je mnoho. Vy jste smrtka. Potřísněte si kosu krví obětí, byť je třeba jen virtuální. Uvidíte, že k odreagování to mnohdy poslouží perfektně. Ale hlavně – nezkoušejte to doma!

Grafika: 7/10
Hudba: 7/10
Originalita: 7/10
Atmosféra: 6/10
Hratelnost: 8/10

Zajímavě pojatá akční mlátička, která překvapí chytlavou hratelností a několika pěknými prvky. I přes těch pár much, co obsahuje... kdo z vás by si nechtěl alespoň na pár dní vyzkoušet úděl Smrtky?

Celkové hodnocení: 7/10

Váš názor Další článek: GALERIE: Condemned: Criminal Origins

Témata článku: , , , , , , , , ,