Recenze: SpongeBob SquarePants: The Movie – mořské dobrodružství

Hra podle filmu. Stačí pronést tyto tři slova a většina znalých hráčů se schovává co nejhlouběji to jde do svých herních doupat. Většina herní produkce dle filmového zpracování má totiž jediný úkol, vymačkat co nejvíc peněz z fanouška, dokud to jde. Ovšem, že jde takovou hru udělat dobře, se nám pokouší dokázat animovaný SpongeBob.

Platforma: PS 2
Paměťová karta: 168 kB
Vibrace: ano
Analogové ovládání: páčky
Multiplayer: ne
Vývojář: Heavy Iron Studios
Distributor: THQ
Distributor v ČR: CD Projekt (www.cdprojekt.cz)
Homepage: http://spongebobmoviegame.com/

Kreslené podivnosti

Za mých mladých let frčely v televizi takové animované seriály, jako Kačeři, Chip a Dale, Želvy ninja nebo nesmrtelná ruská klasika Jen počkej zajíci. Všechno pěkně kreslené, barvené, roztomilé - a pokud se v dílu objevovalo násilí, většinou se jednalo o tu nejnevinnější formu. To aby od takovýchto seriálů rodiče nevyháněly děti.

Poslední dobou ale získaly netušenou oblibu až pateticky jednoduše kreslené seriály, plné brutálně ztvárněného násilí a občas dokonce i nápadů nechutných či zvrácených. Pokud jste měli tu čest vidět něco ze seriálů uváděných například na Cartoon Network, musíte mi dát zapravdu.

  

Hlavní hrdina, houba v kalhotách * To nevypadá moc dobře * Patrick, nejlepší přítel

Když jsem poprvé uviděl hrdinu výmluvně pojmenovaného seriálu Kočkopes, přemýšlel jsem, jakou psychickou poruchou trpí autoři - nebo co za drogy berou. Přeci jen pes, který má na jednom konci těla normální psí hlavu a druhém hlavu kočky není normální hrdina kreslených pohádek, ne?

No a SpongeBob SquarePants patří přesně mezi tyto pro mě nepochopitelné seriály. Nicméně v Americe je dokonce natolik populární, že se dočkal i filmu uváděného v kinech. A co víc, prý by se měl dokonce dostat i do kin u nás. Celý tenhle humbuk je doplněn různými figurkami, plyšáky, cereáliemi - a počítačovými hrami.

Potíže na mořském dně

A tím se konečně dostáváme ke hře. Podle podtitulu The Movie by mělo být všem jasné, že hra se pevně drží filmového námětu. A do do té míry, že výrobce varuje před prozrazením konce. Jednotlivé úrovně spojují záběry z filmu, ovšem pouze ve formě statických obrázků doplněných namluveným komentářem. Proč tvůrci nepoužili rovnou nějaké animované pasáže je mi záhadou.

Hlavní hrdina, mořská houba SpongeBob, se svým kamarádem hvězdicí Patrickem musí zachránit svět před ďábelským géniem Planktonem. Ten se chystá zotročit obyvatele podmořského světa Bikini Bottom pomocí mysl ovládajících klobouků, které shodou okolností vypadají jako kbelíky.

  

Ó, jak mužný knír * Jezdit v hamburgerovi je zábava * Teď je vymydlím do čista

Hned po nahrání první úrovně vám bude okamžitě jasné co a jak. SpongeBob přináší plošinovku v té nejčistší formě. Skákání před díry, bodáky, bezedné propasti, lávová pole, jedová pole a vůbec přes všechno to, přes co se v normálních plošinovkách skáče. Samozřejmě při tom všem sbíráte zdejší ekvivalenty zlatých mincí, známých z klasiky všech klasik mezi plošinovkami – Super Maria.

Bobovy i Patrikovy akrobatické cviky obsahují pěkných pár kousků. Oba mohou skákat normálně, dvojitý skok, chytat se hran plošinek a mlátit dotěrné zrůdičky. Bobův hlavní úder představuje Karate Spin, vraždící rotační úder. Patrik na druhou stranu ovládá skvěle hvězdu - znáte ten gymnastický prvek, ne? No aby mu to nešlo, když sám je mořská hvězdice, hahaha. Ehm, no nic.

Co se mi velmi líbilo je počet všech úderů a rozdílnost speciálních schopností. Zatímco Bob se dokáže proměnit v kouli a některé úrovně se podobají hře Super Monkey Ball (nicméně her, kdy ovládáte kouli, existuje povícero), Patrik dokáže překonávat široké propasti přilepováním svého jazyka na ledové bloky (děti, tohle rozhodně nezkoušejte doma!).

Všechny údery a pohyby se dají zlepšovat o několik úrovní, stačí jen pečlivě sbírat speciální tokeny. Změny naštěstí nejsou jen kosmetické, ale při každém navýšení úrovně poznáte citelně vyšší účinnost. Zlepšování útoků tu není jen pro srandu, pokud nebudete pečlivě zlepšovat své vlastnosti, v pozdějších fázích hry můžete ošklivě pohořet.

Jezdící hamburgery a klouzající vany

Ovládání se nevyhli drobní broučci. Kamera se naštěstí koriguje pomocí pravého analogu, takže tolikrát nenáviděné problémy s špatným úhlem pohledu se zde nekonají. Problém se týká jiného aspektu. Občas protivníkovi nezasadíte ránu, ani když stojíte u něj a obě herní postavičky se občas nechytnou hrany, i když by měly. Což je u plošinovky chyba přímo kardinální.

Jen si to představte. Pět minut skáčete z jedné mrňavé plošinky na druhou ještě menší a najednou plesk a jste až úúúplně dole. To dokáže řádně nazdvihnout mandle. Ani celkově nemám z ovládání dobrý pocit. Místy mi pohyb připadal divný, mírně plovoucí a rozhodně ne plynulý jako ve špičkách tohoto žánru (Sly, Jak a Dexter, Ratchet a Clank...).

Patrick řádí *  Já se teda ve vaně koupu a ne jezdím * Vypadá to jako Porsche nebo Lamborghini?

Místy slabší skákací pasáže kompenzují kvalitní úrovně v autě a klouzání ve staré vaně. Ty jsou velmi povedené a extrémně zábavné v kontrastu s průměrnou skákací částí. Styl humoru, kterým SpongeBob oplývá, názorně ukazuje jeho auto. Kolikrát jste už měli možnost se prohánět po dně oceánu v obřím hamburgeru?

Ve hře najdete i další minihry, případně si okruhy v autě si lze projet v několika jiných módech; na čas, posbírat všechny kroužky rozházené po trati a tak dál. Na stereotyp si při hraní SpongeBoba rozhodně nelze stěžovat, jednotlivé úrovně neoplývají přílišnou rozlohou ani obtížností, plynule se střídají, klasické skákaní vystřídá jízda v autě, pak zase si chvíli zaskáčete, sklouznete se ve vaně po skluzavce a podobně.

Prostředí se různě střídají a hratelnost plyne jako jarní potůček; jen tu nenaleznete nic, co by vás zaskočilo a překvapilo. Celá hra mi přijde jako kvalitní slepenec dobrých nápadů z ostatních plošinovek, doplněný specifickým humorem a prostředím kresleného seriálu. Ovšem práce je to velmi kvalitní a v hratelnosti žádné velké hrubky nečekejte.

Oceán bez vody?

Po grafické stránce se jedná o velmi kvalitní dílko. Všechny kulisy a postavy plně odpovídají kreslené předloze. Postavičky vypadají jakoby právě vypadly z televize, herní prostředí se rychle střídá, chvíli si zaběháte po mořském dně, pak se podíváte do baru, restaurace, zajezdíte si v obřím hamburgeru po pěkně vypadajícím městě a tak dál.

I světelné efekty jsou dostatečně spektakulární a dokreslují už takhle cartoonovou grafiku. Jen drobnou poznámku bych měl k vodě, autoři mohli přidat nějaký efekt, aby bylo poznat umístnění hry pod mořskou hladinu. Pěknou chvíli jsem kolegovi, sledujícímu mě při hraní, vysvětloval, že se to odehrává na dně oceánu.

No ale budiž, co si pamatuji, tak ani v seriálu nebyla voda nikterak zvýrazněna, vše se dalo poznat podle prostředí a postaviček. Mořské víly, houby, hvězdice, krabi a další vodní verbež se přeci běžně vyskytují na mořském dně nebo v akváriích a kdo tohle neví, měl by se vrátit do školních lavic. :-)

Všechny hlasy jsou přebrány z filmové předlohy, což by mělo zaručovat určitou kvalitu dabingu. Zvuky mi přišly poněkud nevýrazné a ani hudební složka nevyčnívala. Na druhou stranu o žádnou katastrofu se nejednalo, jen vizuální stránka tentokrát přebrala dominantní roli.

Jen pro děti a příznivce SpongeBoba

SpongeBob svým zaměřením patří mezi hry pro děti, což ale přináší klasický problém s angličtinou. Malé děti anglicky neumí a těm starším nemá hra příliš co nabídnout. Zaujmout by mohla příznivce kresleného SpongeBoba, protože oplývá poměrně zajímavým a svérázným humorem. Jeho plné vychutnání ale kazí fakt, že si nelze zapnout titulky.

Světlé stránky hry
  • Grafika
  • Solidní hratelnost
  • Minihry s autem a vanou
Temné stránky hry
  • Ovládání
  • Slabší skákací části
  • SpongeBob u nás nefrčí

Jinak se nám dostalo kvalitního dílka, které ukazuje, že i hry podle filmu či seriálu mohou být kvalitní a zábavné. Vzhledem k tomu, že SpongeBob nemá u nás takřka žádnou diváckou základnu, žádné větší šance na uchycení u nás mu nedávám. V Americe se možná bude jednat o prodejní hit, ale vy si radši sežeňte lepší plošinovku. Výběr je vcelku široký.


Grafika: 8/10
Zvuk: 7/10
Hudba: 6/10
Hratelnost: 7/10 

Kvalitní hra s poněkud neatraktivním prostředím amerického kresleného seriálu. Pokud však SpongeBoba znáte, zkuste, litovat nebudete.

Celkové hodnocení: 6,5/10

Diskuze (8) Další článek: Švédsko: Konec internetového pirátství!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,