Recenze: Tony Hawk`s Proving Ground – tohle doma nezkoušejte

Kdyby Antonín Hawkůj umřel, nejspíše by se teď obracel v hrobě. Takhle se naštěstí může obracet alespoň na prkně, které neznamená svět, nýbrž pot, dřinu a adrenalin. Tony Hawk`s Proving Ground jde samozřejmě v jeho šlépějích.
Objednejte si na shop.doupe.cz

Tony Hawk`s Proving Ground
    PS2: 1 099,- Kč
    PS3: 1 699,- Kč
    Wii: 1 599,- Kč
    NDS: 1 099,- Kč

Platforma: PC, Xbox 360, PS3, PS2, Wii, DS
Typ hry: Skateboardová arkáda
Multiplayer: Ano (2 – 8 přes Xbox Live)
Výrobce: Neversoft (
http://www.neversoft.com/
Vydavatel: Activision (
http://www.activision.com/)  
Distributor v ČR: CD Projekt (
http://www.cdprojekt.cz/)
Homepage:
http://www.thpgonline.com/
 

Světoznámá skateboardová série má hodně silnou tradici a samozřejmě i množství ortodoxních fanoušků, kteří jsou rádi za každý nový díl. Bohužel posledních pár let Tony Hawk ve svém virtuálním provedení stagnuje. Jakoby nemohl překročit svůj vlastní stín, jenž kdysi dávno na herní scénu vrhl. Bohužel ani nový díl v obtížné zkoušce neobstál, byť nabízí celkem solidní porci zábavy. Paradoxně největším mínusem je silná konkurence, která hráčům otevřela oči a ukázala správnější směr vývoje.

  
Udeří hlavičkou na zemičku? * Tanec vlků při soumraku * Další na rozcvičku

Stát jsem já

Do jisté míry otevřený svět, po němž budete nezávazně (až do přijetí úkolů) jezdit, se skládá ze tří měst – Philadelphia, Baltimore a Washington D.C. Samozřejmě se jedná pouze o drobné útržky z opravdových předloh. Jinak by nejspíše nebohý skejtboarďák přišel přejetím z jednoho konce města na druhý únavou o chodidla. Na druhou stranu vzhledem k míře realismu v sérii Tony Hawk je všechno možné. Autoři se totiž naprosto nelogických chyb nevyvarovali ani tentokrát. Ať už vaše virtuální alter-ego dopadne na zem ze dvaceti metrů nebo dvaceti centimetrů, reakce je vždy stejná. Přitom jsem v tamním obchodě viděl nejrůznější botky, trička, kalhoty, ale kloubní protézu ani jednu. Čím to?

Stejně nesmyslné je i abnormální množství malých chybiček. Nejednou se stane, že uvíznete uprostřed rampy, projedete zdí, nebo vyskočíte a objevíte se úplně jinde. Za ušetřené peníze z betatestu si autoři mohou alespoň koupit nová služební vozidla a striptérku navrch. Jako z jiné planety působí i ohraničení prozatímně uzamčených lokací (odemykají se až úspěšným postupem v kariéře). Betonové bloky, číhající uprostřed silnice, nenechavce rozhodně nezastraší, proto se budou snažit nastraženou zábranu nějakým způsobem obejít. Většinou je podélně nějaké zábradlí přímo tvořené na povedený grind do zakázané lokace. Ale ouha. Pokusný králík na prkýnku se zastaví o neviditelnou bariéru a je vrácen na původní pozici. Chcete snad ještě další důkazy o existenci mimozemských civilizací?

  
Radši se neotáčej * Jízda na černo se trestá * Poloha tak akorát na rozpárání gatí

Zábava až na prvním místě

Kontrolní otázka: Jak to celé funguje v praxi? Tony Hawk`s Proving Ground je bezesporu zábavnou hrou. Její arkádové vyladění ve skutečnosti znamená především zcela uvědomělé popírání fyzikálních zákonů, viditelné například u extrémně dlouhých či vysokých skoků. Máte proto fůru času na kombinaci efektních triků, po jejichž úspěšném splnění dostanete hromadu bodů. Za zábavné lze označit i plnění jednotlivých úkolů. Alespoň v případě, že jim porozumíte. Někdy je zadání trochu obtížnější k pochopení a často se stává, že vlastně ani nevíte, co přesně máte udělat. Úkoly zadávají světoznámí „skejťáci“, kteří postávají na určitých místech. Vy si je samozřejmě musíte nejdříve najít, k čemuž by měla pomoci navigační šipka v rohu obrazovky. Ta by se ovšem hodila do letadel, protože ukazuje pouze přímý směr. A i kdyby byl Tony Hawk`s Proving Ground tou největší arkádou na světě, postavy by zřejmě létat přes řeky nedokázaly. Takže se musíte spolehnout alespoň na praktickou mapku z hlavní nabídky. Přesto právě cesta k úkolům může být problémem.

  
Fotografování do časopisu * Základ je práce nohou * A tak si sjíždím to svoje blues

Během kariéry se postavička neustále vylepšuje hned v několika základních aspektech, což přináší alespoň minimální RPG prvky. Krom toho vydělává po dobře odvedené práci určité finanční sumy, za něž si následně kupuje hezčí oblečení. V Tony Hawk`s Proving Ground si lze virtuálního skateboardistu samozřejmě kompletně přetvořit k obrazu svému. Vybíráte z několika typů obličeje, měníte účesy a jejich barvu, tu a tam přidáte nějaké to tetování pro drsnější vzhled a samozřejmostí jsou i typické oblečky s charakteristickými značkami.

Lepší skrytě než vůbec

Poklona autorům patří za skryté bonusy. Fanoušky-pamětníky potěší fakt, že jsou na nejrůznějších místech (například stanice metra) instalovány starodávné mašiny s videohrami. Lépe řečeno s jedinou videohrou. A sice s Tony Hawkem z roku 2000, kterého si můžete v dobovém podání vyzkoušet. Skvělá věc pro zpestření.

Kapitolou samou pro sebe se v Tony Hawk`s Proving Ground stává fotografování a natáčení. Čas od času uvidíte stativ s jedním z uvedených zařízení, jak jsou nasměrovány na určitou pasáž. Pokud ve vyznačené oblasti předvedete nějaký vydařený (popřípadě nevydařený) trik, budete zvěčněni a po potvrzení také uloženi do paměti konzole. Kdykoliv pak máte možnost výslednou fotografii nebo video prohlédnout a pokochat se krásami svého božského umu.

  
Další fajnové odpoledne * Já na to mám, tak si vyskočím * Aerodynamika nadevše 

Další vymožeností není nic jiného, než stavění vlastních skate parků. Do vyhrazených hangárů umisťujete dle libosti skákací rampy, zábradlí a další objekty. V některých misích jste dokonce nuceni postavit překážky tak, abyste v požadovaném časovém limitu sebrali veškeré poválené, ba dokonce i levitující předměty.

Po grafické stránce je Tony Hawk`s Proving Ground v globálním měřítku hodně velikým zklamáním. Popravdě řečeno si ani nevzpomínám, kdy by někdo o této sérii řekl, že je vizuálně povedená. Černým koněm bylo ve vývojovém týmu asi vždy něco jiného. Bohužel ztvárnění některých objektů přímo vybízí k trhání vlasů i z míst, kde žádné nerostou.

Světlé stránky hry
  • Pro fanoušky zábavné
  • Rozsáhlé město
  • Skryté bonusy
Temné stránky hry
  • Mnoho malých chyb
  • Nepřehlednost
  • Zmatené zadávání úkolů

Závěrečné resumé asi nepotěší zaryté zastánce série. Bohužel není ani poslední díl ničím výjimečným. Pravda, nabízí celkem slušný základ v podobě mnoha úkolů a rozsáhlého města. Ovšem za cenu ohromného množství naprosto nemyslitelných chyb. Netvrdím, že Tony Hawk`s Proving Ground není zábavný. Ovšem pouze do té doby než okusíte konkurenční Skate.

Grafika: 6/10
Multiplayer: 8/10
Zvuky: 8/10
Hratelnost: 7/10

Tony Hawk`s Proving Ground zabaví fanoušky. Ale čím naláká nováčky? Že by množstvím chyb? Nebo snad nepřehledností? Odpověď má pouze dvě slova – konkurenční Skate.

Celkové hodnocení: 6,7/10

Diskuze (1) Další článek: Galerie: Command & Conquer 3: Kane`s Wrath

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,