Recenze: Sin City – vzkříšení žánru Noir

Pekelně drsná akční detektivka se přesunula z knih Franka Millera na stříbrné plátno. Robert Rodriguez s podporu Millera, Quentina Tarantina, Bruce Willise a dalších dostali do kin něco, co jste ještě neviděli. Vizuálně umělecky pojaté dílo, divočejší a brutálnější než kterýkoliv z Tarantinovch filmů. Pokud chcete vědět, proč někteří diváci nesnesou film do konce, čtěte dále.

Sin City – Město hříchu
Akční / Krimi / Drama / Thriller
USA, 2005, 126 min
Režie:
Robert Rodriguez, Frank Miller, Quentin Tarantino
Hrají: Jessica Alba, Benicio Del Toro, Michael Clarke Duncan, Josh Hartnett, Michael Madsen, Rutger Hauer, Clive Owen, Mickey Rourke, Nick Stahl, Bruce Willis, Elijah Wood, Frank Miller, Devon Aoki

„Ve městě jako Sin City je možné naprosto cokoliv. A také se to tam denně děje.“

Frank Miller                        

„Ahoj, já jsem novej Shellin kluk a jsem úplnej magor.“

Dwight s břitvou u Jackieho oka

Frank Miller je mezi komiksovými spisovateli jedním z těch vizionářů, jejichž díla pravidelně ovlivňují celý žánr, pokud ne rovnou celé dané odvětví zábavního průmyslu. Něco jako Steven Spielberg, Quentin Tarantino nebo Ridley Scott mezi filmovými režiséry. Kromě jiného je Frank Miller zodpovědný za stvoření realistické, temné podoby Batmana (což zachránilo řadu let zpátky slavnou sérii komiksů před zánikem a tvořilo předlohu k nejúspěšnějšímu akčnímu filmu letošního léta, Batman začíná) nebo nezapomenutelné, vpravdě umělecké komiksové album „300“, vyprávějící brutálně vtahujícím způsobem příběh o bitvě posledních Sparťanů u Thermopyl. Co ale učinilo Millera skutečnou legendou, to je právě série knih ze Sin City, města hříchu.

Černobílé, vysoce stylizované noir detektivky nabízí takovou dávku stylu, umění a brutality, jako málokteré jiné dílo - psané, kreslené nebo natočené. V příbězích ze Sin City nebývají kladní hrdinové, dobro je prázdný pojem, v zásadě každý příběh je krvavým střetem dvou skupin nebezpečných a ke všemu odhodlaných lidí, čímž se tato série blíží Tarantinovskému pojetí (Pulp Fiction, Kill Bill). Jenže Miller navíc přidává milostné příběhy, o jakých se vám ani nesnilo. A s nimi ke všemu odhodlané muže, bojující o/mstící ztracenou ženu. Tradiční hodnoty se v černobílém světě překvapivě ztrácí, rozplývají a zase vynořují, dávajíce vzniknou fascinující jízdě, na jakou se nezapomíná.

Síla příběhu

Nejlepším příkladem je zřejmě (nejen můj) nejoblíbenější díl z knižní série, tvořící také první ze tří příběhů vyprávěných ve filmu. „Drsný sbohem“ nás seznámí s Marvem, beznadějným samotářem, vyhazovačem a zabijákem s tváří pomuchlanou nespočtem rvaček na život a na smrt. Jednu noc za ním do nejhoršího pajzlu v nejzapadlejší části města přijde nadpozemsky krásná žena v rudých sametových šatech, aby s ním strávila noc plnou vášně. Druhý den se Marv probudí a neznámá bohyně vedle něj leží mrtvá, zavražděná ve spánku. Policie je na cestě zatknout falešně obviněného Marva. A ten pochopí, že jediný důvod proč si jej anděl noc předtím vybral, byl ten, že doufala v Marvovu schopnost ji ochránit. Musí najít jejího vraha a pomstít ji, i kdyby měl vyhlásit válku celému světu. A přesně to také udělá, se jménem jeho osudové ženy na rtech projde městem jako krvavý kombajn. Její jméno bylo Goldie.

Marv na sebevražedné výpravě za vrahy jeho osudové lásky aneb Mickey Rourke ve své životní roli

Další příběh, „Velká tučná zabijačka“, vypráví o jednom lumpovi, který se s kamarádíčky příliš opil a pokusil se nepřiměřeně obtěžovat dámy ze „Starého města“. Prostitutky ale vlastní ulice ve Starém městě a podobnou drzost trestají kulkami. Problém je, že daný lump nebyl jen tak někdo a staré město se rychle stane válečnou zónou, jakmile na místo dorazí rozlícení mstitelé.

Poslední správný polda ve Městě hříchu se důchodu prostě nemá šanci dožít

A konečně závěrečný příběh a třetí zfilmovaná kniha nese název „Ten žlutej parchant“. Jediný kladný hrdina, který se kdy v Sin City objevil, do výslužby odcházející policista Hartigan, dokáže během svého posledního dne sejmout dlouho pronásledovaného zabijáka malých holčiček. Problém je, že onen parchant byl synem nejmocnějšího muže ve městě. A navíc vlastně není tak docela mrtvý. Brutální bitva napříč městem o život „zachráněné“ holčičky Nancy, která má být poslední obětí psychicky nemocného násilníka, začíná.

Film bez chyby

Frank Miller dostal již v minulosti nabídky na zfilmování série o Městě hříchu, nicméně pokaždé odmítl: podle něj nebylo možné natolik stylizované knihy odpovídajícím způsobem převést na filmové plátno. Jenže režisér Robert Rodriguez jakožto jeden z prvních co začali točit digitálně (Spy Kids série) dokázal to, co nikdo před ním. Až uvidíte kombinaci komiksově stylizovaného města tvořeného počítačem s reálnými herci a nevídanými postprodukčními efekty (zahlazování a vytahování kontur jako k v komiksech atd.), pochopíte, proč Miller nakonec k zfilmování svolil.

Od shlédnutí Sin City budete již navždycky barové tanečnice vnímat jako opravdové umělkyně

Aby bylo vše opravdu dokonalé, vzal si Rodriguez Millera na natáčení jako pomocného režiséra a pro jednu velmi mimořádnou sekvenci v autě přizval také Quentina Tarantina. Společně dokázali převést knižní vizi na plátno bez jediné chybičky, sedí každý úhel i barva. Všechny obrázky a políčka z komiksových knih ve filmu najdete ve stejné podobě.

Král Artuš se stane také králem Města hříchu

Vrcholem všeho je nicméně dech beroucí herecké obsazení – Bruce Willis (Smrtonosná past), Clive Owen (Král Artuš), Mickey Rourke (Zabijte Cartera), Jessica Alba (Fantastic 4), Benicio Del Toro (21 Gramů), Josh Hartnett (Pearl Harbor), Michael Madsen (Kill Bill), Nick Stahl (Terminátor 3), Elijah Wood (Frodo z Pána prstenů)… to všechno jsou jména dostatečně silná pro hlavní roli. Jenže tady jsou všichni pohromadě v jednom filmu. A také díky nim nelze filmu vůbec nic vytknout.

Pro silné povahy

Proč tedy někteří diváci odcházeli z filmu v polovině (nebo ještě dříve) pryč? Odpověď je pro zasvěceného jasná. Takhle brutální film jste již dlouho neviděli. Jistě, oči a jiné končetiny se trhaly a sekaly třeba i v takovém Kill Billovi. Jenže díky černobílému provedení a dusivě temné atmosféře Sin City zde má násilí mnohem hrozivější podobu, v kombinaci s deliricky napsanými dialogy vám bude spolehlivě ježit vlasy na zátylku a rozhodně nejde o samoúčelný doplněk akčních scén. Naopak, když už v Sin City někdo sahá k násilí, potom si to chce pořádně vychutnat a opravdu nepřítele k smrti vyděsit, což má samozřejmě svůj dopad také na diváky. Od dob Lynchova filmu Modrý samet jste neviděli na plátně takovou sbírku sadistů a úchyláků.

Světlé stránky filmu
  • Revoluční zpracování
  • Špičkoví herci
  • Strhující příběh
  • Věrnost předloze okénko po okénku
Temné stránky filmu
  • Průměrná hudba
  • Zcela předvídatelné pro fanoušky předlohy

Navzdory svojí drsné image je ale Sin City pod povrchem především lidským příběhem o tradičních hodnotách, jako je přátelství, zrada, láska, život, smrt atd., který dokáže oslovit každého diváka se srdcem na pravém místě. Většinu času vás bude ohromovat bravurně napsanými dialogy, na jedinečné vizuální pojetí nikdy nezapomenete. Nezbývá než zatleskat tvůrcům a popřát jim ještě šťastnější lov na herecké hvězdy pro druhý díl, na jehož natáčení Rodriguez již zahájil přípravy.

P.S. Všimněte si ve filmu uvítací tabule na kraji města – pochopíte jak vzniklo jeho jméno. Na oné tabuli jsou v nápisu „Vítejte v Basin City“ dvě písmena poněkud zašpiněná (že by od krve?).

Scénář: 10/10
Režie: 10/10
Výprava: 10/10
Hudba: 5/10
Herecké výkony: 9/10

Vizuálně bestiální umělecké dílo, které mimochodem nabízí největší přehlídku hollywoodských hvězd za poslední roky, strhující scénář a nezapomenutelnou atmosféru. A taky pekelně drsná detektivka ze staré školy, na kterou jen tak nezapomenete.

Celkové hodnocení: 9/10

Diskuze (14) Další článek: EA kontroluje i knižní Středozem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,