Recenze: Shaun White Snowboarding – skoro to vyšlo

Ztřeštěných her je mrak, realistických simulací extrémních sportů hrstka. Ale místo Skate na sněhu tu máme spíše takový pokus.
Kapitoly článku

Shaun White Rayman

Samotné ježdění „rychle po sněhu dolů a pomalu s placatkou nahoru“ možná stačí příznivcům zimních radovánek, ale na obývákové krysy, totiž hráče videoher, by to bylo málo. SWS tedy nabízí kopec volných misí a jakousi hlavní úkolovou linku, nicméně naneštěstí tyhle kousky nejsou ani tak zábavné jako ono samotné ježdění.

VIDEO: 566 'Shaun White Snowboarding - zápisky vývojářů'

Zpočátku se vám v poměrně zábavném videjku představí Shaun White spolu s několika přáteli a udělá si z vás poslíčka, který mu má donést z každého kopce tři přerostlé euromince. Ta první se vznáší hned vedle, ostatní budete buď nenávidět, nebo jste masochisté, blázni, či obojí. The choice is yours. Jde totiž o to, že umístění těchto mincí vám jen zhruba ukáže radar, přičemž odhalit při sjezdu tu správnou cestičku vedoucí k odměně je úkol pro jasnovidce, ne pro běžného hráče.

shaun_white_snowboarding_pd_01.jpgshaun_white_snowboarding_pd_02.jpg

Nalezením, respektive spatřením mince však patálie ani zdaleka nekončí. Ulovení rotujícího nesmyslu často vyžaduje maniakálně přesné načasování i umístění skoku či slidu, což ve výsledku představuje neskutečně frustrující činnost postrádající jakékoli ospravedlnění. V Raymanovi, Sonicovi, Crocovi, Princovi a podobných zhovadilostech bych to pochopil, tady ale opravdu ne. Nicméně cvoci mezi námi tomu klidně mohou říkat výzva, zodpovědně nemohu vyloučit, že to někoho z vás pobaví.

Sbírání mincí budete buď nenávidět, nebo jste masochisté, blázni, či obojí

Pokud se popsanou anabází probijete, Shaun si pro vás nachystá další speciální soutěže zahrnující všemožné superskoky, superrychosti a suprblbiny, které efektivně rozboří do té doby pracně vybudovanou image hry jako realistické simulace a přitáhnou ji blíže hříčkám typu SSX. V principu to není úplně špatně, ale je to asi jako dát si v asijském bistru kuřecí gyros a pak prokouknout skutečné ingredience.

shaun_white_snowboarding_pd_04.jpgshaun_white_snowboarding_pd_06.jpg

Mimo to se můžete pustit do volných misí, přičemž některé z nich si užijete jen při multiplayerovém klání. V každém případě se však budete muset vyrovnat se schizofrenními výsledky, neboť jednou věcí je v klání zvítězit a zcela odlišnou druhou věcí je podle času získat určitou medaili.

TIP: Teple se oblečte, sbalte board a jděte na kopec: pády sice víc bolí, je to ale větší sranda.

V NFS: Undercover jsme se s kolegy pozastavovali nad tím, že je možné překonat tvůrci plánovaný rekord, a přitom nevyhrát, zde zase jde skončit poslední a dostat medaili. Autoři buď sehnali dobrý vzorek, nebo spolu při tvorbě hry nějak zapomněli mluvit.

Shaun White Rock Band

Jestli mi SWS v něčem udělal opravdu velkou radost, je to jeho grafické, zvukové a hudební podání. Od první chvíle jsem byl přesvědčený, že se tahle hra hezky poslouchá a hezky se na ni kouká, a doposud mi tento pocit nic nevzalo. Pohled na zasněžený kopec s lanovkami a ostatními boardaři zatraceně hodně připomíná pohled na skutečné sjezdovky, jízda lanovkou láká na prohlížení terénu a plánování další jízdy stejně jako v reálu.

shaunwhite_03.jpg

Animace a pocit z rychlosti dojem kazí, ale jde to částečně spravit zaposloucháním se do zvuků a hudby. Projedete se totiž po různých površích a všechny znějí tak, jak by asi měly: od hlubokého sněhu s kvílením větru na vrcholu hory přes uhlazené sjezdovky či zledovatělá místa níže až po drncání lanovky. Radost z jízdy podtrhne i vhodně sestavený soundtrack, který bych si klidně vzal do přehrávače někam na sjezdovku.

shaun_white_snowboarding_pd_07.jpgshaun_white_snowboarding_pd_08.jpg

Jenže když se chcete bavit u snowboardingové hry, hezká sjezdovka a řízný rock nejsou to jediné, co vás zajímá. Díky své rozporuplné náplni SWS nabízí pořádně vlastně jen volné ježdění po čtyřech velkých kopcích a i to je pošpiněné mizerným pocitem z rychlosti.

Je to jako dát si v asijském bistru kuřecí gyros a pak prokouknout skutečné ingredience

V multiplayeru můžete najít jisté zalíbení, nicméně přes něj a přes prvotní nadšení ze zajímavého herního prostředí je životnost hry řádově několik hodin. Na nějakou střílečku by to dnes asi stačilo, od ambiciózní simulace snowboardingu ale čekám víc.

Dostupné pro: X360, PS3
Žánr: Sportovní | simulátor snowboardingu
Výrobce: Ubisoft Montreal | Webové stránky hry
  • velké hory a dlouhé sjezdovky
  • lanovka a vrtulník
  • zvuky a hudba
  • víceméně realistické triky
  • laviny
  • nulový pocit rychlosti
  • praštěné sbírání mincí
  • podivné úkoly
  • málo triků
  • nezabaví na dlouho

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,