Recenze: Wipeout Pure – čirý adrenalin

Druhou z nejúspěšnějších her, doprovázejících start kapesní PlayStation, je pokračování legendárních závodů vznášedel. Kombinace démonické rychlosti s akčními prvky v doprovodu futuristického designu a špičkového elektronického soundtracku spolehlivě strhne každého fanouška divoké jízdy.

Žánr: futuristické závody
Multiplayer: ano, až 8 hráčů
Výrobce: Sony Liverpool
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony Czech (
www.playstation2.cz)
Homepage:
www.wipeoutpure.com

Start nové generace PlayStation vždy přinesl dvě hry: automobilové závody Ridge Racer a futuristické závody vznášedel (někteří jim říkají „raketky“) WipeOut. Tyto série jsou se značkou Sony neoddělitelně spojené a tak nemohly chybět ani u zrodu kapesního PSP. Recenzi na Ridge Racer máme za sebou, tak se pojďme podívat na jeho konkurenta. WipeOut Pure již z povahy čelil Ridge Racerovi jakožto největší potenciální protivník v první vlně her pro tento nový handheld a snad nebudu zas tak moc předbíhat když napíši, že vítězství toho nebo onoho záleží čistě na vašich preferencích. Po obsahové i technické stránce jsou totiž obě tyto hry víceméně na stejné úrovni.

Do rukou se vám tak dostává promyšlená, bohatá a uhlazená kompilace toho nejlepšího ze slavné závodní série. Experimenty s hratelností z třetího dílu jsou pryč, WipeOut se vrátil ke svým kořenům a nabízí pouze čirou podstatu zábavy: závody v extrémních rychlostech s možností vrhnout na protivníky řadu nepříjemných zbraní. Předjet nebo vybít ostatní za každou cenu, toť jediné pravidlo hry. A funguje to báječně, ať již hrajete proti počítači nebo s jinými lidmi.

Z nabídky herních módů jistě stojí za pozornost hlavní turnajová série, v rámci které se dočkáte pomalého a klidného začátku, gradujícího přes poměrně náročný druhý stupeň se značně zvýšenou rychlostí vznášedel až po stupeň pátý, který vyžaduje desítky hodin tréninku v ostatních režimech, jakou jsou volná jízda nebo lámání časového rekordu dané tratě. Výborným tréninkem pro vysoké rychlosti je nový herní mód, nazvaný „Zone“. V originálním grafickém stylu (připomíná Tron) na speciálních tratích bez předmětů k sbírání budete jezdit neustále dokola, podporování šipkami na zemi, zvyšujícími vaši rychlost. Cílem je udržet se na trati co nejdéle pohromadě. A jelikož během chvilky budete zrychlení na hezkých pár stovek kilometrů v hodině, není to v žádném případě jednoduchý úkol. Za tento nový adrenalinový mód si tvůrci zaslouží velkou pochvalu.

Kromě specifického grafického stylu v Zone stojí ovšem za pozornost také veškerá ostatní grafika ve hře. WipeOut nahrazuje přesvědčivý realismus Ridge Racera designovým šílenstvím, podpořeným fanatickým důrazem na detail. Díky tomu každá z tratí působí přesvědčivě (létající lodě na obloze ve městě atd.). Navíc WipeOut Pure překypuje speciálními grafickými efekty, na které jsme si sice zvykli na PS2 nebo PC (rozmazané kontury, efekt oslnění při výletu z tunelu nebo partikly jisker při nárazech), ale u kapesní hry vám spolehlivě spustí čelist dolů. Z tohoto pohledu nabízí WiepOut nejpřesvědčivější dojem technické nadřazenosti PSP ze všech her, které byly doposud pro tuto platformu vydány.

Součástí výborného dojmu ze hry je kromě fascinují grafiky také dokonalý soundtrack, o nějž se tradičně postaraly licencované songy moderní elektronické scény (Orbital, Oakenfold, Cold Storage, Tiesto… ). Zážitek s toho, když se řítíte futuristickou krajinou rychlostí několika stovek kilometrů za hodinu, střílíte po sobě s protivníky naváděné rakety či elektromagnetické pasti a do uší vám kromě hučení motorů a řinčení kovu zní tepající taneční hudba, to opravdu stojí za to.

Světlé stránky hry
  • Nezaměnitelný futuristický design
  • Návykový soundtrack
  • Čirá a návyková hratelnost
  • Zone mód
Temné stránky hry
  • Vysoká obtížnost
  • Šablonovité chování AI

Bohužel jednou za nějakou dobu si povšimnete poklesu framerate, i když nikdy nejde o nic dramatického. Mezi dalšími chybami lze uvést opakování tratí (což by ovšem měly vyřešit nové tratě, které spolu s hudbou a vznášedly budou ke stažení na internetu) nebo místy drastické skoky obtížnosti (obzvláště nepříjemné jsou v takovém případě turnaje, kde na vás hra tlačí, abyste dojeli jako první). Navíc vaši protivníci jedou trať pokaždé stejně, takže neustále bojujete se stejným protivníkem nebo situací, což nepůsobí právě realisticky. A poslední muškou na kráse je poněkud kostrbatý wi-fi multiplayer, který vás po každém závodu vrátí úplně na začátek hlavního menu. Přes všechny tyto chyby je ale WipeOut Pure natolik silným zážitkem, že lze snadno pochopit hráče, kteří jej uctívají jako jasnou volbu pro první hru, kterou si k PSP musíte pořídit.

Grafika: 9/10
Hratelnost: 8/10
Zvuk: 10/10
Hudba: 9/10

Strhující závody, které nabízejí nezapomenutelný zážitek díky kombinaci čiré hratelnosti, vizuálních hodů a tepající elektronické hudby.

Celkové hodnocení: 8,9/10

Diskuze (5) Další článek: Microsoft zabíjí hraní na PC

Témata článku: , , , , , , , ,