Recenze: War Leaders CZ – oholte Hitlerovi knírek!

Válečná strategie a manažer v jednom? To celé zasazené do druhé světové války? To vůbec nezní špatně.
Kapitoly článku

Zápisník Winstona Churchilla, 15. září 1939

Přecenil jsem celou situaci na moři. Němci neměli vůbec žádnou šanci. Bylo to snadné, jako bychom pouze zametali usazený prach. Naše ztráty jsou minimální, takže se nás začátek války zatím nijak nedotkl. To Francie se s Německem začíná pošťuchovat stále víc a víc. Charles De Gaulle je ale dobrý vůdce, znám ho, on ví, co dělá. Všechno se vyvíjí přívětivě – přidaly se k nám další státy, sice nejsou moc velké, avšak i tak jsme schopni Německo zadupat do země. Nicméně, zajímalo by mě, co asi dělá Roosevelt se svou Amerikou? Přidá se k nám?

war_leaders_clash_of_nations_11.jpgwar_leaders_clash_of_nations_12.jpg

Kampaň není jen záležitost pohybu ikonami vojáků po světové mapě, ale také se do většiny bojů můžete zapojit i vy sami, čímž lze uchopit do vlastních rukou jejich průběh. Samozřejmě lze zmáčknout tlačítko, díky kterému bitvu prohrajete nebo vyhrajete z pohledu počítače, ovšem doporučil bych si většinu projít prvním zmiňovaným způsobem. Je to totiž zábavné a hlavně v mnoha případech dosáhnete i lepších výsledků, pokud tedy nejste dřevák.

art3.jpg

Samozřejmostí War Leaders jsou i dva další módy mimo kampaně, které se týkají hlavně bitev, kdy ovládáte vojáky v reálném čase, na bojišti. První z nich se jmenuje Vlastní bitva. Jeho výhodou je velká škála možností podobně jako u kampaně. Do bitvy se může zapojit hned několik velmocí, načež vy určujete, kolik bude mít každý vojáků, kdo bude silnější a v lepším strategickém postavení.

Do většiny bojů můžete zapojit i vy sami, čímž lze uchopit do vlastních rukou jejich průběh

Rovněž si vyberete i mapu, na níž vše proběhne. Nutno podotknout, že na nich zrovna tvůrci nešetřili. Vlastní bitva je tedy pouze pro ty, co se chtějí odreagovat na krátkou chvíli. Ostatní nechť zůstanou u kampaně, prosím. Ostatně podobně je na tom i druhý mód, jenž se nazývá Rychlá bitva. Ten se liší pouze v tom, že vám počítač přiřadí jednotky sám.

war_leaders_clash_of_nations_13.jpg war_leaders_clash_of_nations_14.jpg

Zápisník Winstona Churchilla, 20. listopadu 1939

Je ticho po pěšině. Za poslední měsíc padlo sotva pár mrtvých, došla snad Hitlerovi slova? Spíš bych to viděl na ropu, jelikož jejich stát nemá mnoho dodavatelů téhle strategické, ve válce ovšem nedostatkové, suroviny. Francie se také jaksi nemá k válce, ačkoliv jsme jim poskytli na podporu několik tisíc vojáků, kteří se seskupili na frontě podél hranic Německa. Naše námořnictvo ovládá celé Severní moře, což je výborný strategický bod, jakmile se budeme chtít přelít do Třetí říše. Již započala příprava – několik tisíc plně vycvičených vojáků a pár transportních lodí snad bude na nejméně střeženou část, Mecklenburg, stačit.

„Chiby“

Nejspíše jste již zavadili pohledem o závěrečné hodnocení hry, které není zrovna podle mých předchozích slov přívětivé a na místě, ovšem teď bych ho chtěl opodstatnit. Musím přiznat, že kampaňová část hry je udělána na jedničku s mínuskou (pár chyb v ní přeci jen najdete), to se bohužel nedá říct o zpracování ostatních věcí.

To někdy tlučete do klávesnice tak, že málem rupne

Nahoře jsem uváděl, že oba dva módy jsou vcelku na dobré úrovni, ovšem nemyslel jsem tím, že by byly úplně bez chyby. Někomu bude určitě vadit fakt, že kampaň nelze hrát tímto způsobem. To je věc první, našlo by se jich ale daleko více.

VIDEO: 728 'War Leaders: Clash of Nations - trailer'

Mohu jmenovat z hlavy nevyváženou umělou inteligenci. To někdy tlučete do klávesnice tak, že málem rupne. Proč? Jednotky se dokážou tak zblbnout, že pořád stojí na místě a nechtějí se hnout z místa. A dokážete si představit, kterak asi dopadne bitva, v níž nepřítele stále oťukáváte a oťukáváte, až vám dojdou jednotky, že?

war_leaders_clash_of_nations_15.jpg war_leaders_clash_of_nations_17.jpg

Zápisník Winstona Churchilla, 15. ledna 1940

Kde jsou sakra moje doutníky? Ehm… S Německem to jde z kopce, a to velmi prudkého kopce. Naše divize, jež se vylodily již před měsícem, postupují stále dál. Máme již obsazené téměř celé Německo. Jak si jen Hitler mohl myslet, že obsadí celý svět s takovou chátrou, jako jsou jeho jednotky a velení. Zrovna před chvílí mi přišla zpráva o tom, že nejdéle okupovaný stát Německem, Československo, bylo osvobozeno našim generálem. Vidím to tak, že do měsíce Třetí říši svrhneme…

art4.jpg

Podobně ražených chyb, jež se týkají zejména hlavních praktik hry, je více než dost – grafika rovněž nijak neoslňuje, což by tolik nevadilo, War Leaders ale sráží na kolena dlouhé nahrávací časy, kterých se (díky bohu) mohou „těšit“ pouze kampaně. Takže asi takto – jste-li zapáleným hráčem strategií a rádi přemýšlíte, zaběhněte si do obchodu, či na internetové stránky prodejce a War Leaders si prostě kupte. Co ostatní? Počkejte si na něco lepšího.

 

 

 

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | tahová strategie
Výrobce: Enigma | Webové stránky hry
  • Počet kampaní a jejich délka
  • Nespočet možností
  • Občas se dostaví stereotyp
  • Umělá inteligence
  • Grafika
  • Dlouhé nahrávací časy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,