Recenze: TOCA Race Driver 3 – prudká jízda

Chcete se i v čekárně u zubaře cítit, jako byste právě seděli za volantem a jeli ten nejdůležitější závod v životě? V tom případě nepřehlédněte mobilní variaci TOCA Race Driver 3, která patří ke špičce v závodním žánru.

Žánr: Závodní
Multiplayer: Ne
Platforma: J2ME
Testovací hardware: Nokia 6680

Prudké zatáčky, zběsilá rychlost a jásající diváci. Velkolepě pojaté závody s názvem TOCA se zejména v západních zemích staly velice oblíbené. Mnozí smrtelníci ale nikdy neusednou k volantům takovýchto drahých aut, neokusí rychlou jízdu v zatáčkách, ani nebudou mít možnost vyhrát zlatý pohár. Namísto reality proto mnohým z nás nezbývá nic jiného, než usednout za počítač a zahrát si alespoň herní podání TOCA závodů. Jenže každý netáhne při jízdě autobusem bednu, monitor a klávesnici. Ani k doktorovi (či k veterináři – každý dle gusta) není slušné brát svůj „vercajk“. Od toho tu máme mobilní telefony, na nichž si konečně můžeme vyzkoušet již třetí pokračování úspěšné série TOCA Race Driver.

  

Jak se říká - do třetice všeho dobrého. Třetí díl nabízí nevídanou porci zábavy. Hoši z Rockpool, jimž byla tvorba pod záštitou Codemasters svěřena, se činili a jejich snaha je zřejmá již při prvním nahlédnutí. Na výběr jsou překvapivě tři různé varianty závodů – volná jízdy, kariéra a světový šampionát. Zatímco první jmenovaný příklad nabízí prakticky ihned všechna auta a tratě, ve zbylých dvou režimech vám zadarmo nikdo nic nedá. V kariéře i světovém šampionátu musíte projevit snahu, porážet soupeře a vydělávat body či peníze. Za ně kupovat lepší auta a probojovávat se až na výslunní slávy, ke zlatému poháru. Závody v kariéře jsou rozděleny do jednotlivých sérií po devíti tratích, v nichž musíte posbírat co nejvíce bodů. A když se vám zadaří a splníte požadovaný limit, můžete postoupit do další části.

Malé, pěkné a hlavně 3Dééé!

Od třetího dílu TOCA Race Driver nečekejte zábavu na krátkou chvíli. Počet nabízených tratí a automobilů je vskutku nevídaný. Bez přehánění mohu konstatovat, že by se stěží hledal soupeř mezi konkurencí a díky své variabilitě jsem se dokázal ve víru neutuchajících závodů udržet dlouhé hodiny. Málokdy se mi stalo něco podobného, neboť kvalita titulů pro mobilní telefony je povětšinou bídná, to uzná asi každý. Stačí mnohdy pár minut a konec. Jenže tohle se vám u TOCA Race Driver 3 nestane!

  

Každý také ví, že dvojrozměrné zpracování ani za mák nenahradí požitek z jízdy ve 3D prostředí. A i když nám s radostí tvůrci podestírají, jak zábavná jejich hra je, byť jen ve „dva-Dé“, pravda se schovává někde v nedohlednu. Jenže vytvořit relativně uvěřitelný 3D závodní simulátor pro mobily je nadlidský výkon, v němž mnoho tvůrců neuspělo. O to více jsem byl překvapen, jak moc TOCA Race Driver 3 propracovali. Počínaje detailními automobily a konče jednoduchými tratěmi. Uvítal bych sice trochu pestřejší prostředí, neboť občas působilo repetetivně, ale nevadí. Dokonalé vše být nemůže. 

Tak jako 1+1=2... tak i  TOCA Race Driver 3... se ničemu nerovná, ale stojí prostě za to!

Rozhodně by bylo hříchem nezmínit i to, co dělá ze závodů pravé závody. Jde o chování automobilů, jejich reakce na řízení a kolizní systém při nárazech. Po všech stránkách se autorům podařilo hru vybalancovat do takřka nejmenšího detailu. Samozřejmě zůstaňme v mezích normy, nicméně i tak se TOCA Race Driver 3 řadí k tomu nejlepšímu, co současný trh nabízí.

Světlé stránky hry
  • Světlé stránky hry
  • Grafické zpracování
  • Fyzikální model aut
  • Počet nabízených tratí a vozidel
Temné stránky hry
  • Zvuky
  • Některé tratě působily trošku fádně

Snad jedinou vadou na jinak dokonalém díle jsou zvuky, které bych sotva označil za průměrné. Dokážete-li ale tento malý nešvar přetrpět, rozhodně se budete skvěle bavit. O koupi TOCA Race Driver 3 bych totiž určitě dlouho nepřemýšlel. Jestli hledáte propracovaný závodní simulátor, s tímto nemůžete šlápnout vedle. Prostě jasná volba...

Grafika: 9/10
Originalita: 0/10
Atmosféra: 8/10
Hratelnost: 9/10

Jednoduše řečeno – na mobilní telefony lepší závodní hru najdete jen velice těžko.

Celkové hodnocení: 9/10

Diskuze (6) Další článek: Flowerman chrání zahrady

Témata článku: , , , , ,