Red Dead Redemption 2: vše, co musíte vědět o letošním herním kolosu

Rockstar Games konečně po další dlouhé pauze přinášejí nové informace o pokračování jejich opěvovaného westernu. Jak na tom je Red Dead Redemption 2 a podaří se mu překonat úspěch GTA V? Pojďme si to všechno shrnout.

Začneme tím, co se momentálně řeší nejvíce, a to je herní složka Red Dead Online. O multiplayerové složce hry vývojáři dříve prakticky nemluvili, takže novinky o ní jistě potěší nejednoho hráče. Předem upozorňujeme, že tady bude hodně přirovnávání ke GTA V. S Online porcí to bude podobné. Nebude součástí hry hned při vydání. Vývojáři ji dodají později, konkrétně v listopadu, kdy odstartuje veřejná beta. Zdůvodňují to tím, že jsou si vědomi toho, že s projektem takových rozměrů se počátečním problémům zkrátka nevyhnou. Proto chtějí nejdříve spustit betu, do které postupně bude přibývat nový obsah a komunita jim pomůže vychytat většinu nedostatků. Doufáme, že při startu ale bude Red Dead Online v lepším stavu, než bylo GTA Online. Tenkrát totiž byl zázrak, že jste se vůbec připojili. Trvalo několik měsíců, než byl multiplayer hratelný bez problému. 

Jak bude Online fungovat? Prakticky velmi podobně jako v GTA. Bude využívat prostředí a mechaniky Red Dead Redemption 2 jakožto základ a budete moci hrát sami, s kamarády nebo s náhodnými hráči. Rockstar ale Red Dead Online nazývá jako evoluci jejich podání hry více hráčů. Prý mnohem více zapracovali na skloubení příběhu, průzkumu světa a kooperace. Zároveň zmínili i to, že chtějí tento svět využít naplno, stejně jako zasazení, díky kterému je Red Dead unikátem.  

red_dead_redemption_2-5.jpgred_dead_redemption_2-6.jpgred_dead_redemption_2-7.jpg

Další žhavé info se týká pohledu z první osoby. Jak jistě dobře víte, do GTA V přišel FPS pohled až s verzemi pro současnou generaci konzolí a PC. Red Dead by měl tuto možnost mít už od samotného začátku. Spolu s tím byla odhalena také  zajímavost, že budete muset dávat pozor na to, co se kolem vás děje, mnohem více než v předchozích hrách od Rockstaru. Třeba takové počasí vám může pěkně zavařit. Pokud se špatně oblečete, vaše výdrž půjde pomalu ale jistě dolů. Musíte také myslet na jídlo. Občas se Arthur potřebuje najíst. Na druhou stranu, pokud se bude přejídat, tak ztloustne. Také nesmíte nechávat Arthura žít ve špíně. Pokud je od bláta nebo od krve, musí se umýt, jinak to pro něj bude znamenat nepříjemné následky. Dává to smysl, ale ne v každé hře tyto drobnosti najdete.  

kcfpf8wa8esalk0qkpo5.pngRDR_6.jpgRDR_7.jpgRDR_8.jpg

Již dříve jsme se dozvěděli, že Red Dead Redemption 2 bude mít jen jednoho hlavního hrdinu. K tomu se vyjádřil John Bass: “Tvorba více hratelných postav měla smysl v GTA V a bylo to zábavné, ale mít jen jednoho hrdinu pro vyprávění westernového příběhu nám dává větší smysl. Arthur žije se svým gangem, jehož členové jsou všichni do detailu propracovaní a s Arthurem mají každý odlišný vztah. Tohle je ale hlavně Arthurův příběh. Myslím, že se hráčům bude líbit, jak jsme to s gangem vymysleli.” To samozřejmě platí jen pro singleplayer. V Onlinu si opět můžete vytvořit vlastní postavu. 

 

Arthur žije se svým gangem, jehož členové jsou všichni do detailu propracovaní a s Arthurem mají každý odlišný vztah

 

Důležitou roli ve hře bude hrát čest, nebo reputace chcete-li. Všechny postavy ve světě Red Dead Redeption budou reagovat na to, jak se budete chovat. Je to jednoduché. Když uděláte něco špatného, lidé vám nebudou ochotni pomoci a obchodníci podraží. Na druhou stranu, po tom, co někomu pomůžete, se vám reputace o něco zlepší. Občas se ale nějakému zločinu zkrátka nevyhnete. Alespoň můžete pokles reputace zpomalit použitím maskování. Třeba takový šátek přes obličeji není úplně od věci.  

mptosgjarjlyqxy7lqsm.png

Hra poskytne velké množství možností, co se týče interakce s ostatními postavami. Stačí stisknout levý trigger na ovladači a objeví se vám nabídka akcí v závislosti na tom, v jaké situaci se právě nacházíte. Když například jen tak potkáte někoho na cestě, můžete ho pozdravit. Na druhou stranu je tady i možnost urážky, která může vyústit v potyčku. V pěstních soubojích kromě prachsprostého mlácení pěstmi budete moci nepřítele zastrašit výhrůžkami. Samozřejmě to můžete vyřešit během chvilky vytažením revolveru. Je zkrátka jen na vás, jak se ke svému okolí budete chovat.  

vev3osrana2gzm9bdj3f.pngm9ra5j7omj0gn554hkkg.pngnqtsfctiapng5xcmozyk.png

V průběhu příběhové kampaně se budete muset několikrát rozhodovat. Dle slov vývojářů a novinářů, kteří už si hru měli možnost vyzkoušet, jsou tyto volby prý opravdu zásadní. Navíc je tady několik dalších faktorů, které je mohou ovlivnit. Jedním z nich je právě výše zmíněná reputace. Podle toho, jak se budete chovat také budete mít k dispozici odlišné možnosti, jak se v určitých momentech rozhodnout. Vývojáři tvrdí, že takových rozhodnutí bude ve hře spousta, což znamená, že museli vytvořit opravdu masivní příběh s několika odlišnými linkami. Jen se trochu obáváme, aby nakonec nevyšlo najevo, že volby jsou jenom iluze, podobně jako v adventurních sériích od Telltale Games.  

Je tady také pár zajímavostí o technickém zpracování. Na pohled hra vypadá nádherně a na klasických revizích konzolí Playstation 4 a Xbox One poběží ve standardním Full HD ve 30 snímcích za vteřinu. PS4 Pro pak rozlišení vytáhne na 1920x2160 a Xbox One X prý zvládne 4K rozlišení. Podpora HDR samozřejmě nesmí chybět.  

h8f9uojkzvaau8pxsyxi.pngRDR2_Screenshot-072.jpgRDR2_Screenshot-073.jpgRDR2_Screenshot-074.jpg

Kdyby v Red Dead Redemption 2 byly tři hlavní postavy, dalo by se říct, že je to westernové GTA V. To ale není vůbec špatné. Přesně taková hra na trhu totiž chybí. Navíc Red Dead GTA ani nemusí překonávat, stačí aby se mu vyrovnalo a Rockstar může být naprosto spokojen. Zatím to ale vypadá, že v případě Red Deadu to chtějí opravdu dotáhnout ještě mnohem, mnohem dál. Jak to celé dopadne, se dozvíme 26. října, kdy hra vyjde na PS4 a Xbox One.  

Diskuze (5) Další článek: PS Now spouští pro své předplatitele možnost stahování PS2 a PS4 her

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,