Recenze: Singstar Pop – superstar potřetí

Všichni si určitě pamatujete revoluční simulátor zpěvu Singstar. Jeho pokračování s podtitulem Singstar Party bylo, jak ostatně jeho název napovídal, zaměřené na multiplayer. Nyní tu ale máme třetí pokračování této výjimečné série. Je ještě co zlepšovat? Lze se zpěvem vůbec ještě vymyslet něco nového, nebo tvůrci pouze „nastavují kaši“?

Platforma: PS2
Paměťová karta: 510KB
Multiplayer: 2 až 8 hráčů
Vývojář: London Studio
Distributor: Sony
Distributor v ČR: Sony Czech (
www.playstation2.cz)
Homepage: 
www.singstargame.com

Pokud o Singstar ještě nikdy neslyšeli, jistě neuškodí připomenout si základy. Singstar, jak již název napovídá, se z vás snaží udělat pěveckou hvězdu. Je to zkrátka trenažér a simulátor opravdového zpěvu. Společně s hrou zakoupíte i dva mikrofony a USB adapter, přes který se dají připojit k Playstationu. Pro ty, kdo již mikrofony koupili s jedním ze starších dílů existují i verze bez nich, takže nepropadejte panice, že pokud byste si chtěli rozšířit sbírku písní do Singstar, musíte vlastnit také všech šest mikrofonů.

  

Někdo je právě „cool“:-) * Menu zůstává prakticky nezměněné * Čím víc třpytění, tím líp

V každé hře ze Singstar série najdete třicet značně různorodých písní ze všech možných žánrů světové popmusic. Po výběru písně se spustí videoklip (v DVD kvalitě) a vaším úkolem je danou píseň co nejlépe zazpívat. Na výběr je ze tří obtížností, které ovlivňují, jak přísně vás hra hodnotí. Při samotném zpěvu vám na obrazovce pomáhají ukazatele délky a výšky tónu, což jsou dva aspekty zpěvu, které se v Singstar hodnotí.

Samozřejmostí karaoke hry jsou slova písně, jež se objevují v průběhu. Dále se hodnotí také váš rytmus. Pokud se správně trefíte, ukazatel se rozsvítí a pokud se vám nějaký tón obzvláště povede, budete odměněni hláškou, že jste „cool“. Na konci skladby se vám ukáže bodové hodnocení a máte možnost si svůj výkon uložit a později se s ním třeba chlubit přátelům. Pokud není nic k chlubení, stačí jen pravidelně trénovat a výsledky se jistě brzy dostaví:-).

Provedení

Na vzhledu Singstar Pop vás, pokud jste hráli předchozí díly, nic nepřekvapí. Jednoduchá grafika, přehledná menu, prostě jako vždy. A proč vlastně ne? Zbytečně složitá menu by vám stejně jen bránila dostat se k tomu, o čemu tato hra primárně je – ke zpěvu samotnému. Zpívání písní o samotě sice také má něco do sebe, ale brzy omrzí. Tvůrci Singstar již se singleplayerem do budoucna nejspíš nepočítají, a tak stejně jako v druhém pokračování (Party), zde nenajdete žádný speciální mód pro jednoho hráče. Pokud tedy neseženete žádné přátele, zbývá vám jen obyčejný hodnocený zpěv a freestyle mód, ve kterém se o kvalitu zpěvu starat nemusíte a můžete si pořádně zaexperimentovat. Ve freestyle módu totiž neprobíhá žádné hodnocení ani na konci, ani v průběhu skladby.

  

Beyonce a její Crazy in love * Právě probíhá bitva! * V Singstar Pop naleznete spoustu písní i pro muže;-)

V nabídce skladeb najdete také několik duetů, jejichž části si můžete zazpívat také o samotě. Vaším partnerem/partnerkou se tak může stát Robbie Williams či Kylie Minogue. Nezní to lákavě? Jednou z mála novinek Pop dílu je možnost zarapovat si. Bohužel ale tato možnost není příliš propracovaná a také v Singstar Pop naleznete jen jednu skladbu, na které lze tento mód plně vyzkoušet. Mě osobně mrzí absence kariérního módu z prvního dílu série, protože i když byl celkem krátký, přinesl výrazné oživení a spousty zábavy pro osamělé hráče. Nicméně hlavní síla Singstar stejně je a vždycky bude v multiplayeru.

Party, party, party!

Vzhledem k tomu, ze hlavním zaměřením Singstar je hra více hráčů, můžeme v Singstar Pop nalézt mnoho různorodých módů pro dva a více hráčů. Ve dvou si můžete zazpívat v rámci dvojice odlišných módů. Jedním z nich je „battle“ a druhým „duet“. Při battle módu jste soupeři a každé zaváhání vás může stát drahocenné body. Kdo jich „nazpívá“ víc, vítězí. Na druhé straně duet mód je módem přátelským. Při skladbě se s partnerem střídáte, chvílemi zpíváte společně a vaše body se sčítají.

Ta pravá zábava ale začíná, když se vás u Singstar sejde víc. „Pass the mic“ herní režim je pak  správnou volbou. Tento mód je týmový, pro dva až osm hráčů. Nebojte se ale, dva mikrofony vám budou vždy stačit. Nejprve je potřeba se rozdělit do dvou soupeřících týmů, a pak sestavit systém turnaje. Ten se může skládat ze čtyř až ze sedmi kol. Každému ze zvolených kol pak můžete přiřadit jeden z pěti módů. V módu battle, který jsem již zmínila, dva náhodně vybraní hráči z obou týmů zpívají společně jednu skladbu. Cíl je jednoznačný – mít víc bodů než soupeř. Za vítězství se týmu vítěze přičtou dva body. To ale nemusí nic znamenat.

  

Opět si můžete vybrat mezi plnou a zkrácenou verzí písně * Všimněte si trefného textu * Zatančíte si s nimi?

V následujících kolech se stav může ještě několikrát zvrátit! Třeba hned ve druhém kole, do kterého jsme vybrala mód „first to take the post“. Na celkovém počtu bodů nezáleží. Stačí jako první dosáhnout hranice 5000 bodů a vítězství je vaše. Ve třetím kole zase vyzkoušíme osvěžující novinku třetího dílu Singstar – „Medley“. Medley je jedním z těžších módů. Namixuje totiž dohromady refrény pěti různých písní a vy musíte na jejich změnu pohotově reagovat. Těchto pět skladeb může být úplně náhodných, nebo například vybraných pouze ze skladeb zpívaných ženami.

Od Medley módu je odvozený mód Micro, který na rozdíl od refrénů mixuje jen opravdu malé kousky mnoha různých skladeb. Posledním z nabízených módů je „keep it up“. V tomto módu také nezáleží na počtu bodů. Váš průměrný výkon ale nesmí klesnout pod určitou hranici. Kdo se pod tuto hranici jako první dostane, prohrál.

Zábava i „poté“

Koncem písně ale zábava se Singstar skončit nemusí. Zazpívanou skladbu si můžete uložit nebo přehrát znovu. A nejen to, při opětném přehrávání můžete hlas upravovat několika hlasovými filtry, které Singstar Pop nabízí. Váš hlas tak může znít jako dítě, bass nebo robot. Všechny tři možnosti jdou různě kombinovat a vytváří občas pozoruhodné výsledky. I tentokrát je Singstar Eyetoy kompatibilní, takže i lidé s narcistickými sklony si přijdou na své. Pokud vám nestačí se jen slyšet, pomocí Eyetoy kamerky se můžete i vidět a nahrávat. Zůstává také možnost libovolně měnit disky jednotlivých Singstar. Pokud si chcete zazpívat staré písně v nových módech, do toho.

Seznam písní:

Annie - Heartbeat
Ashlee - Simpson
Afrik Lavigne – S8er Boi
Beyonce - Crazy in Love
Black Eyed Peas – Shut Up
Blink 182 – What’s My Age Again
Dandy Warhols – Bohemian Like You
Erik B. And Fatkám – Paid In Full
Fountains Of Wayne – Stacy’s Mom
Girls Aloud – Love Machina
Good Charlotte – I Just Wanna Live
Hoobastank – The Reason
Jamelia – Stop
Jay Sean – Eyes On You
Joss Stone – Super Duper Love (Are You Diggin On Me?)
Keane – Somewhere Only We Know
Kylie Minogue – In Your Eyes
Manfred Mann – Do Wah Diody Diody
Marilyn Manson – Personál Jesus
McFly – Obviously
Natasha Bedingfield – These Words
OutKast – Roses
Robbie Williams – Let Me Entertain You
Robbie Williams a Kylie Minogue – Kids
Ronan Kratiny a Yusuf – Fater And Son
Sister Sledge – We Are Family
Steppenwolf – Born To Be Wild
Tom Jones – It’s Not Unusual
The Clash – Should I Stay Or Should I Go?
The Natives – Main Offender

Je to datadisk?

Celkově musím říct, že pro mě Singstar Pop byla zklamáním. Žádná velká změna nenastala a chyběl mi kariérní mód. Také zmizela možnost vypnout originální zpěv, což se mi příliš nelíbí. Třicet nových písní sice nabízí oživení, ale do noty mi také příliš nepadly. Možná je ale můj hudební vkus příliš extrémní;-).

Světlé stránky hry
  • Multiplayer
  • Medley mód
  • Různorodé skladby
Temné stránky hry
  • Absence kariérního módu
  • Skladby se nemusí líbit každému
  • Stejné jako předchozí díly

Pokud jste fanoušci karaoke her, zaujaly vás nové písně a máte spousty přátel se stejnými zájmy, pak pro vás Singstar Pop jistě bude zábava na dlouhou dobu. Nám ostatním zbývá jen čekat, s čím přijdou tvůrci příště.  

Grafika: 6/10
Zvuk: 9/10
Singleplayer: 6/10
Multiplayer: 9/10
Originalita: 1/10

Spíše než samostatnou hrou je Singstar Pop datadiskem. Pokud se vám již obehrály staré songy, lepší volbu nenajdete. Na výraznější novinky si ale budeme muset počkat.

Celkové hodnocení: 7/10

Váš názor Další článek: Ocelové nervy, nebo i klávesnice

Témata článku: , , , , , , , , , , ,