PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Recenze: Wolfenstein - I want my scalps!

Call of Duty, Doom, Indiana Jones a Silent Hill – prvky těchto hitů spojuje nový Wolfenstein ve velkou jízdu skrz nacisty zamořené městečko.
Kapitoly článku

B.J. Blazkowicz je klasický hrdina amerického stylu. Vlasy vysoko zdvižené, na ježka střižené, obličej hranatě symetrický, bundu koženou, džíny levisky s koženým opaskem a věčně vězí v nějakém totálním svrabu. I napotřetí se ve své velké singleplayerové honičce prolité krví utká s nácky, kteří zase tropí hlouposti a snaží se své nenechavé pracky strkat tam, kam nemají. Podobně jako v Indiana Jonesovi se totiž pokouší vyvolat nadpřirozené síly z alternativních dimenzí pomocí kdesi v prdelákově objevených mystických amuletů. Příběh jako ze škatulky a povedená akce rovněž.


Nácek tropí hlouposti

No prostě a jednoduše, náckové zase chtějí ovládnout svět a hledají skulinky, jak toho dosáhnout. Všelijakými i na naši dobu hi-tech přístroji a udělátky se snaží přinést zlo z vyšších sfér, čemuž se snaží zabránit jednotka odboje v jakémsi zapadlém a zcela mrtvém městečku. Shodou okolností se do hry vkládá i onen Blazkowicz, který se nyní stává poslem špatných zpráv a musí plnit mise zadávané přechytralým vedením.

wolfenstein 11.jpgwolfenstein 12.jpg

Úvodní mise se zdá být hodně, hodně nudnou záležitostí a nepovedenou kopií Call of Duty. Prostě dostanete zbraň a klestíte si cestu sajrajtem směrem kupředu. S vámi pochoduje menší banda jinochů a vy si říkáte, co to na nás tvůrci ušili za boudu.

Úvodní mise se zdá být hodně, hodně nudnou záležitostí a nepovedenou kopií Call of Duty, ale chyba lávky

Ale chyba lávky, převeliká. Za chvilku totiž dojde k jakémusi výbuchu, náckové se vznáší ve vzduchu jako v raketoplánu, nadávají, hajlhitlerují, vztekají se a prdí a vy je sundáváte jako jablka ze stromu. No a pak už se to rozjedede naplno. Dostanete se do městečka a jste vyslání na první misi. Ve hře se točí modifikovatelný amulet, do něhož lze nasázet celkem čtyři krystaly, které dělají roztodivné věci.

A tak se stane, že vyrážíte do válečné vřavy hledat ony krystaly. Jedna zhruba 20 minutová mise = jeden krystal a nová schopnost. Blazkowicz vždy krystal efektně do amuletu připevněnému na ruce zatlačí a okamžitě vám ukáže, co s takovou srandou dělat. Postupně se naučíte vytvářet kolem sebe neprůstřelný štít, zpomalovat čas, vidět tepelné stopy a v neposlední řadě budete umět prolínat dva světy – ten náš, nejspíše opravdový, a ten jinodimenziální, se kterým by náckové rádi kámošili a zvali své nové pekelné parťáky na rodinné barbeque.

VIDEO: 1739 'Wolfenstein - trailer'

Všechny nově nabyté schopnosti se vám samozřejmě budou převelice hodit během hraní. Jednou budete muset čelit přesile, takže stačí zapnout štít a jako Komando se točit kolem dokola a vše sejmout. Náckové naštěstí příliš nevydrží a stačí pár kulek. Jindy budete potřebovat projít energetickými dveřmi, které se přeruší pouze na zlomek vteřiny, k tomu vám dokonale poslouží zpomalovač času.

Občas bude nutné zjistit, kde má zmutovaná a nácky přivolaná stvůra slabá místa, k tomu se hodí odhalovač tepelných skvrn. Hned víte, kam mířit své střelivo. No a pak je tu samozřejmě onen Silent Hill-like přepínač do jiné dimenze. Ten vám odhalí věci, které pouhým oken nevidíte. Například díru ve zdi, kterou můžete projít a vydat se dále za dobrodružstvím.

wolfenstein 05.jpg wolfenstein 04.jpg

Schopnosti amuletu samozřejmě nejsou nevyčerpatelné a jsou omezené energií. Tu vám nevykouzlí Harry Potter ani Brumbál, ale je nutné ji dobíjet buďto skrze všudypřítomné dimenzionální trhliny, nebo prostě ze speciálních na zemi se válících ampulí. Dalo by se říci, že schopnosti lze využívat neustále, protože, stejně jako náplně do běžných zbraní, se doplňovače vyskytují téměř všude.

Chodby, střílení, linearita... ale zábavná

S amuletem si tedy prožijete hodně bžundy, bez pořádných „z-nácků-slizu-udělátek“ by to však nebylo to pravé. Jako v pravé akci ze staré školy se tedy postupně propracujete k osmi velice zajímavým a dalo by se říci i rozličným zbraním. Ta oldschoolovost čpí v tom, že se nemusíte omezovat pouze na dvě bouchačky, jednu primární, druhou sekundární a jako bonus pár granátů, ale opravdu je můžete nést všechny po kapsách. Kombinaci škádlení se tedy meze nekladou.

Postupně se naučíte vytvářet kolem sebe neprůstřelný štít, zpomalovat čas, vidět tepelné stopy a v neposlední řadě budete umět prolínat dva světy

Základem je MP-40, všudypřítomny samopal. Najde se i nějaká ta věc na dálku, silnější MP-43 či třeba plamenomet, jakmile ale narazíte na první vopravdu vošklivou vobludu, získáte nadpozemská udělátka. Jedno umí smažit více lidí naráz elektřinou, druhé vydává nepřerušený pulzní proud a jedno, jóóó, to ví jak na věc. Udělá jedno veliké bum a veliký jinak těžko zničitelný obr zmizí jako herní novináři před pořádnou prací. Dají se tím mizet i neprůstupné dveře a tak různě.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | FPS
Výrobce: Raven Software
Začátek prodeje: 18. srpna 2009
  • Dlouhá herní doba
  • Arsenál zbraní a možnost upgradu
  • Amulet s nadpřirozenými schopnostmi
  • Občas hrátky s fyzikou
  • A prostě je to zábava
  • Občas hrátky z fyzikou
  • Putování městem je otrava
  • Podivná grafika

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,