Recenze: Viva Pinata – naučte se hrát si

Pozastavili jste se někdy nad tím, že s hračkami svých mladších sourozenců nebo dětí strávíte víc času, než oni? Přistihli jste se někdy, jak při spatření rotomilouškých košišek začínáte infantilně šišlat? Ne? Tak znovu roztočte hlavně minigunu – pro nás ostatní je tu Viva Pinata.

Platforma: Xbox 360
Paměťová karta: 8 MB
Vibrace: ano
Analogové ovládání: páčky
Multiplayer: ano
Výrobce: Rare Ltd. (
http://www.rareware.com/)
Vydavatel: Microsoft (
http://www.microsoft.com/games/)
Homepage:
http://www.vivapinata.com/
Objednat hru na shop.Doupe.cz

Je mi jedenadvacet a jsem hrozně dospělý. Před několika dny jsem zdědil zahradu, tak jsem hned vzal lopatu a pořádně přeryl půdu, aby na ní mohlo něco růst. Jakou radost jsem pak měl, když mne přišli navštívit kuásní čeuvíčci, roztomiloušcí kosíci a dokonce přiskotačil i jelínek! Ale ne, nezbláznil jsem se docela, aspoň ne více, než už jsem – to se mi jen dostal do ruky Xbox 360 a s ním nové dítko autorů Kameo či Perfect Dark Zero – Viva Pinata.

  
Divoká příroda a střelené barvy - to je Viva Pinata * Krokodýlku, pac... eee... auu! * Tráva, voda, bláto - na výběr máte celou řadu povrchů

Viva Pinata je přesně ten typ her, který koupíte svému dítku, abyste u nich nakonec víc času strávili sami. Jsem si vědom, že většina čtenářů Doupěte ještě rodičovské starosti neřeší (nápověda: to, jestli vás vaši pustí „na silvára na disku“, nejsou rodičovské starosti), proto si vás rozdělím na dvě skupinky. Ta první je „kúl“ a „trendy“, hraje vážné hry a je v nich vážně dobrá. Vám děkuji za kliknutí na článek, třeba si ho i přečtěte, ale Viva Pinata pro vás nejspíš nebude. Zbytek si prostě hraje a tento zbytek právě našel hru, která mu v případě včasné koupě pomůže strávit nezapomenutelné vánoční svátky.

V mládí jsem rád zahrad-ničil

Viva Pinata vás uvede na rajský ostrov plný nádherných zvířátek – budeme jim říkat Piňaty (občas Piňatové, abychom byli genderově korektní). Piňatové jsou obdobou běžné fauny, jakou znáte z běžného světa a běžných hodin přírodozpytu (či jak různě se tomu dnes říká). Už zpracování těchto potvůrek je kouzelné a jistě nadchne každou dětskou dušičku, bez ohledu na reálný věk jejího majitele. Piňaty jsou vyvedeny v překrásných barvách a samotné modely zvířátek upoutají svým „plyšák-like lookem“ – zvláště příslušníci hmyzí říše jsou v tomto dokonalí: představte si přerostlou modrou plyšovou mouchu a víte, jak střeleně Viva Pinata vypadá.

  
Není lepší obrázek na vysvětlení toho, co je to "plyšák-like look" * Yeah, DJ Konev in da house! * BB - barevný bor... bineček

Nicméně to malinko předbíhám. Celá hra začne pojmenováním vašeho ostrova, po němž následuje pohled na neskutečně zaneřáděný pozemek s vyschlou, popraskanou půdou a jednou smutnou slečnou, která vás bude provázet celým vaším dobrodružstvím. Dá vám do ruky lopatu a jasný cíl – překopat půdu, aby se se zahradou dalo něco dělat. Pak už věci naberou rychlý spád: dostanete semínka trávy, přijdou vás navštívit první Piňaty, seznámíte se s obyvateli vesnice a definitivně propadnete kouzlu magického světa ostrova.

A současně narazíte na první roztomilý problém, nemáte totiž nejmenší tušení, jaký by měl být cíl hry. Ale z toho si nic nedělejte, jen tak na to nepřijdete. Viva Pinata totiž naplňuje jeden jediný záměr, totiž bavit vás. Asi už tušíte, že se jí to daří přímo výborně. Dílčí cíle ve hře si fakticky stanovujete sami – jen tím, co zrovna chcete dělat. Jistěže můžete přijímat jakési časově omezené úkoly, ale víte jak...

A úplně stejně to dělají motýlci

Každá Piňata má několik požadavků, jež musí být naplněny ke splnění určitého cíle. Prvním vaším zájmem je, aby vás zřívátko (ano, zřívátko, z obrázků je to jasné, ne?) vůbec navštívilo. Nároky jsou to nejmenší, v případě úspěšného nalákání následované roztomilým krátkým filmečkem, který vám Piňatu představí. Poté jde o to tvorečka přimět, aby se u vás usadil. Někdy stačí mít dost trávy, jindy vypěstovat mrkvičku, časem ale řádně přituhne. Ovšem maximálně se u vás usadí jen dva Piňatové od každého druhu – chápete, kam mířím?

  
S chodníky a ploty vaše zahrada konečně přestane být naprostým chaosem * V popředí vidíte tzv. zebrovník (c) * Návrat do Modré laguny?

Vytvoříte-li Piňatám vhodné podmínky, zalezou spolu do domečku a budou tam... legračně tančit (ano, dočkáte se animace). Následně přiletí plyšový čáp a snese vajíčko, z něhož se vyklube nové zřívátko. To je také jediná cesta, jak můžete svoji sbírku plyšáků – tedy chci říct zahradní faunu – rozšířit. Jinak to ani nejde, vzhledem k tomu, že Piňatové jsou různí a navzájem se papkají.

Potravinový řetězec je holt mrška, a tak často třeba pracně nalákáte myšku, jenom aby ji vzápětí snědl hádek a usídlil se tak u vás on. (Mimochodem zdrobněliny zvířat nejsou příznakem mé hráčské senility, tak jsou Piňatové skutečně pojmenováni.) Náhle vám tak „dětská“ hra vyrazí dech, neboť přestane být až tak úplně dětská.

Ach, to svědomí

Myslíte si, že je v pořádku chovat Piňaty jen pro zisk plynoucí z jejich prodeje? Je správné nechat množit červíky, aby jejich potomci posloužili jako potrava pro kosíky, kteří se tak budou moci sami rozmnožovat? Srovnáte se s tím, udeřit příjemného souseda, co vám nosí semínka rostlin, lopatou do obličeje, abyste z něj dostali několik dalších semínek? Na jedné straně vám nečekaně hra nabízí spoustu zajímavých morálních dilemat – na straně druhé je nijak nekomentuje, abyste pak nutně museli mít výčitky, jako při některých scénách, kdy jste naplnili dark side model chování ve Star Wars KotOR.

  
A jee, tady to zavání průšvihem * Proboha co z tohohle může vzniknout? * Psst, ať ho nevyplašíte

Stejně tak hraní není jen takové poklidné patlání se se zahrádkou. Čas od času vás navštíví zlé a ošklivé Piňaty a než se vzpamatujete, mohou vám z anglického trávníku a vzorné zahrádky udělat kůlničku na dříví. Nicméně zvláště zpočátku si s takovými nebezpečími není důvod lámat hlavu – Viva Pinata servíruje všechny svoje featurky postupně a krmí vás jimi jako hodná chůva malé děcko.

Bajka o plyšákovi, kytičce a Xboxu

Viva Pinata ale není jen o zřívátkách, byť jsou její hlavní náplní. Jako správný zahradník pěstujete i kopec nejrůznějších zelených nesmyslů, tedy chci říct květinek. Tady jsem byl trošičku nespokojený s přidělováním náhodných semínek – dokud to nevykvete, nevíte, co máte: je tak ohrožený celý layout vaší zahrady. Mám-li to říct jinak, prostě v záhonu pryskyřníků a sedmikrásek vyrostla jabloň, no.

  
Jistěže ve Viva Pinata nesmí chybět noc * Sloneček je... veelikýý * Takhle má vypadat správný fast food!

Všeobecně je ale designování zahrádky příjemnou činností, mimo jiné i díky intuitivnímu ovládání, jež jde navíc přepnout do jednoduššího zpracování, v němž nemusíte řešit úhel kamery. Ovládání je celkově řešeno docela příjemně, neustále vidíte na obrazovce, které tlačítko co udělá. Přívětivost ovládání vám bude vadit jen při prodeji, který je potřeba potvrdit asi padesátkrát, než proběhne.

Zklamáním je jen slabé využití služby Xbox Live!. Můžete posílat balíčky, porovnávat atributy srovnatelných Piňatů, ale to je vcelku skoro všechno. Hra přímo volá o možnosti aspoň si prohlédnout zahrádky druhých, tato tužba však zůstává nenaplněna.

Jůů a Hele

Možná si tuhle slavnou bavičskou dvojku pamatujete, možná nikoli, každopádně zde jsem jejich jména použil jen coby citoslovce hodnotící audiovizuální zpracování hry. Malinko jsem se zděsil, když jsem zjistil, že Viva Pinata bude kompletně lokalizovaná do češtiny včetně dabingu – moje obavy se ovšem ukázaly býti neopodstatněné. Přestože je překlad místy více škrobený, než by „dětská“ hra potřebovala, zvuky i hlasy jsou na vynikající úrovni.

  
Žádná loterie s hlavní cenou v podobě au-pair zájezdu mezi Piňaty, to je jen jeden z obchůdků * Menu: účelné a přehledné, jako celá hra * Pohledem na noční ostrov se rozloučíme - dobrou noc

Samotná grafika je překrásně stylizovaná, vypadá báječně na HDTV i běžných televizorech. Plynulé přechody dne a noci, kouzelné animace zřívátek i obyvatel vesnice, fascinující použití barev – to vše útočí na vaše smysly a často čaruje spokojený úsměv na tváři.

Světlé stránky hry
  • geniální námět
  • parádně stylizované grafické zpracování
  • osobité Piňaty a Piňatové
  • těžce návyková hratelnost
Temné stránky hry
  • slabé využití Xbox Live!

Bude to znít jako reklama, ale tahle hra si to zaslouží – chcete-li ideální vánoční dárek pro někoho (včetně sebe), kdo si rád hraje, sáhněte po Viva Pinata, nemůžete udělat chybu. Nakonec už jen zbývá vyřídit jen pozdravy od mých Piňatů a Piňat z klišoidně nazvaného ostrova Paradiso. Plyšákům zdar!

Grafika: 9/10
Hudba a zvuky: 9/10
Ovládání: 8/10
Hratelnost: 9/10

Nádherná hra s tak pozitivním duchem, že vám dá zapomenout na všechny starosti. Viva Pinata!

Celkové hodnocení: 9/10

Dostupné pro: PC, X360, 3DS
Žánr: Simulátory | Simulace života příšerek
Výrobce: Rare | Webové stránky hry
  • geniální námět
  • parádně stylizované grafické zpracování
  • osobité Piňaty a Piňatové
  • těžce návyková hratelnost
  • slabé využití Xbox Live!
Diskuze (7) Další článek: Třetí národ v C&C odhalen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,