Recenze: UFO Predator – ty po mě kamenem, já po tobě náklaďákem

Je to pták!? Ne, je to letadlo!? Ne, je to letící cisterna s benzínem! Chcete si také jednou hodit? V tom případě se poohlédněte po hře UFO Predator, v níž v roli létajícího talíře budete ničit všechno živé na Zemi.

Žánr: Akce
Multiplayer: Ne
Platforma: J2ME
Testovací hardware: Nokia 6680

Kolik jsme tu již měli her s UFOunskou tématikou? Jednu? Dvě? Deset? Ne, byly jich stovky a stovky. Tvůrci ale i za ta léta jakoby neztráceli na chuti tvořit kousky nové, nápadnější, propracovanější a co možná nejoriginálnější.


Dvě bomby a dvě cisterny s benzínem. Co se asi stane? * Táhne ti z úst * Jejda, vskutku nebezpečná hračička  

Nic nestav a hned nič

Pointa hry je zakořeněna v devastaci. Nejde pouze o zabíjení, ale i o ničení okolního prostředí či o teleportaci lidí na palubu lodi (ano, lze také unášet nevinné občany planety Země, což doplňuje energii). Za vše samozřejmě získáváte skóre, které se stává hlavní složkou, tedy onou pointou UFO Predator. Každopádně, jak jste si určitě všimli, hra snímá pohled na věc z opačného úhlu. Jinými slovy nebudete bojovat proti pacifistickým ufounům, nýbrž proti lidstvu, a to v kůži slizkého zelenáče, pilota vesmírného talíře rozsévajícího děs, zkázu a smrt.

Jenže lidstvo se brání zuby nehty. Neustále posílá tanky, vrtulníky, vzducholodě či stíhací letouny, které do vás střílí jednu ránu za druhou. Vzdorovat jim sice není těžké, ale pouze jsou-li v malém uskupení. Jakmile se na obrazovce mobilu objeví více vojenské techniky, je po srandě. V podobné chvíli pomůže snad jen chapadlo, které jde vypustit ze svého létajícího talíře a jímž můžete uchytit například auto stojící na ulici. Pak již stačí vystihnout správný okamžik a někam ho hodit, načež sledovat výbuch – parádní hračička. Uplatníte ho dosti i při soubojích se speciálními bossy na koncích všech levelů, kde na vás čeká například velký robot, nebo notoricky známá Godzilla. Žádného z nich totiž nesložíte dvěmi třemi ranami – k tomu je potřeba více.


UFO, aneb kdo chce kam, pomozme mu tam * Hele, parašutisti! * Ti človíčci dole jsou již předem mrtví 

A budeme zpívat táborové písně...

Všude je samý kouř, oheň, chaos, lidé pobíhají po ulici a nevědí, co dělat. No nezní to hezky? Možná ano, ale vypadá to o něco hůře. Alespoň v UFO Predator. Laťka kvality grafického zpracování nebyla nastavena příliš vysoko a ruku v ruce se stereotypní náplní vzniká vskutku výbušná směs. Prostředí působí tuctově, jednoduše a postrádá větší propracovanost. Jistěže se vizuální stránka nedá považovat za vyloženě škaredou, ale viděl jsem řadu lepších.

Města, nad kterými létáte, se od sebe výrazně neliší a kromě změny grafického hávu a místy nějakého překvapení jsem nezpozoroval výrazné odlišnosti. Nicméně na tom všem stojí a zároveň padá celá hra. Ze začátku si sice nebylo nač stěžovat, spíše naopak jsem jednoduchost konceptu vítal, zato po třiceti minutách mě zmohla chuť vraždit. „Nuda!“, zařval jsem do pokoje, v němž se náhle všichni lekli (i ti, co tam nebyli) vražedného ortele. Jak ale jinak popsat UFO Predator než slovem nuda?

Světlé stránky hry
  • Ze začátku zábavné
  • Bojujete za UFOny
  • Pořád jen zabíjíte a pleníte
Temné stránky hry
  • Grafika
  • Stereotypní náplň
  • Po čase nuda

Dříve či později totiž hra nedokáže nabídnout nic nového. Neustále létáte a likvidujete, tu a tam někoho unesete, ale nic víc. Autoři mohli vynaložit více úsilí do tvorby náplně, mohli projevit více snahy, neboť si myslím, že by ve hře byly jejich činy poznat. Mohli jsme tu mít daleko povedenější, zábavnější a hezčí titul, takhle ale konstatuji: „krystalický průměr“.

Grafika: 5/10
Originalita: 0/10
Atmosféra: 3/10
Hratelnost: 6/10

UFO Predator se vydal zlatou „průměrnou“ cestou a nevnáší mezi žánr „ufonek“ zdaleka nic nového, ba i zábavného. 

Celkové hodnocení: 5/10

Váš názor Další článek: Galerie: Ridge Racer 7

Témata článku: , , , , , , , , , , ,