Recenze: Sega Superstars Tennis

Sega Superstars Tennis. Co byste asi čekali od hry s takovýmto názvem? Nejspíš tenis... A Sonica... A pár dalších postaviček ze Sega her... A dál..?
Objednejte si na shop.doupe.cz
  Sega Superstar Tenis 
  • PS3: 1 599 Kč
  • X360: 1 699 Kč
  • Wii: 1 499 Kč
  • PS2: 1 199 Kč
  • NDS: 1 099 Kč
  • Platforma: PS3 (Xbox 360, Wii, PS2, DS)
    Typ hry: Tenis + casual
    Výrobce: Sumo Digital (http://www.sumo-digital.com)
    Vydavatel: Sega (
    http://www.sega.com)
    Distributor v ČR: CD Projekt
    Homepage:
    http://www.sega.com/gamesite/segasuperstarstennis/us/index.html

    SST je tenisová hra nejen o tenise; nebo alespoň tohle je asi nejstručnější popis, kterým je možné ji uvést. Jistě, samozřejmě SST je tenis a vše se kolem něj točí. Ovšem kromě hlavní (překvapivě tenisové) hry vás čeká ještě spousta miniher. Tenisových miniher, abych byl přesný. Ale postupně.

    Podání!

    V SST dostanete hned na začátku k dispozici osm známých postaviček z klasických Sega her – a během hry můžete odemknout ještě dalších osm. Většinou se jedná o vedlejší postavy, záporňáky či sidekicky patřící k hlavní osmičce. Ale na rovinu – nevidím jediný důvod, proč by se kdokoli měl z jejich odemykání radovat. Kromě nové grafiky totiž nedokáží nabídnout nic, co byste nenašli již u základních hráčů.

      

    Každá postava totiž spadá do jednoho ze čtyř stylu hry: speed, power, spin nebo all-round. To určuje v čem vyniká a co nezvládá; a také podle této vlastnosti jasně a předem poznáte, jak se proti ní bude hrát a jak ji nejlépe porazíte. Jedná se současně o jedinou charakteristiku, kterou postavy vládnou, takže když je jedna zaměřená na power, liší se od jiné power postavy jen vzhledem.

    I když, pravda - málem bych zapomněl. Kromě vzhledu se liší i speciální schopností. Ta se během hraní postupně nabíjí do podoby hvězdičky a až začne zářit, můžete ji využít. Ale nijak se neradujte. Nepřišel jsem na jiný význam těchto speciálních úderů než že svými animacemi hru zdržují.

    Ovládání i tenis samotný jsou velmi prosté. Je prakticky jedno jaký úder vy nebo váš soupeř použijete, na hru to nemá vliv. Většinu času strávíte na zadní čáře snadným dobíháním míčku a jejich vracením na soupeřům. Jediné, co můžete dělat, abyste své výhře pomohli, je odhalit nejúčinnější taktiku proti každému ze čtyř typů soupeřů; ale i to většinou znamená prostě vracet míčky na střídačku vpravo a vlevo.

      

    To by ale bylo příliš prosté a hráči by nic nestálo v cestě za snadnými vítězstvími v jednotlivých zápasech. Proto se autoři rozhodli mu hru poněkud ztížit a zabudovali speciální funkci, která způsobí, že vaše postavička čas od času prostě nereaguje na stisk tlačítka pro odpal. Jednoduchý, efektivní a totálně nasírací působ, jak ztížit jednoduchou hru. Tenis v SST není špatný, ale není ani dobrý. A po sotva deseti minutách vám již přijde okoukaný a ohraný. Naštěstí tenis není tím jediným, co můžete hrát. Za to je ale nejslabší součástí celé hry.

    Smeč!

    Čeká vás spousta tenisových miniher založených na Sega titulech, z nichž pocházejí jednotlivé postavičky. A dlužno přiznat, že valná většina těchto hříček je nesrovnatelně zábavnější než tenis samotný. Například ve Virtual Squad vás čeká povedená taškařice spočívající v sestřelování cílů v podobě záporňáků a naopak vyhýbání se cílům v podobě civilistů; tedy přesně to, co známe ze cvičišť zásahových jednotek. Jen s tím rozdílem, že zde se nebude ohánět ostře nabitou pětačtyřicítkou, ale tenisovou raketou.

      

    A podobně jsou na tom i ostatní minihry. Jsou z valné části vtipné, dobře vymyšlené a zábavné. Ale také dokáží pěkně potrápit. Bohužel ale ne obtížností či vypečenými herními zapeklitostmi, ale prostě tím, že vám nikdo nikde neřekne, co a jak máte dělat. Takže pokud neznáte hru, z níž se v dané chvíli vychází, můžete strávit spoustu a spoustu času frustrující snahou zjišťováním, co se vlastně po vás chce a jak toho máte dosáhnout.

    Out!

    Grafika SST nijak zvlášť nevyniká a užijí si ji asi jen zarytí fanoušci Segy. Jednotlivé kurty a hříčky nejsou vysloveně špatné, ale jedinou jejich vizuálně (ale i hudebně) zajímavou vlastností je fakt, že jsou velmi přesně založené na původní hře. A to ještě s výjimkou Golden Axe hřiště, které s tímto legendárním titulem nemá nic společného.

      

    Jednotlivé charaktery nejsou nijak skvěle a detailně vytvořeny, ale s animacemi si někdo skutečně vyhrál. Možná až moc. Zejména pokud si dáte párovou hru, grafika se trhá a konzole zjevně nestíhá. Podle všeho záleží i na konkrétní aréně, ale přeci jen, pánové programátoři, máme tu „konzoli budoucnosti“ a na ní „jen“ tenis...

    Světlé stránky hry
    • Zábavné minihry
    • Jednoduchá hratelnost
    • Slavné Sega postavičky
    Temné stránky hry
    • Málo postaviček
    • Malá rozmanitost postaviček
    • Tenis brzy nudí

    Takže co nám z toho plyne? SST nabízí jednoduchý a nezábavný tenis zkombinovaný s  povedenými tenisovými minihrami. Takže pokud si chcete zahrát klasický virtuální tenis, poohlédněte se po nějakém jiném titulu. Pokud hledáte prosté odreagování, zní má rada stejně – mnohé casual tituly přeci jen nabízejí o něco víc možností. Takže jediný, komu bych SST mohl s čistým svědomím doporučit, jsou fanoušci Segy a Sonica. Fanoučci, jejichž smysl života spočívá v tom, že vlastní každou hru s modrým ježkem.

    Grafika: 6/10
    Hudba: 6/10
    Zvuky: 5/10
    Hratelnost: 6/10

    Nepříliš zábavný tenis, který je víc o povedených minihrách než o nepovedeném tenise.

    Celkové hodnocení: 6/10

    Dostupné pro: X360, PS3, Wii, 3DS, iPhone
    Žánr: Sportovní | Tenisová arkáda
    Výrobce: Sumo Digital
    • Zábavné minihry
    • Jednoduchá hratelnost
    • Slavné Sega postavičky
    • Málo postaviček
    • Malá rozmanitost postaviček
    • Tenis brzy nudí
    Váš názor Další článek: Co Uwe Boll vzkazuje hráčům?

    Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,