Red Alert 2 pokračuje Yuriho pomstou

V dobách, kdy mezi Spojenci a Sověty zuřila krutá válka, od slunných pláží Floridy až po zamrzlou Moskvu, Yuri si ve svých podzemních kobkách tiše a potají plánoval, vymýšlel, testoval. Jenže historie ho nakonec vynechala - ruský premiér Romanov uzavřel se Spojenci mír a svět byl zachráněn. A teď je tedy na Yurim, aby seslal pomstu na ty, kteří ho zradili.
V dobách, kdy mezi Spojenci a Sověty zuřila krutá válka, od slunných pláží Floridy až po zamrzlou Moskvu, Yuri si ve svých podzemních kobkách tiše a potají plánoval, vymýšlel, testoval. Jenže historie ho nakonec vynechala - ruský premiér Romanov uzavřel se Spojenci mír a svět byl zachráněn. A teď je tedy na Yurim, aby seslal pomstu na ty, kteří ho zradili.

Poté, co spojenečtí delfíni vyčistili vody od sovětských přerostlých chobotnic, byly konečně vyslány obojživelné transporty, aby převzaly kontrolu nad životně důležitým ostrůvkem nedaleko Floridy. V pekelné vřavě rychle se míhajících výbuchů bylo zničeno nespočet tanků a zabito mnoho statečných vojáků, však nakonec byla sovětská defenzíva poražena a ostrov dobit. Začalo se s výstavbou poslední naděje spojenců - Einsteinova experimentálního Stroje času (jinak také Chronosféry). Sověti dotírali jako obtížný hmyz, aby zabránili v jeho konstrukci. Ale nepovedlo se jim to a Stroj času byl úspěšně dokončen. Hned nato byla spuštěna první mezičasová vojenská invaze, a to přímo do srdce Rudé hrozby - do moskevského Kremlu. Na ulicích Moskvy se vyrojily desítky a stovky tanků, zatímco v oblacích se vynořilo mnoho bojových letounů. Spolu s ostatními vojáky přišla i jedna velmi, velmi zuřivá vojanda jménem Táňa. Ta měla za úkol zajmout premiéra Romanova - což se jí nakonec podařilo a on byl přinucen podepsat v Anglii mír. Jenže... kde byl Yuri? Romanovova pravá ruka, jeho strategická a technologická mysl? Zdá se, že tomuhle podivnému vědátorovi se podařilo uniknout.

Ve skrytých bázích a tajných podzemních laboratořích pohrával si mezitím Yuri s psýché a genetickou výbavou lidského plemena. Jeho cílem bylo vyrobit dokonalou armádu, se kterou by pak bylo snadné ovládnout celý svět a porazit nepřátele. Jeho armáda sestává z takových podivností, jako jsou tanky ovládající mysl či gigantické pohyblivé mozky, které dokáží ovládnout nepřátelské jednotky. Yuri je vlastně toliko géniem, že si dokonale uvědomuje smysl starého přísloví, pravícího "mysl je tou největší zbraní člověka".

Yuri RevengeYuri Revenge

V těchto dnech dostávají spojenečtí generálové echa, že Yuri se ve skutečnosti vůbec nestáhl do pozadí. Vlastně právě naopak. Údajně připravuje své vlastní plány na ovládnutí světa... což vypadá, že být pravou rukou a poskokem Romanova se mu ani trochu nelíbilo. Zdá se, že Yuri jde vlastní cestou. Poslední zprávy hovoří o podivných budovách, vyrůstajících po celém světě - od kalifornského pobřeží po horké písky Egypta. Civilní obyvatelstvo nacházející se poblíž těchto konstrukcí se zdá býti pod přímou kontrolou Yuriho, a to rozhodně nevěstí nic dobrého. Jediné štěstí je, že Spojenci mají několik tajných zbraní a technologií, které by mohly Yuriho plány docela snadno zhatit. Možná...

Tím hlavním, nejdůležitějším a nejzajímavějším přínosem nového datadisku k Red Alertovi 2 je samozřejmě nová strana - Yuriho psych(ot)ická armáda. To znamená množství nových jednotek, nových budov a jistojistě i technologií (celkem přes 30 nových "položek"), to všechno bude klíčová součást datadisku, a proto si teď zejména o jednotkách povíme něco bližšího.

Zaprvé tu máme pěchotní jednotku jménem Virus. Je to sniperka, která na nepřítele střílí jedovaté projektily. Jakmile zasáhne, nepřátelská jednotka se dvakrát zvětší a nakonec exploduje v oblak jedovatého plynu. Virus se hodí zejména na menší skupinky nepřátelských vojáků. Dále je tu Brute. Obrovské, geneticky silně pozměněné pěchotní monstrum, které dokáže rozbíjet pěstmi tanky i budovy. Je to (pomalu) chodící mlátička, která nezná nic jiného než (brutální) sílu svých rukou a tvrdost pěstí. Všechny Yuriho jednotky samozřejmě také něco stojí, a tak je nutné získávat rudu neboli "ore". To se děje pomocí tzv. "Slave Miners", což jsou zcela nezávislé pohyblivé těžební jednotky. V Yuriho bázích tedy nenajdete žádné rafinérie. Má pouze tyto těžební jednotky, které jakmile dorazí na místo určení (tedy tam, kde se nachází ruda), vypustí pět geneticky upravených otroků - kopáčů, kteří pak pendlují mezi těžebním polem a tímhle vozítkem. Je obrovskou výhodou slave minera, že se nemusí nikdy vracet do základny a že pokud je některý z kopáčů zabit, je ihned automaticky nahrazen novým. Zajímavou jednotkou je také Magnetron, což je Yuriho odpověď na obranné věže s dlouhým dosahem. Magnetron totiž může díky svému magnetickému paprsku ohrožovat cizí báze z velmi, velmi velké vzdálenosti. Ale tou tím nejtajemnějším přístrojem Yuriho armády je Floating Disc neboli létající disk. Vypadá jako klasické UFO, tedy jako létající talíř. Dosud se nepodařilo nikomu zjistit, jakého je vlastně původu, ať se sovětští či spojenečtí agenti snažili sebevíc. Jisté je jedině to, že jakmile se tenhle talíř dostane nad elektrárnu nebo rafinérii nepřítele, dokáže z ní vysávat energii, potažmo kredity. Podivná, ale jistojistě užitečná věcička.

Yuri RevengeYuri Revenge

Mezi nové budovy patří např. Psychic Dominator (po uplynutí jisté doby vysílá do dané oblasti silný psychický puls, díky kterému je možné následně ovládat všechny jednotky v oblasti), Grinder (v překladu "mlýnek" - myslím že není třeba dále komentovat;), Bio Reactor (Yuriho elektrárna), Genetic Mutator (přemění jakoukoliv pěchotní jednotku v monstrózního Bruta).

Jak je vidět, je Yuriho armáda, narozdíl od sovětské a spojenecké armády, které jsou popravdě řečeno do značné míry velice podobné, velmi razantně diferencovaná, jednotky jsou navzájem velmi odlišné, je to něco, co jsme dosud neměli možnost poznat. Možná jste si také všimli, že většina oněch jednotek je docela nezávislých, schopných snadno bránit sebe sama a také základnu. Z tohoto spíše defenzivního zaměření se tedy dá usuzovat, že pro hru za Yuriho stranu bude potřeba vymyslet zcela nové taktické postupy a strategii.

A tím se dostáváme další důležité kapitole, totiž misím. V tomto datadisku bude celkem čtrnáct nových sólo misí - sedm za Sověty a sedm za Spojence, které se budou odehrávat na tak exotických místech jako San Francisco, Hollywood, Seattle, Londýn, Cairo, Transylvánie či dokonce měsíc (!). V každé z nich bude muset hráč čelit Yuriho všedevastujícím armádám. A tady už možná někteří z vás větří zádrhel - ano, v sólo kampani NEBUDE možné za Yuriho stranu hrát. Toho se dočkáte až buďto v kooperativní hře nebo v multiplayeru. Kooperativních misí bude celkem deset. Budou rozděleny do třech částí po třech misích plus jedna extra mise. V první sadě budete hrát za Spojence proti Sovětům a Yurimu. V druhé sadě si zahrajete za Sověty proti Spojencům a Yurimu a ve té třetí za Yuriho proti Sovětům a Spojencům. Poslední mise bude jakousi třešničkou na dortu - budete moct hrát společně za Sověty i Spojence proti Yurimu.

Datum vydání Yuri's Revenge bylo právě nedávno definitivně stanoveno na 12. října. Do té doby si můžete ještě několikrát cvičně dohrát RA2 a pak se pěkně pustit do těch Yuriho psychotickejch šmejdů a pěkně jim natrhnout pozadí...

Diskuze (2) Další článek: Update Baldur´s Gate 2 stránek!

Témata článku: , , , , , ,