Recenze: Spider-Man: Total Mayhem - pavučina dokonalosti

Na velikosti nezáleží. Malý pavouk udělal z Petra Parkera velkého hrdinu. A zároveň herní Spider – man na malém iPhonu školí velké PC i konzole.

Spiderman se stal okamžikem svého zrození legendou po celém světě. Kdo by neznal příběh hubeného šprta Petera Parkera, který se jednoho dne po střetu s radioaktivním pavoukem rozhodl, že sundá z očí popelníky a vrhne se na pomoc Manhattanu sužovaného zmutovanými exoty všeho druhu. Skvělý námět pro videohru, jistě mi dáte za pravdu. Však už se také Spidey několikrát na konzolích a monitorech mihnul, ale co si budeme povídat, nikdy to nebylo ono.

Hra má neustálý spád a tempo, parádním způsobem dávkuje akci a kombinuje ji s logickou částí

Teď ale přichází francouzský Gameloft a přináší to nejlepší herní pavoučí zpracování všech dob!

spider-man-total-mayhem_2.jpg

Příběh hry jsem tak trochu naznačil již v úvodu této recenze, ale v podstatě to mohlo být jasné úplně od začátku – opět půjde o záchranu gigantického New Yorku, který se tentokrát ocitl pod útokem pořádného zla a hodlají se v něm vyřádit snad všichni žijící zločinci a jim podobná verbež. Je důležité říci, že ať už hrajete na jakoukoli ze čtyř obtížností, hra má neustálý spád a tempo, parádním způsobem dávkuje akci a kombinuje ji s logickou částí, takže se až dokonce rozhodně nebudete nudit. Není na to prostě čas.

Po celou dobu se totiž proháníte částečně zdemolovaným městem, přičemž likvidujete nepřátele, vyhýbáte se nástrahám a zachraňujete rukojmí, abyste si to vzápětí mohli vyřídit s jedním z několika vymakaných bossů. Vždy se jedná o známou tvář včetně Sandmana, Doctora Octopuse, Electra či Green Goblina. Souboje s bosy jsou vůbec největší lahůdkou – na každého platí jiná taktika a každý vás zavede do nového prostředí. Samozřejmě má každý z nich jiné přisluhovače, a tak zatímco se v začátcích postavíte proti gangům z ulice, později dojde třeba na roboty, mutanty apod.

spider-man-total-mayhem_4.jpg

Na displeji toho sice nenajdeme moc, ale ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla. Jedno tlačítko pro skákání a houpání, jedno pro útok úderem a poslední pro používání pavučiny úplně stačí ke skvělé hratelnosti. K dispozici jsou ještě další dvě speciální tlačítka - ničivé kombo a známý pavoučí senzor, který se objevuje jen ve chvílích ohrožení a po jeho zmáčknutí si hlavní hrdina ve zpomalených záběrech efektně vychutnává lumpy útočící zezadu, likviduje letící předměty, vyhýbá se projektilům a tak dále. V menu lze navíc Spidermana za body vysbírané z padlých nepřátel vylepšovat.

To nejlepší, co vás naprosto dostane, je fantastická grafika, která si s ničím nezadá s takovými skvosty jako Prince of Persia: Warrior Within nebo Hero of Sparta II (v některých ohledech je i překonává).

Grafika si s ničím nezadá s takovými skvosty jako Prince of Persia: Warrior Within nebo Hero of Sparta II

Textury jsou dokonale ostré, New York je ve všech dvanácti misích překrásný a jeho nářek po zločinecké smršti hře dodává přesně tu atmosféru, jakou potřebuje.

spider-man-total-mayhem_5.jpg

Prostředí je naprosto detailní, až jsem si místy myslel, že hraju na PC, spousta okolních věcí je dokonce zničitelná! Postavy jsou vymodelovány precizně a efekty jsou prostě úžasné! Pochválit pochopitelně musíme i zvukové zpracování, ve kterém absolutně nic nechybí. Trvanlivost navíc zpestří ještě několik bonusů včetně arény s hlavními záporáky, nebo legendární černý kostým. Tak na co ještě čekat?

Dostupné pro: iPhone
Žánr: Arkády
Výrobce: Gameloft | Webové stránky hry
  • rychlý spád
  • dokonalá komiksová animace
  • skvělá grafika
  • bohatá náplň jednotlivých misí
  • tady není snad, co vytknout
Diskuze (6) Další článek: Víkendová herní polévka 36/2010

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,