PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Recenze: Shrek The Third - po stopách filmu

Je to zelené, tlusté, myje se to v bahně, v uších nosí svíčku a jeho největší kámoš je mluvící osel. Zároveň je to ale i zatraceně úspěšné, a tak není divu, že to mezi nás vtrhlo již potřetí a kromě kin začalo okupovat i herní zařízení. Podívejme se, zda je z toho napotřetí už konečně něco pořádného.

Platforma: PC, PS2, X360, Wii, PSP, GBA, DS
Žánr: Dětská arkáda
Výrobce: 7 Studios
Vydavatel: Activision
Distributor v ČR: CD Project
Homepage:
http://www.shrekthethirdgame.com
Minimální konfigurace: Procesor 800 MHz, 512 MB RAM, 64MB grafická karta,
Lokalizace: Ne
Cena: 1299 Kč

Letošní přelom jara a léta se nese v duchu třetích pokračování. Primárně pokračování filmových, ale tím, že všechna tři nesou názvy za miliony dolarů, se z jejich přítomnosti můžeme těšit i na obrazovkách všech současných herních zařízení, PC nevyjímaje. O čem je řeč? Nejprve přišel Spider-Man 3, poté Piráti z Karibiku: Na konci světa a nyní nás svou přítomností oblažuje Shrek Třetí.

   
Doba ledová * Most nebezpečný * Minihra relativně zábavná

Tedy, s tím slovem „oblažuje“ to tak horké zase tak není. Filmy se do jednoho zrovna moc nevyvedly a hry jsou na tom tradičně podobně, ačkoliv s různými výkyvy. Spidey byl ve výsledku celkem nadprůměrný, Piráti zase podprůměrní a Shrek... ten je průměrný. Tož hezky nám to vychází, tak si o tom pojďme říci něco více.

Jako film?

Příběh je, jak jinak, založen na problematice (ehm, trochu zavádějící slovo) známé z pláten. Zdrojem vrásek na vašem zeleném tlustém čele se tedy stane invaze prince Krasoně do království Za sedmero horami. Kdo zná předchozí filmy, tomu automaticky dojde, co prince k tomu vede – touha po ovládnutí celé říše bok po boku s Fionou. A když se mu to nepovedlo za pomoci jeho milé kouzelnické tetičky ve Shrekovi 2, jde do toho teď na vlastní pěst. S čarodějnicemi! Hrozba je to, jak jistě uznáte, megalomanská, a je tedy na Shrekovi, Fioně, oslíkovi, kocourovi v botách, Šípkové růžence a Arthurovi aby existenční hrozbu impéria odvrátili. Jak? Inu... dvakrát záživně zrovna ne.

   
Tváří v tvář * Fina si s nepřítelem také dokáže poradit * Je to malé, zelené, hrbí se to... co je to? No přece já!

Pro ty, kteří tuto narážku nepochopili, to řeknu jinak – Shrek the Third je prostě, stejně jako valná většina her doprovázejících filmy do kinosálů, klasickou lineární akční adventurou, kterých jsou hromady. Nečekejte žádné originální prvky, žádné nové nápady a také žádnou komplexní hratelnost. Za pět hodin máte hotovo a znova to hrát nebudete určitě.

Hrajeme

Ale abych byl konečně konkrétnější. Pod pojmem „klasická akční adventura“ si v našem případě představte hru, kde ve third-person pohledu pobíháte s různými postavičkami po asi dvacítce úrovních a povětšinu času mydlíte nepřátele všeho druhu. Piráty, oživlé stromy, čarodějnice, chrliče... úplně málo toho není, ale vzhledem k tomu, jak moc sterilní je tohle bitkaření, by vás z letargie nevytrhlo, ani kdyby proti vám najednou vystoupil dvouhlavý praotec Čech s dredy na hlavě a v růžových tangách. Jde o to, že podstatou potyček je prostě a jen frenetické mačkání tlačítka pro útok, nic víc. Ano, můžete po zlikvidování určitého počtu nepřátel využít speciální útok, ale vzhledem k tomu, jak je hra lehká, vás k tomu okolnosti nikterak nenutí a bullet-time ve Shrekově podání si zapnete spíše jen tak pro pobavení. Stejně tak hrajete pořád za někoho jiného, ale vzhledem k pilířům hratelnosti, vybudovaných z neustálého mlácení, to na ni nemá nejmenší vliv.

   
Přesila nevadí * Shrek není žádné máslo * Tasmánský čert (ale tak trochu zelený)

Kromě bitek se samozřejmě dočkáte ještě několika hopsacích sekvencích (jsme přece v akční adventuře), kde přeskakujete z plošinky na plošinku a rvete si přitom vlasy, neboť kamera je zde po konzolovsku fixní, a vy tak často skáčete jaksi na blind. Klasická chyba, která bude herní průmysl provázet asi až do konce světa.

Nechybí ani několika puzzlů, které jsou však natolik triviální, že plní spíše takovou nenásilnou vložku mezi bojováním, bojováním, hopsáním a bojováním. No a poslední střípek, tvořící ve výsledku s výše zmíněným celou mozaiku jménem Shrek the Third, jsou minihry. Těch tu moc není, ale třeba odstřelování hradních věží mě na chvíli chytlo a bylo to příjemným zpestřením v konstantním stereotypu. Komu by opravdu učarovalo, může si to dát znova, mimo kampaň, a to navíc s živým kámošem po boku. Můj případ to však nebyl, a to i přesto, že šlo o relativně to nejlepší ze hry.

   
Ledový drak * Létající trpaslík, kdo to kdy viděl? * Oslíku, otřes se!

Miniher je samozřejmě více (obrana pobřeží před piráty ve stylu first-person akce, skákání skrz katakomby...), stejně jako Castle attack, jak se ta před chvílí popisovaná jmenuje, si je můžete zahrát samostatně... ale tím jen elegantně dokazují, že herní Shrek the Third je opravdu pouze jakýmsi letákem (mno, zatraceně drahý kus papíru) propagujícím film. Jakoby autoři ke konci vývoje honili každou vteřinu, ale aby měli o čem psát na krabici, připlácli toto.

Tak se na to podívejme

A uvidíme průměrnou hru s průměrným grafickým zpracováním, a to na všech platformách snad jen vyjma Xboxu 360, kde vypadá Shrek the Third přeci jen drobet lépe, hlavně co do nasvícení a detailů (na Wii se ale zase o něco lépe hraje). Grafika se pochopitelně nese v duchu filmu, a tak je na první pohled lehce komiksová, veselá a hlavně hodně barvitá. Není divu, je to přeci hra pro děti. Každopádně ať už jste malý capart anebo ostřílený gamer, určitě oceníte sympaticky nízké hadwarové nároky, které jsou ostatně pro vypuštění filmové hry takovou nepsanou podmínkou.

Světlé stránky hry
  • Šest hratelných postav
  • Slušná variabilita nepřátel
  • Dobývání hradu je fajn
  • Odreagujete se
  • Místy humor
Temné stránky hry
  • Sterilní a nenápaditá hratelnost
  • Odfláknutý a primitivní soubojový systém
  • Zlobivá kamera
  • Postavy nejsou nadabované „herci“ z filmu
  • Chybí lokalizace

A když už jsem u toho technického zpracování, dodám, že hudba tu je filmová, ale i přesto je taková nemastná neslaná, tudíž jsem ji moc nevnímal. Co však již filmové není (a vlastně ani správné), je dabing všech postav. V prvé řadě tedy musím říci, že dialogů je minimum a vše se dozvíte spíše z mimiky, nicméně když na dabing dojde, tenhle místní nesympaticky zaostává za originálem. Když to tak ale vezmu kolem a kolem, je to vlastně buřt, protože děti, pro které je hra určena, tomu stejně nebudou rozumět - u nás totiž bude prodávat nelokalizovaná verze.


Grafika: 5/10
Hudba: 4/10
Zvuky: 4/10
Hratelnost: 5/10

Klasická filmová hra, kterých jsou snad již milióny a není jediný pořádný důvod, proč s ní ztrácet čas. I když, kde jinde si zahrajete za osla?

Celkové hodnocení: 4,7/10

Dostupné pro: PC, X360, PS3, Wii, PSP, 3DS, iPhone
Žánr: Adventury | Akční adventura
Výrobce: 7 Studios | Webové stránky hry
  • Šest hratelných postav
  • Slušná variabilita nepřátel
  • Dobývání hradu je fajn
  • Odreagujete se
  • Místy humor
  • Sterilní a nenápaditá hratelnost
  • Odfláknutý a primitivní soubojový systém
  • Zlobivá kamera
  • Postavy nejsou nadabované „herci“ z filmu
  • Chybí lokalizace
Diskuze (2) Další článek: Fallout 3 v roce 2008

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,