Recenze: Restaurant Empire CZ - ztloustneme při hraní?

Všichni jej bezmezně milujeme, chceme a potřebujeme. Řeč je o jídle, které je nezbytnou součástí našeho každodenního života. Od milovníků kvalitních pokrmů z vývojářského studia Enlight k nám dorazil kulinářský výtvor Restaurant Empire, díky společnosti CD Projekt v kompletní české verzi. Jaké pochutiny tento počin z prostředí restauratérství skýtá? Ztloustneme také při hraní?

Platforma: PC
Typ hry: Tycoon
Multiplayer: Ne
Minimální konfigurace: Procesor o frekvenci 500 MHz, 128 MB RAM, 700 MB na HDD, 16 MB grafická karta
Doporučená konfigurace: Procesor o frekvenci 1 GHz, 256 MB RAM, 700 MB na HDD, 16 MB grafická karta
Testovací konfigurace: AMD Athlon 2000+, 512 MB RAM, 1550 MB na HDD, 64 MB grafická karta
Homepage hry: (
http://www.restaurant-empire.com/)
Výrobce hry: Enlight Software (
http://www.enlight.com/)
Distributor hry: Enlight Software (
http://www.enlight.com/)
Distribuce v Česku: CD Projekt (
http://www.cdprojekt.cz/)

Stovky akčních her, strategií, tycoonů a dalšího podivného braku zaplňují měsíc co měsíc pulty obchodů. Zpracováním dokonalé herní kousky však postrádají originalitu, tak ceněnou a nepostradatelnou součást každého kvalitního titulu. Česká verze hry Restaurant Empire se ukázala být výtvorem, který svým netradičním pojetím příjemně překvapil. Vrhněte se tak společně se mnou do světa kulinářství a založte si svou první restauraci!

 
Úvodní menu hry * Tvorba postavy hráče

Zařizujeme vlastní restauraci!

Moderní fast-foody, v nichž stravování probíhá nadpozemskými rychlostmi, raději hned na začátku recenze zavrhneme. Stylová restaurace, hodná bohatších skupin obyvatelstva a skutečných labužníků všech krajů, toť je váš cíl při návrhu a tvorbě vlastního podniku. Pojďme si tedy ve zkratce povědět, jaké nástrahy vás při jeho stavbě čekají a nepochybně neminou. Hned na samém počátku se budete chtě nechtě muset smířit s nemilou skutečností - tvůrci hráčům v hlavní kampani odebrali možnost výběru vlastního názvu nového stravovacího zařízení. Nápady a stylové pojmenování "U chrochtáka" či "U malých káčátek" tak navždy zůstanou nedotčeným snem a přáním.

Pojďme se ale raději podívat na základní úkony, tkvící v dostavbě a vybavení daného zařízení. Na vybudování vaší budoucí restaurace máte pramalý vliv - čtyři stěny, dvě patra, to je stručný pohled do nitra většiny domů, které se stanou cílem vaší rostoucí kulinářské expanze. Základem jakékoliv restaurace je kuchyně, která je spolu s toaletami její nezbytnou součástí. Všechny zmiňované místnosti jsou však v mnoha případech již předem vytvořeny, což vám jistě ušetří váš drahocenný čas.

 
Výběr vybavení pro první restauraci * Pohled na kuchaře - jak vidno, jeho schopnosti nejsou zrovna dokonalé

Každou z místností je však třeba dovybavit. V kuchyni tak rozhodně nesmí chybět sporák s troubou, stůl, gril, mikrovlnná trouba či mixér. Všechny tyto spotřebiče bude váš šéfkuchař hojně využívat. Chybět by však mimo to neměl ani stůl na mytí nádobí či myčka. A protože je včasné dodání jídla jedním z nejcennějších aspektů hry, vaší pozornosti neunikne ani jídelní výtah pro dopravu pokrmů do vyšších pater budovy.

Máme rádi komfort!

Kvalitní zázemí je tím, co dělá z vaší restaurace oblíbený cíl hladovějících občanů. Kromě návrhu a zprovoznění kuchyně a dalších nezbytných místností se tak musíte soustředit také na zpestření vzhledu podniku - oko návštěvníka jistě potěší propracovaný vzhled restaurace, zajímavé obrazy, koberce, květena a především pak stoly! Právě ty samozřejmě nesmí chybět v žádném podniku, na výběr však naštěstí máte desítky druhů židlí i stolů, které dokáží esteticky dotvořit vzhled celého zařízení. K dobrému dojmu pak přispívá také kvalitní nabídka pokrmů, kvalitní personál - a o tom všem si postupně povíme.

 
Návštěvníci právě směřují do nově otevřeného podniku * Z čeho všeho se skládá hodnocení restaurace?

Otázka správného vybavení vašeho podniku je velmi ožehavé téma. Komplexní hodnocení restaurace totiž neovlivňuje pouze kvalita jídel a jejich cena, ale také hned několik další faktorů, z nichž komfort a výbava podniku tvoří jednu z nejdůležitějších položek. Tvůrci pro všechny pedanty připravili hned několik desítek předmětů, jimiž můžete svou restauraci zkrášlit. Nechybí obrazy, různorodé druhy světel (ty jsou naprostou nezbytností!), fontány, sochy, modely lodí, květiny a mnohé další. Jako vždy, i zde platí jednoduché pravidlo - "čím dražší, tím komfortnější."

Scénáře, peníze a vše kolem toho

Ekonomika je věc ošemetná a otázka financí vás bude i zde provázet na každém kroku. Tvůrci pro nás připravili hned dvě desítky rozmanitých scénářů. Vaše cesta započne znovuotevřením slavné restaurace, aby pak z pohostinné Paříže pokračovala do nitra italského Říma či zábavou protřelého Los Angeles. Úkoly se v rámci scénářů příliš neliší, byť bychom i zde mohli drobnou rozmanitost pozorovat - vždy jste tak nuceni splnit několik jasně zadaných podmínek, souvisejících s penězi, finančním zázemím podniku či kvalitou nabízených služeb. I zde jste omezeni časovým limitem ve formě několika měsíců provozu restaurace. Jeden kalendářní měsíc je však ve hře prezentován pouhým dnem, jehož finanční výsledky (a mnohé další), se pak jednoduše vynásobí počtem dnů. Jednoduché a elegantní zároveň.

 
Pohled na soutěžní stadion, ve kterém zápolíte proti ostatním mistrům kuchařům * Rozhovor s dvěma renomovanými kolegy

Nemusíte se však obávat, že většinu času při hraní Restaurant Empire strávíte coby kancelářská krysa. Starost o finance je jedním, nikoliv jediným úkonem, které vás čekají. Ve většině případů se tak ekonomickou situací stačí zabývat průběžné. Pro uklidnění penězi znechucených davů ještě nabízím další osobní zkušenost - v průběhu hry jsem se nesetkal s měsícem, který by pro mou restauraci skončil fiaskem či drobnou ztrátou. Ovládat vlastní podnik se tak v otázce financí zdá být až směšně jednoduché. 

Pokrmy všech barev i chutí

Bohem daný úkol restaurací všech druhů i pověstí je především občerstvit všechny návštěvníky. Této prosté skutečnosti je nutno podřídit také vaši vlastní síť kulinářských podniků. Hra obsahuje několik desítek různorodých pokrmů (lišících se barvou i chutí), vhodných pro italskou, francouzskou či americkou kuchyni, které můžete na svůj vlastní jídelníček zařadit. Je však nezbytné vlastnit postup výroby i seznam potřebný ingrediencí.

 
A Armande (hlavní herní postava) podruhé - tentokráte jsou již jeho schopnosti ve francouzské kuchyni velmi dobré! * Seznam úkolů, které je třeba splnit pro postup hrou

Přesný recept můžete získat od polichocených či naopak chutí jídla znechucených návštěvníků. Nic však není zadarmo a vždy vás tak zlepšení vašeho kuchařského umu bude stát patřičný poplatek - ten se v některých případech pohybuje u částky blížící se 20 000 dolarům. Nutno však podotknout, že podobnou sumu nelze snadno a bez rozmyslu obětovat. Naštěstí existují i mnohem jednoduší cesty, jak svůj sortiment rozšířit. Tou první jsou všetečné kuchařské soutěže. Podaří-li se vám přesvědčit fundovanou porotu o kvalitě vámi uvařených pokrmů, máte vyhráno.

Recept je však pouhým základem chutného jídla, hodného opravdových gurmánů. Bez špetky vtipu a kuchařského umu nedokáže ani nejpracovitější kuchař vykouzlit pochoutku, nad kterou by se dalo uznale pokývat hlavou. I na první pohled dokonalý pokrm se tak může v blízké budoucnosti dočkat vylepšení - zejména v podání různorodého koření, které získáváte od svých dodavatelů. Krůček po krůčku až k samé dokonalosti, tak to chodí také ve světě kulinářství.

 
Pohled na pojídající hosty a spěchající obsluhu * Rozhovor s přitažlivou Delií

Jídelníček, kvalitní obsluha a soutěžní klání

Pečlivě vybrané pokrmy pak samozřejmě nezbývá než umístit na jídelníček. Ten může mít mnoho forem, lišících se typickým pozadím i druhem a barvou písma - vždy záleží pouze na vašem vkusu a zaměření podniku. Malá, atmosférou nasáklá francouzská restaurace by se tak v žádném případě neměla pyšnit jídelním lístkem ve stylu italské kuchyně. Krom jídel zde však nesmí chybět ani lístek nápojový. Jeho složení naneštěstí ovládáte jen minimálně. K dispozici je tak zhruba desítka různých nápojů, která se však v průběhu hry nijak nemění. Při péči, kterou tvůrci věnovali problematice jídel, pak mohli svou pozornost zaměřit také na tuto nezbytnou stránku hry.

Ach ano, málem bych zapomněl na obsluhující - tedy sbírku vašich loajálních zaměstnanců, kteří v restauraci odvádějí penzum neocenitelné práce. Jako zaměstnavatel, majitel a vrchní kuchař Armande máte naprostý vliv nad rozdělením úkolů i výběru budoucích spolupracovníků. Ve zkratce si tak pouze připomeneme, kteráže povolání hrají prim a jsou nezbytná pro zajištění plného chodu restaurace - krom šéfkuchaře (jehož pozici v prvním podniku zastává právě hlavní hrdina Armande) se ve vašem týmu zaměstnanců objeví také recepční, vrchní, několik číšníků a v neposlední řadě pomocná síla určená k mytí nádobí či obsluze jídelního výtahu a myčky.

 
Otevřena 5. restaurace, uuuuu! * Ryba Wellington je lákavou pochoutkou

Propagace restaurace je nezbytnou součástí práce nadějného podnikatele a tak se ani vám nevyhne. Jednou z možností, jak upozornit na schopnosti vašeho pečlivě střeženého kuchaře, není nic jiného než již zmiňované lokální soutěže ve vaření. Ty vždy otestují schopnosti soutěžících v rámci přípravy předem stanoveného okruhu pokrmů. Zpestřením klání jsou pak drobné mezihry, kterými můžete dále podpořit schopnosti kuchaře při výrobě zvolených jídel. A jaký konkrétní vliv má vítězství v těchto soutěžích na podnik i kariéru šéfkuchaře? Mít ve svém repertoáru (ve formě jídelního lístku) pokrm vítězný, který dokázal předčit pochutiny mnoha dalších uznávaných kuchařů, se rovná zaručenému úspěchu. A zvýšit si svou reputaci mezi desítkami dalších špičkových kulinářů také není k zahození.

Restaurace hezky po česku!

Jistě chvályhodná je také snaha o lokalizaci hry, kterou má na svědomí původně polská distribuční společnost CD Projekt. Titul Restaurant Empire obsahuje desítek stran textu, spoustu rozhovorů, připomínek hostí a dalších situací, kterým tak díky české verzi porozumí opravdu každý. Kvalita psaného slova je velmi dobrá, tedy až na jednu drobnost. Všichni návštěvníci ženského pohlaví k vám totiž vždy a všude mluví v mužském rodě (příklad - "jsem si jistý" místo "jsem si jistá"), což rozhodně nepůsobí příliš přirozeně. Tento pochopitelný nedostatek je však dán angličtinou, která byla primárním jazykem při tvorbě hry - tvůrci tak s problémy, které s sebou přináší čeština, jistě nepočitali.

 
Strýc Michel je vaším cenným rádcem * Mezi hosty se najde také nespokojený zákazník

Ale nejen texty, kterých jsou ve hře stovky stran, se pyšní přízviskem "české". Dočkali jsme se totiž také dabingu! Ten vás provází zejména počátkem hry, kdy se za pomoci rádce učíte všechny zákonitosti provozování restaurací. I přesto jsou však například rozhovory mezi Armandem a jeho strýcem Michelem, potažmo dalšími spolupracovníky, provázeny tichem, tedy až na v pozadí poklidně hrající hudbu. Mám však za to, že dabing v těchto pasáží hry nebyl přítomen ani v anglické verzi a proto je jeho absence omluvitelná. No a jaká je kvalita namluvení postav, které k vám hovoří naší rodnou řečí? Jako vždy je výběr hlasů velmi rozporuplný, v některých případech (rádce) jsem z něj měl velmi dobrý pocit, jindy již ne (hned v úvodním videu, kdy k nám hovoří sám Armande). I přesto nelze než nadabování hry hodnotit jako velké plus.

Světlé stránky hry
  • Téma kulinářství
  • Nabídka a sortiment rozmanitých jídel
  • Kuchařské soutěže
  • Dostatek misí i délka hry
  • Český překlad
  • Hudba
Temné stránky hry
  • Po čase mírně stereotypní
  • Absence některých funkcí a předmětů
  • Místy až přespříliš aktivní a otravní hosté

Ztloustneme opravdu při hraní?

Restaurant Empire CZ je bezpochyby příjemným herním překvapením letošního léta - originální myšlenka se střetla s kvalitním pojetím a zpracováním (a to jak po stránce grafické, tak i hudební). Pozapomenout nesmíme ani na u nás prodávanou českou verzi, jejíž lokalizace patří mezi ty kvalitnější a kterou docení zejména jazykově méně vybavení z řad hráčů. Ve světě překypujícím akčními hrami se tak jedná o jedinečný výtvor, který svou originalitou předčil četné kolegy stejného i jiných herních žánrů.

Grafika: 7/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 7/10

Restaurant Empire CZ je na první pohled nepříliš lákavý pokrm, který až překvapivě dobře pobavil mé chuťové pohárky. Nezbývá mi tak, než tento výtvor všem kulinářům a milovníkům dobrého jídla ze srdce doporučit.

Celkové hodnocení: 7/10

Diskuze (1) Další článek: Sada screenů futuristické FPS Judge Dredd vs. Judge Death

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,