Recenze: Viva Piñata: Trouble in Paradise – řežte zvířátka lopatkou

Jste příliš malí, nebo naopak příliš velcí, na The Sims? V obou případech je pro vás Viva Piñata jako stvořená. Alespoň to nám tvrdí její tvůrci.
Kapitoly článku

Bezesporu největší pokrok ovšem tvůrci učinili až na poli on-line hry a multiplayeru vůbec. Pokud pomineme poměrně bizarní a běžně nepříliš využívanou možnost spárovat až čtyři konzole v jedné místnosti, předvádět své zahrádkářské umění můžete ve dvojici překvapivě nejen skrze službu Xbox Live, ale i na jedné konzoli s dvěma ovladači. Možnosti kooperace přitom dalece přesahují pionýrské pokusy z prvního dílu.

screen4_large.jpgscreen4_large-1.jpg

Pokud jsem ale až doteď prakticky jen chválil, není určitě od věci povědět si také něco o slabších stránkách titulu Viva Piñata: Trouble in Paradise. Každému, kdo měl tu čest setkat se s dílem prvním, určitě vytane na mysli, že dva roky, které obě hry dělí, se mohly na vizuálním a technickém podání podepsat výrazněji.

Pro děti i dospělé?

Pokud bych byl škarohlíd, nejsem daleko od pravdy, řeknu-li, že obě hry by od sebe na první pohled odlišil asi jen málokdo. A to není příliš dobrá vizitka titulu bez ohledu na to, jak sladký a neokoukaný byl výtvarný styl hry před dvěma roky. Čas plyne neúprosně a za ty dva roky si i hráči uvykli vídat na konzolích opět o něco nablýskanější kousky.

Možnosti kooperace dalece přesahují pionýrské pokusy z prvního dílu

Do značné míry totožný či přinejmenším velmi podobný soundtrack jako minule také nemusí vyhovovat každému. A to samé lze prohlásit i na adresu představování zvířátek, mnohého vybavení zahrádky, ovládání a bůhvíčeho ještě.

art.jpg

Nic z toho by ovšem nemuselo představovat fatální překážku, pokud jste si už dříve doma vyřešili otázku, komu je vlastně titul určen. Trefil se vašim ratolestem do vkusu díl první? Anebo jste ho snad sami vzali na milost, protože nejde jen o prostou dětinskou kratochvíli, jak by si snad někdo mohl myslet? V obou případech se na vyšší atraktivitě titulu ale nesporně podepsala už z úvodu zmiňovaná povedená lokalizace.

Mluvíte piñatsky

Kde je tedy problém? Skromnější přijetí prvního dílu odsoudilo titul Viva Piñata: Trouble in Paradise k užívání výhradně těmi, kterým není angličtina cizí. Textová lokalizace se k velké smůle těch menších nekoná, natož pak český dabing.

Čas plyne neúprosně, hráči si uvykli vídat o něco nablýskanější kousky

Zdánlivě banální problém češtiny tak může nakonec rozhodnout o osudu už tak dost mnohoznačného titulu. Byť nelze nesouhlasit s tvrzením Rare, že se jedná o po všech stránkách dotaženou a konečnou verzi hry, která ve většině ohledů překonává první díl, pokud bychom se na něj podívali dnes, zajímavá je v této podobě hra především pro ty, kterým první Viva Piñata nějakým trestuhodným způsobem unikla.

screen5_large.jpgscreen5_large-1.jpg

Novinky hru jednoznačně osvěžují, na sandboxový titul jich ale pravda není zase tolik, aby šlo hovořit o zcela nové hře. Umím si tak docela dobře představit, že přes všechny své nesporné kvality zůstane díky absenci lokalizace a s vidinou jen několika novinek většina hráčů u dílu prvního. A zdá se mi to být logické. Nováčkům, které angličtina neodradí, ale lze titul Viva Piñata: Trouble in Paradise stále s drobnými výhradami jistě doporučit.

Dostupné pro: X360
Žánr: Strategie | sandboxová simulace
Výrobce: Rare | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 5. září 2009
  • Dopilovaná hratelnost
  • Kooperativní hra
  • Zdařilý tutoriál
  • Nevyváženost žánru a obtížnosti
  • Audiovizuální podobnost s prvním dílem
  • Absence lokalizace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,