Recenze: Topgun Navy Strike Fighter Tactics

Od roku 2010 to se Zemí jde z kopce. Česká republika přijala euro, mimozemšťani zase útočí a osud světa mají v rukou piloti letadélek s neskutečným názvem. Tentokrát to vypadá opravdu bledě.

Žánr: Arkádová střílečka
Multiplayer: Ne
Platforma: Symbian
Testovací hardware: N-Gage
Výrobce a zdroj: Il Padrino Group,
http://www.topgun-game.prv.pl/
Cena: zdarma

Od posledního alieního útoku neuplynulo ani pět let a tajné podzemní laboratoře už vyrábějí elitní vzdušná plavidla, která mají jasný úkol: rozložit nezvané návštěvníky na prvočinitele. Za tímto účelem byl zformován útvar Topgun Navy Strike Fighter Tactics (TNSFT), na němž nyní spočívá odpovědnost za vývoj budoucích událostí.

Pokud někdy platilo, že když dva dělají totéž, není to vždycky totéž, tak v případě TNSFT a klasiky SkyForce je to pravda dvojnásob. Tedy ne že by se autoři nesnažili, ale buď se snažili málo nebo špatně. Princip obou her je přitom naprosto totožný. Vertikálně na vás skroluje krajina, která s sebou přináší tu větší, tu menší množství záporňáckých, v tomto případě mimozemských letounů. Po zlikvidování určitého procenta emzáckých letadel a finálního bosse postupujete do dalšího levelu.


Okružní let nad Manhattanem * kaboom! * Dostat 60% nepřátel na jeden zátah není žádná legrace

Tím ale veškerá podobnost končí. Pokud jste ze SkyForce zvyklí na interaktivní prostředí typu odstřelovací věže, tanky nebo motorové čluny, tak na ně zapomeňte. Jestli od oponentů čekáte různé druhy střel v závislosti na jejich velikosti nebo rychlosti, tak na to taky zapomeňte, stejně jako na rozdělení levelových bossů na různě citlivé akční části.

Další věcí, kterou musíte oželet, jsou bonusy, které by vaši kocábku vyzbrojily různě účinnými střelami, více hlavněmi, raketami, laserem, nebo doplnily ztracené životy. Autoři z nějakého důvody na všechny tyto věci rezignovali, i když zrovna doplňování životů by TNSFT potřeboval jako sůl. Na začátku hry totiž vyrážíte se třemi životy, což se může zdát poctivé a na férovku. Každý střet s emzáckým plavidlem nebo zásah cizáckou střelou ovšem automaticky znamená jeden život pryč, jak záhy zjistíte, což je u arkádových stříleček řekněme poněkud překvapivé.

Na druhou stranu, vezmeme-li v potaz způsob, kterým se nepřátelské letouny pohybují, dá se každé z pěti kol nakonec vydřít. Letadla a vrtulníky se totiž objevují zásadně shora po malých dávkách, typicky dva až tři letouny roztažené přes celou šířku obrazovky. Protože jsou o polovinu rychlejší než vaše loď, stihnete v závislosti na své výchozí pozici při jejich objevení z takové dávky sestřelit jeden až dva letouny, když máte štěstí. Manévrovací prostor, který máte k dispozici, je díky rychlosti a smrtelnosti jejich střel minimální.

 
střelba naslepo * najdi loď na sněhu * najdi loď na lávě

Můžete zkoušet hrát tak, že náhodně kropíte prostor před sebou a doufáte, že některou loď sestřelíte ještě dřív, než se objeví na obrazovce. To poznáte tak, že se vám najednou přičtou body k celkovému score, aniž by se na obrazovce něco stalo. Pokud se dostanete k bossovi na konci kola, ověřte si, že jste na správné straně obrazovky. Všichni bossové jsou totiž sejmutelní pouze zleva, protože pokud jste u jejich provoboku, nikdy se nemůžete dostat přes jejich střely.

Světlé stránky hry
  • cena
Temné stránky hry
  • název
  • příběh
  • hratelnost

2D pozadí, na kterém TNSFT skroluje, nerespektuje zásady lineární perspektivy, takže se může zdát, že se tu řítíte na úpatí skalnaté hory, tu do části výškové budovy. To ještě v případě, že svůj letoun na obrazovce vůbec uvidíte. Il Padrino zkrátka mysleli na všechno.

Grafika: 6/10
Zvuk: 5/10
Hudba: 5/10
Originalita: 2/10
Atmosféra: 5/10
Hratelnost: 2/10

Jestli je něco zadarmo drahé, je to tahle hra.

Celkové hodnocení: 2/10

Diskuze (4) Další článek: Origami není přenosný Xbox

Témata článku: , , , , ,