PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Recenze: Transformers: War of Cybertron – přeměna začíná

Občanská válka na planetě Cybertron se pomalu chýlí ke konci. Prožijte souboj mezi odvěkými rivaly Decepticony a Autoboty na vlastní kůži.
Kapitoly článku

Sága Transformers se v herním světě zatím moc nezabydlela, jak by také mohla, když obě herní adaptace úspěšných filmů Michaela Baye velké ovace nesklidily. Vydavatel Activision se rozhodl zkusit štěstí ještě jednou a War of Cybertron svěřil novému týmu, konkrétně High Moon Studios.

 

A protože se hra tentokrát nemůže příběhově opřít o žádný z filmů, čekal na vývojáře a hlavně scénáristy nelehký úkol – vymyslet celou dějovou linii prakticky od nuly. Což se jim povedlo na výbornou. Nejedná se tedy o žádný scénáristický skvost, ale pro akční hru naprosto dostačující a kvalitní příběh.

První polovinu hry strávíte v kovové kůži Decepticonů a druhou v brnění Autobotů

Vy se coby hráč dostanete na scénu při vyvrcholení občanské války mezi Decepticony a Autoboty na planetě Cybertron dávno před tím, než se začnou odehrávat události známé z obou filmů.

VIDEO: 2988 'Transformers War for Cybertron - kampaň a mise'

Na scéně tedy máme dvě známé znepřátelené frakce, tak proč by si hráč nemohl zahrát za obě z nich, řekli si asi vývojáři a nešlápli tím rozhodně vedle. Celá dějová linie je rozdělená do deseti kapitol, přičemž první polovinu strávíte v kůži Decepticonů a druhou v brnění Autobotů.

Transformers War for Cybertron 01.jpg Transformers War for Cybertron 02.jpg

Hra vám už od začátku dovolí začít rovnou za Autoboty, ale to rozhodně nedoporučuji, protože na sebe jednotlivé kapitoly chronologicky navazují a připravili byste se tak o ucelenost příběhu. V něm se například dozvíte, že ti zlí nebyli vždy tak zlí a hodní zas tak bezúhonní, proč zradil Starscream a jak se z Optima stal známý a respektovaný Optimus Prime.

Vražedné choutky strojů

Herně War of Cybetron představují klasickou third person střílečku, ve které se musíte prostřílet od začátku do konce úrovně. Ovšem zde se na každou z kapitol/misí vypravuje skupinka dvou až tří transformerů a je jen na vás, kterého z nich budete ovládat. Nutno dodat, že se v podstatě liší jen primární zbraní. Zbraně jsou u akčních her jedním z nejdůležitějších prvků, a tak trochu zamrzí, že robustní mechové mohou nést najednou jen dvě.

Herně War of Cybetron představují klasickou third person střílečku, ve které se musíte prostřílet od začátku do konce úrovně

Každý kromě své primární zbraně, kterou nemůže vyměnit, nosí ještě zbraň sekundární, jež se měnit dají (za to, co najdete na zemi).

Transformers War for Cybertron 03.jpg Transformers War for Cybertron 04.jpg

A že za celou hru narazíte na všemožné kanóny, od klasických brokovnic a samopalů až po pořádné odstřelovací pušky, raketomety a kulomety. Jen škoda, že do všech těchto skvostů je potřeba munice, které není zrovna dostatek. Celou hru tedy s nepřetržitým držením levého myšítka jen tak neprojdete.

Transformers War for Cybertron 12.jpgCo tedy dělat, když už všechno střelivo vystřílíte a bedna s ním není nikde po ruce? Jednoduše nepřátele mlátit hlava nehlava. Kromě střílení totiž váš plechový miláček ovládá i útoky zblízka, jež jsou proti některým ze slabších protivníků daleko efektivnější než střelné zbraně. Občas se ale stane, že je nepřátel více a údery pěstí prostě nestačí.

Poslední možností pak zůstává přeměna v dopravní prostředek a s tím související výhody. Megatron ovládá přeměnu v tank se silným dělem, Starscream se umí zase změnit ve stíhačku atd. Po transformaci také někteří z transformerů disponují daleko větší palebnou silou, jako je tomu v případě Starscreama, po jehož proměně ve stíhačku rozséváte zkázu za pomoci kulometu a raket.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, Wii, 3DS
Žánr: Akce | third person akce
Výrobce: High Moon Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 22. června 2010
  • Nepřetržitá akce
  • Transformace
  • Souboje s bossy
  • Kooperace
  • Stereotyp
  • Nedostatek munice
  • Jen dvě zbraně
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,