Recenze: Rig´n´Roll - kamiony, to je moje

Kdy se vám v životě poštěstí brázdit americké silnice za volantem mastodontního trucku? Kdykoli jen budete chtít, stačí si zahrát Rig´n´Roll.
Kapitoly článku

Bohužel nepotěší ani umělá inteligence. Ta sice umí vyhazovat blinkry při odbočování a chová se i celkem ukázněně, jenže když narazíte na nějakého blbce za volantem, je stejně jako ve skutečnosti zle. Stačí jen, aby auto před vámi zničehonic zabočilo – přičemž jeho předchozí chování ani sebemenším náznakem neevokuje, že se k něčemu podobnému chystá – a máte o zábavu postaráno. Strhnout volant doprava na svodidla? Nebo se raději pokusit prokličkovat auty ve vedlejším pruhu?

Ostatní řidiči se chovají jako ti opravdoví - neváhají vám bez upozornění vjet do cesty

Na nehody si budete muset dávat pozor, stejně jako na úzkostné dodržování dopravních předpisů. Policisté si všímají i „drobnějších“ prohřešků jako je jízda v opačném pruhu či průjezd křižovatky na červenou, takže se budete muset setsakra hlídat, abyste neudělali něco, co nemáte. Ve světě Rig´n ´Roll je všudypřítomná policie, která si vás vyhmátne třeba i po deseti minutách od dopravní nehody, za níž jste ani pořádně nemohli (co taky dělat, když vám do cesty vjede auto, co z boku nešlo vidět). Následuje efektivní animace ála Need for Speed a vyplněný bloček s pokutou. Přestože váš základní kapitál činí 200 000 dolarů, pokud vás pánové v modrých autech budou zastavovat příliš často a příliš často budou auta kolem vás poletovat vzduchem (Koba 11 hadra), na buben se dostanete rychleji, než řeknete volant. A nezapomeňte - nárazem nepoškodíte pouze ostatní auta, ale i své vlastní.

rig-n-roll-12.jpg rig-n-roll-13.jpg

Oprava takového trucku není zrovna levná záležitost, a pokud jste zrovna na půli cesty při doručování nějaké lukrativní zakázky, tak ani jednoduchá. V takovýchto případech si na mapě musíte najít nejbližší opravnu a uhánět tam. Na silnicích mimochodem naleznete i motoresty, kde se lze doplnit Nickovy síly spánkem, a benzínky, které jsou důležité pro taktické plánování cesty. Spotřeba benzínu závisí na typu vašeho auta, různých vylepšení všech součástek a v nemalé míře i na stylu vašeho řízení - strategie brzda-plyn proto není zrovna nejšťastnější řešení. Jízdní model je realistický, což potěší každého milovníka podobných her, avšak jestliže máte raději arkádové závody, budete trpět.

rig-n-roll-14.jpg rig-n-roll-15.jpg

Stejně jako opravy fungují ve hře i vylepšení, přičemž jejich výběr je hodně pestrý. Základem všeho je truck. Zpočátku vám v garáži bude stát na první pohled možná hezký stroj, ale s jeho výkonem to nebude příliš veselé, abyste si postupem času mohli koupit kamion, po němž vaše srdce prahne nejvíce. Anebo si vylepšit ten stávající. Upgradovat lze všechno možné, od motoru, přes brzdy, až po tlumiče. A počítá se do toho i úprava vzhledu; jak zevnějšku, tak vnitřku v podobě řidičské kabiny. Pokud máte dostatek peněz, dá se s tímto nastavením pohrát až do nejmenších detailů.

Více než čtyři desítky kamionů licencovaných značek potěší všechny milovníky trucků

Příběhová kampaň nabízí solidní výzvu a také přiměřenou hrací dobu. Přesto, kdybyste si snad chtěli odpočinout od šéfování své firmy, tvůrci neopomenuli ani režim volné hry, kdy po mapě rozvážíte náklad a za vydělané peníze si vylepšujete truck, ale nemá to žádný větší smysl. A navíc – kdo by odolal možnosti řídit si svou vlastní společnost jako velký šéf?

Upgradovat lze všechno možné, od motoru, přes brzdy, až po tlumiče

Manažerská část hry je poměrně propracovaná, nejenže budete rozhodovat o tom, kdo poveze jakou zakázku nebo o vozovém parku, čas od času na vás čekají i velmi zajímavé nabídky například o mafie, kde se sice dá vydělat spousta peněz, ovšem je třeba počítat s větším rizikem. Není výjimkou, kdy si vás někdo odchytne na cestě a „dám vám nabídku, která se neodmítá“. Pakliže si nebudete dávat pozor, dost možná, že namísto lukrativních nabídek ke spolupráci na vás poroste trávník.

rig-n-roll-16.jpg rig-n-roll-17.jpg

Grafické zpracování rozhodně nepatří mezi aspekty, jimiž by se pánové z 1C Company mohli chlubit. I když máte všechny možnosti v nastavení na maximální úrovni, kdovíjak úžasné pokoukání to není. Jedinou výjimku v tomto případě tvoří modely trucků, na něž je radost pohledět (kdo by si s nimi také nepohrál, když už byla zakoupena drahá licence na reálné značky, že ano). Jinak je to spíše bída: okolní krajina v podobě kaňonů, hor či rozsáhlých lesů a luk působí značně nedotaženě, stejně jako budovy verstě a modely ostatních aut. Více práci si vývojáři mohli udělat i s hudebním a zvukovým doprovodem.

rig-n-roll-08.jpg rig-n-roll-09.jpg

Rock´n´Roll je obstojným pokračovatelem legendární série Hard Truck. Všichni fanoušci tohoto herního žánru a kamionů vůbec mají další titul, jenž za žádnou cenu nesmí chybět v jejich sbírce. Ti ostatní by měli koupit raději zvážit. Zkrátka a jasně – pokud vás nebere celé dny sedět u monitoru a jezdit po silnicích sem a tam, přitom úzkostlivě dodržovat předpisy, tohle není váš šálek kávy. 

Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory | Truck simulátor
Výrobce: SoftLab-NSK | Webové stránky hry
Začátek prodeje: Q1 2010
  • Realismus
  • Dlouhá hrací doba
  • Propracovaná silniční síť
  • Upgrade auta
  • Chudá grafika
  • Jen pro fanoušky žánru
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,