Recenze: War Leaders CZ – oholte Hitlerovi knírek!

Válečná strategie a manažer v jednom? To celé zasazené do druhé světové války? To vůbec nezní špatně.
Kapitoly článku

Otázku „Co kdyby…?“ si pokládáme denně (při nejhorším každý druhý). Co kdybych tu dlouhonohou blondýnku do toho kina pozval? Co kdybych nedostal pětku z matiky? Co kdyby mě nevyrazili z práce? Rádi si tak představujeme, jaké by to bylo, kdybychom udělali něco jinak. Hráči vědí, že na „podobné“ otázky nacházíme odpovědi rovněž v herních počinech, zejména těch, v nichž lze změnit historii a ovlivnit zabitím komára několik dalších skutečností.

 

war_leaders_clash_of_nations_01.jpgwar_leaders_clash_of_nations_02.jpg

Něco podobného se před zhruba čtyřmi měsíci pokusili přioperovat chirurgové z firmy Enigma (neznáte, že?) do svého titulu War Leaders: Clash of Nations, jenž je nejen strategií, ale také manažerem v jednom. Ptáte se, proč až nyní píšeme o hře staré čtyři měsíce? Poněvadž až teď War Leaders vychází v profesionální české verzi. Takže se pohodlně usaďte…

art2.jpg

Pakliže jste před článkem přelétli očima perex článku, nejspíše vám došlo, že je War Leaders zasazen do nejkrutějšího konfliktu v dějinách lidstva, tedy do druhé světové války.

V herních počinech, v nichž lze změnit historii a ovlivnit zabitím komára několik dalších skutečností

Mimochodem, pro zpestření textu jsem si pro vás připravil ještě pár odstavečků, v nichž naleznete výňatek ze zápisníku Winstona Churchilla, který je psán na základě mého putování britskou kampaní. Tu jsem hrál na střední obtížnost a, jak brzy zjistíte, podařilo se mi válku vyhrát vcelku brzo.

war_leaders_clash_of_nations_03.jpgwar_leaders_clash_of_nations_04.jpg

Zápisník Winstona Churchilla, 1. září 1939

Věděl jsem, že Hitlerovi nebude Československo na moc dlouho stačit, ovšem nečekal jsem, že se za necelý půlrok pustí do války s Polskem. Zdá se mi, že neponechává nic náhodě – poslal tam téměř dva miliony vojáků a ke všemu tomu ještě tři tisíce tanků. Porušil naši dohodu, proto mu náš velvyslanec předloží ultimátum o tom, že jestliže nepřestanou boje do tří dnů, vyhlásíme mu společně s Francií válku. Teď bych si ovšem dal pravý kubánský doutník…

Druhá světová od začátku do konce

Adolf Hitler, Hideki Tódžo, Benito Mussolini, Franklin D. Roosevelt, Josef Stalin, Charles De Gaulle a Wiston Churchill – to jsou pánové, kteří vládli největším národům za druhé světové války a kteří se rovněž nějakým způsobem zapojili do konfliktu. Za všechny tyto pány si můžete zahrát i ve War Leaders. Každý z nich je volitelný při výběru kampaně, kterou si budete chtít projít. To je myslím férové.

war_leaders_clash_of_nations_05.jpgwar_leaders_clash_of_nations_07.jpg

Kampaň je proto hodně obsáhlá a vydrží na dlouhou dobu, přičemž když k tomu všemu ještě připočtu tolik možností, které lze upravit (například můžete odstranit požívání surovin, morálky vojáků apod.), jde říci, že se jedná o velký klad celé hry. Samozřejmostí je i nastavení obtížnosti, kterých je tu rovnou šest. Přiznávám se, že nejtěžší, jmenující se Vojevůdce, jsem pořádně hrát nedokázal.

art1.jpg

Zápisník Winstona Churchilla, 3. září 1939

Ultimátum zůstalo nenaplněno, tudíž mobilizujeme armádu a pouštíme se do bojů. Hitler nejspíše ví, co dělá, poněvadž už má pod svou kontrolou velkou část Polska. Francie se již pouští do prvních bojů, jež se týkají hlavně bombardování důležitých strategických bodů německé říše. Naši vojáci si zatím mohou leštit zbraně – zatím neútočíme, počkáme až na tah Hitlera. Naše průzkumná letadla si ale před chvílí všimla pohybu německých válečných lodí, jež plují přímo na nás. Posíláme jim celou námořní flotilu na pozdrav.

Země, jako velký strategický bod

Na začátku kampaně máte rovnou několik částí pevniny, jež jsou zaznačeny barvou vaší národnosti. Slouží to k lepší orientaci a rozhodně se to hodí (i ostatní státy mají svou barvu). Vše se hraje na tahy a co nejvíce vyhraných bojů a obsazeného území, což je poměrně klasika.

Posléze podmaníte velkou část světa a své nepřátele zadupete do pekla

V zásadě neděláte nic jiného, než že posouváte své jednotky, vytváříte fronty a obsazujete nepřátelské území. Přitom kontrolujete stav suroviny (pokud jste si je nastavili před začátkem) a vybíráte daně. Za peníze posléze kupujete vojáky, stavíte budovy, zkoumáte nové zlepšováčky a bojujete. Občas do toho uděláte i něco diplomatického, jako například, že uzavřete mír s nepřátelským státem.

war_leaders_clash_of_nations_08.jpgwar_leaders_clash_of_nations_09.jpg

Tímto způsobem si posléze podmaníte velkou část světa a své nepřátele zadupete do pekla. Možná to zní jako „linearita na každém kroku“, nicméně musím říct, že jakmile se začnete rozrůstat a bude se vám dařit, jen tak se od počítače neodtrhnete. Věřte mi, mluvím totiž z vlastní zkušenosti.

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | tahová strategie
Výrobce: Enigma | Webové stránky hry
  • Počet kampaní a jejich délka
  • Nespočet možností
  • Občas se dostaví stereotyp
  • Umělá inteligence
  • Grafika
  • Dlouhé nahrávací časy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,