Recenze reproduktorů Razer Nommo Pro: pořádný zvuk za pořádné peníze

Tak parádní zvuk jen tak nenajdete. Budete si ale muset také pořádně připlatit.

Co baví

  • Výborný zvuk
  • Mohutné basy
  • Kvalitní konstrukce
  • Bohaté možnosti připojení

Co vadí

  • Vysoká cena
  • Velké repráčky
  • Chybí dálkový ovladač
8/10
Hodnocení

Razer se poslední dobou snaží opravdu mohutně diverzifikovat své portfolio a od čistě herních produktů, jako jsou herní klávesnice, sluchátka či myši, se snaží rozšířit i na další odvětví, a sice více multimediální a hudební sféru. Nedávná sluchátka Opus nebo Hammerhead True Wireless ukázaly, že na to rozhodně má. A co my ostatní u televizí? 

Nejen pro ty dorazila na trh audio 2.1 sestava Nommo Pro, která kombinuje herní reproduktory a obří směrový subwoofer. Přidejte k tomu technologii Dolby Virtual Surround Sound s certifikací THX a rázem tu máme adepta na parádní zvukový zážitek pro hry, filmy i hudební večírek. 

Někdo to myslel vážně

Už když sestavu vyndáte z krabice, na první pohled je jasné, že tu někdo netroškařil. Nenajdete tu žádné levné plasty, skřípající konstrukci nebo jiné levné frajeřinky. Vysoká cena se musí nějak obhájit a zde narazíte na kvalitní kovovou konstrukci a hmotnost, která budí respekt. Krása je samozřejmě v očích pozorovatele, design se ale drží zajetých kolejí výrobce. Je černý, minimalistický a stylový. 

https___hybrismediaprod.blob.core.windows.net_sys-master-phoenix-images-container_h40_h86_9081224986654_razer-nommo-pro-gallery-hero-1500x1000.jpg
Reproduktory i subwoofer mají opravdu úctyhodné rozměry

Subwoofer budí respekt největší. Je velký pomalu jako menší počítačová bedna, chytře zaoblený a kromě téměř neviditelného loga výrobce na přední straně už schovává vzadu jen všechny myslitelné porty, od konektorů pro reproduktory, optiku či USB. Je tu také zdířka pro ovládací kolečko, díky kterému upravujete hlasitost, vybíráte mezi různými druhy připojení a je tu také 3.5mm Jack pro zapojení sluchátek. 

https___hybrismediaprod.blob.core.windows.net_sys-master-phoenix-images-container_h64_h6a_9081224134686_razer-nommo-pro-gallery5.jpghttps___hybrismediaprod.blob.core.windows.net_sys-master-phoenix-images-container_h5c_h78_9081224560670_razer-nommo-pro-gallery4.jpghttps___hybrismediaprod.blob.core.windows.net_sys-master-phoenix-images-container_h2a_h82_9081224822814_razer-nommo-pro-gallery3.jpg
Jediný efektní element je tenký RGB proužek, který jemně svítí v podstavci

Repráčky samotné jsou zakulacené a dost velké, takže se musíte zamyslet, zda se vám vše vejde na stůl. Jediný efektní prvek v jinak dost minimalistického vzhledu je tenký RGB proužek podsvícení na podstavcích reproduktorů, který si pak můžete v aplikaci libovolně nastavit. Podstavce jsou mimochodem pogumované, takže skvěle drží na víceméně jakémkoliv povrchu, což platí i pro subwoofer. 

Hardwarové specifikace

  • Provedení: 2 reproduktory + subwoofer
  • Typ připojení: USB, Optické, Bluetooth 4.2, 3.5mm Jack
  • Frekvence: 35 Hz - 20 kHz
  • Technologie: Dolby Virtual Surround Sound, THX, externí ovladač
  • Velikost měniče: 2x 0.8 palců, 2x 3 palce
  • Hmotnost: 2,35 kg (reproduktor), 6 kg (subwoofer)
  • Cena: 12 406 Kč

Sestavu lze používat jak s počítačem, tak jako domácí audio systém s televizí, vyžaduje ale dostatek místa a repráčky jsem nacpal na poličku jen tak tak. Také zapojování vyžaduje chvíli cviku, pokud nechcete mít za televizí bordel s kabely a především zapojení reproduktorů do subwooferu musíte provádět opatrně, abyste omylem neohnuli piny. Takže pěkně v klidu a žádný spěch.

Na plné pecky

Nešetřilo se ani z hlediska kvality zvuku. 20mm výškové reproduktory a 3palcové ovladače jsou pokryté vláknem Dupont Kevlar a nabízí výkon až 80W, směrový dolní subwoofer pak umí vyprodukovat opravdu mohutné syté basy. Frekvenční odezva v rozsahu 35Hz - 20 kHz je pak až překvapivě vyvážená. Veškeré zvukové spektrum je precizně podané, dialogy jsou čisté a dobře slyšitelné, ale přitom nejsou přehlušovány mohutnými výbuchy a střelbou, která je pro změnu skvěle obohacena o basový podkres. 

20210818_172617.jpg20210818_172550.jpg20210818_172534.jpg
Razer se drží minimalistického designu i v případě Nommo Pro

V některých recenzích jsem si všiml stížnosti na nedostatečně syté basy. Já jsem měl pro změnu úplně opačný problém. Musel jsem basy opravdu razantně ututlat, abych přestal poskakovat po gauči a víceméně cokoliv nad 30% basové hladiny začalo nadzvedávat i nábytek. Sestava je také opravdu hlasitá, téměř nikdy jsem nemusel zvedat hlasitost nad 35% a bojím se pomyslet, jak by vypadal barák po vyšponování hlasitosti na maximum. Pokud to někdo z vás vyzkouší, poprosím o osobní email. 

20210818_172520.jpg20210818_172511.jpg20210818_172503.jpg
Reproduktory jsou opravdu velké, připravte si dostatek místa kolem PC i televize

Skvěle vyvážený zvuk jsem tedy již popsal, ale tím to nekončí. Sestava láká také na prostorový zvuk Dolby s certifikací THX a zatímco často se stává, že jde pouze o marketingový trik, v tomto případě je rozdíl opravdu znát. Pokud si reproduktory a subwoofer dobře rozestavíte, prostorový zvuk funguje skvěle. Zatímco při sledování filmů či poslechu hudby stačí mít zapnuté klasické Dolby, při hraní her už se vyplatí přepnout právě na THX a vychutnat si skvělé prostorové vjemy. Reproduktory umí skvěle vyprodukovat jednotlivé směry, ze kterých pochází zvuk a dost obstojně vám nahradí sluchátka. 

Pro všechny a všechno

Velmi důležitým prvkem, zvlášť v tak vysoké cenové kategorii, je praktická využitelnost. Sestavu lze využít jak klasicky s počítačem, tak jako televizní audio systém. Připojit se dá téměř všechno, nechybí tu klasické USB, optický port, Bluetooth 4.2 i 3.5mm Jack. Trochu jsem se bál, že u televize mi sestava nenabídne tak bohaté možnosti přizpůsobení a nastavení, jako u PC, byl jsem ale příjemně překvapen. 

Po rychlém stažení aplikace pro mobilní telefony a tablety můžete mít vše pod kontrolou i u televize, ať už mluvíme o přepínání zdrojů zvuku, úpravu hlasitosti, přepínání mezi THX a standardním zvukem či hraní si s ekvalizérem. Aplikace v telefonu ostatně slouží i jako dálkový ovladač, pokud zrovna nemáte ovládací kolečko pod palcem. Mě osobně ale zkrátka chybí fyzický ovladač jako u televize, protože být pro rychlé ztlumení závislý na mobilním telefonu není úplně nejšťastnější volba. Stačí, aby vám někdo zavolal a už musíte šmátrat po aplikaci dvakrát tak dlouho. Jistě, můžete mít ovladač daný na tablet nebo další telefon, ale k čemu takové zbytečnosti? Stačilo, aby bylo ovládací kolečko bezdrátové a odpadl by problém. U PC samozřejmě tento problém odpadá, jelikož máte většinou vše na stole blízko u sebe. 

Verdikt

Audio sestavy jsou pro ty nejlepší herní zážitky zatraceně důležité, ať už hrajete na počítači nebo domácí konzoli. K mání je celá řada reproduktorů i soundbarů, Razer se ale rozhodl neriskovat a nacpal do své sestavy Nommo Pro to nejlepší. Je úplně jedno, zda koukáte na film, hrajete hry nebo posloucháte hudbu, tato sestava vám nabídne parádní zvuk a mohutné basy, které udělají večírek v bytě i sousedům. Jediný problém je opravdu astronomická cenovka. Rozhodnutí je na vás. 

Diskuze (2) Další článek: Horizon: Forbidden West vyjde v únoru. První díl dostal vylepšení na PS5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,