Recenze: Zeno Clash – bláznivě krásný svět

Inovovat žánr 3D akcí není jednoduché, ale čas od času se to podaří. V šíleném světě Zenozoik se o tom můžete přesvědčit na vlastní pěsti.

V předešlých článcích o prvotině neznámého chilského studia ACE Team jsme psali o bizarním světě Zenozoik, který je plný podivných stvoření. Ta jsou vašimi bratry a sestrami, mají jednoho rodiče, hermafrodita Father-Mother. Všichni tvoří jeden mocný klan sídlící ve městě Halstedom.

VIDEO: 906 'Zeno Clash - ukázka hraní'

Rodinná idylka se ovšem ze dne na den změní v boj o holý život. Udělali jste totiž něco strašného – zabili Father-Mother. A kdo jste vlastně vy? Jmenujete se Ghat a tohle je váš šílený příběh o rodinné zradě, hledání pravdy a odpovědí na otázky, pro které musíte dojít až na samý konec světa.

Žánrový mišmaš

Po krátkém in-game intru zjistíte, že Zeno Clash není obyčejnou 3D akcí, ale mixem bojovky a střílečky. Popravdě řečeno, většinu času strávíte boxováním tváří v tvář nepřátelům. Střelnou zbraň do rukou uchopíte, jen když na to budete mít čas. Největším rozdílem oproti klasickým střílečkám je totiž možnost vyrazit nepříteli zbraň z ruky. A perfektně to funguje i obráceně.

zeno clash 01.jpgzeno clash 02.jpg

Připravte se na to, že puška zde působí jako červený kapesník na býka, a než stačíte pořádně zamířit, jste beze zbraně. Ovšem nastanou i situace, kdy je použití nějaké té pravěké pušky nevyhnutelné. Třeba mise, kdy na vás assassín z obrovského monstra háže veverky s připevněným vybuchujícím sudem, se jinak, než s flintou v ruce, dokončit nedá.

art_crossbow.jpg

Kromě pár střílecích míst se ale budete většinu hry prát. Souboje se stávají přehlídkou pravých a levých háků, kombinací tří rychlých čenichovek, efektních kopů, obranných bloků a několika drtivých komb. Kombinace šipek, myšítek a mezerníku skrývá jednodušší i pokročilejší chvaty. Postupně se za doprovodu vašeho učitele bojových umění naučíte ovládat všechny pohyby. Tento tutorial probíhá přímo v příběhu hry a pomocí flashbacků vás vrací na místo, kde jste se všemu naučili. Stejně tak se pohybujete i po světě Zenozoik.

Největším rozdílem oproti klasickým střílečkám je možnost vyrazit nepříteli zbraň z ruky

Chvíli jdete kupředu, chvíli vzpomínáte na to, co bylo, a snažíte se svůj úděl rozumným způsobem vysvětlit své přítelkyni Deadře, která vás doprovází. Není to jednoduché a hlavně nemůžete si dovolit říct vše. Znáte tajemství, které vás donutilo zabít Father-Mother a kvůli němuž jste se stali psancem pronásledovaným vlastní rodinou.

Povedená famílie

Vaše rodina je pěkná sebranka. Brácha Ptákouš a Prasečí ksicht toho evidentně ve škole moc nepobrali a jejich přízvuk je více než otřesný. Spolu s Krysáčem ovšem dokáží pěkné kousky, a proto je dobré zbavit se jich dřív, než vás rozsápou. Po pár úderech dostanete Ptákouše do krátkého kómatu a není nic lepšího, než ho odhodit pod nohy nabíhajícímu Prasečímu ksichtu. Krysáče si vychutnáte a dáte mu několik ran loktem za krk. Celou bitku zakončíte několika efektními háky nebo kopanci od boku. Útok musí být ovšem perfektně načasovaný. Jakmile napřáhnete pozdě, nebo příliš brzo, netrefíte se a jste náhle pod tlakem. Naštěstí můžete využít dočasného běhu a utéct na chvíli do bezpečí. Souboje jsou zkouškou vytrvalosti. Během nich je nutné myslet také na odpočinek, který vám doplní klesající staminu.

zeno clash 03.jpgzeno clash 04.jpg

Takový Sloní muž či Bobří chlapák toho příliš nenamluví. Patří mezi velké ranaře. Souboje s nimi můžete vyhrát jen se sečnou zbraní v ruce. Střelba a pěstičky jsou příliš slaboučké a jejich použitím si tak uděláte jenom ostudu. Na tyhle borce je dobré se pořádně soustředit. Jejich drtivý útok náběhem nelze vykrýt, a tak jedinou šancí je protiútok pořádným kladivem. Po perfektně načasovaných art_ghatdeadra.jpgranách dostanete i toho nejsilnějšího rváče do stavu, kdy se schoulí do klubíčka jako malé děcko a tím vám nabídne možnost využít speciální útok s mocným nápřahem. Ovšem během tohoto souboje také dochází k poškození vaší zbraně.Jakmile využijete mocný útok třikrát, zbraň se vám rozpadne v ruce a zůstane jen násada. Tu použijete k poslednímu, konečnému útoku.

Ready to rumble

Souboje patří k hlavním lákadlům celé hry. Jsou intenzivní a obtížné. Pokud vás pěstní potyčky v Riddickovi bavily, pak u Zeno Clash budete slintat blahem. Ale pozor, jejich obtížnost je na zcela jiné úrovni. Už při nejlehčí volbě zjistíte, že nemůže bezmyšlenkovitě držet tlačítko myši a doufat, že soupeř padne jako první. Je nutné taktizovat, bojovat s jasným cílem, koho zneškodníte prvního. O neustálém pohybu nemluvě.

Útok musí být perfektně načasovaný, a jakmile napřáhnete pozdě, nebo příliš brzo, netrefíte se a jste náhle pod tlakem

Nepřátelé se obstojně kryjí a v posledních fázích hry útočí hromadně. A když jste od nich příliš daleko, jsou schopni po vás házet i kameny. Proti přesile je vždy dobré útočit s maximálním možným efektem na co nejvíce z nich. K tomu vám pomohou granáty vyrobené z lebek. Jako první je potřeba útočit na nepřítele, který vás odstřeluje některou zbraní. Ať se jedná o pušku, granátomet nebo dvojité pistole, musíte sebou hodit. Každý takový zásah zbraní vás kromě zranění také na malý okamžik vyvede z rytmu.

zeno clash 07.jpgzeno clash 08.jpg

Na omráčení je ideální útok loktem v kombinaci s úhybným manévrem a následným potrestáním nevykrytí pravého háku. Nejsilnější úder, kop od boku, vyžaduje přesné vykrytí soupeřova základního útoku blokem. Je třeba vystihnout moment, kdy soupeř provádí nápřah. To vůbec není jednoduché, a ne nadarmo je za padesátku úspěšných kopů od boku jeden z devatenácti achievementů. Za celou hru se mi podařilo těchto kopů jen deset, což hovoří za vše. Čím silnější úder chcete použít, tím větší hrozí riziko, že se vám to nepovede a že naopak dostanete do úst vy.

zeno clash 11.jpgzeno clash 12.jpg

Taková pravačka s nápřahem během ústupu dozadu zabere na přípravu 2-3 vteřiny! Za tu dobu se může stát spousta nepěkných věcí, ale když to vyjde, pošlete protivníka tvrdě k zemi. Než se zvedne, stačíte do něj ještě škodolibě kopnout. Celkově jsou souboje dost náročné na koordinaci pohybů a kladou důraz na přehled po bojišti. Nehledě na to, že lékárničky v podobě ovoce se kolem povalují ve značně omezeném množství.

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: Akce
Výrobce: ACE Team | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 21. dubna 2009 (PC), 30. března 2010 (X360)
  • Inovativní bojový systém
  • Intenzivní hratelnost
  • Svět Zenozoik
  • Originální grafika
  • Působiví nepřátelé
  • Nevýrazné vyprávění příběhu
  • Slabý dabing

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,