Red Dead Redemption 2: zážitek nové generace (recenze)

Je vůbec nutné uvádět jednu z nejočekávanějších her letošního roku?

Co baví

  • Skvěle napsaný příběh
  • Nádherný otevřený svět
  • Technicky bezchybné
  • Obrovské množství obsahu
  • Výborná dobová hudba

Co vadí

  • Malé bugy a chyby
  • Omezené rychlocestování
  • Občas haprující AI
10/10
Hodnocení

Je těžké hodnotit hry od Rockstaru. Jde o jednoho z nejpreciznějších vývojářů v herní branži a jeho projekty jsou většinou vynášeny do nebes ještě předtím, než se vůbec dostanou na trh. Pravdou ale je, že Rockstar zkrátka umí dělat dobré hry. Ba co více, umí redefinovat žánry i herní mechanismy v nich, což ukázal už mnohokrát. Red Dead Redemption 2 je tu a je přesně tak boží, jak jsme všichni doufali. 

Nezávislý prequel

Příběh vás zavede na divoký západ kolem roku 1899. Civilizace pomalu ale jistě začíná pronikat do všech koutů světa a je stále těžší být psancem a zločincem. Hráč na sebe bere roli Arthura Morgana, jednoho ze členů proslulého gangu Van der Linde. Gang je jedna velká rodina, čítá spoustu unikátních postav a nechybí mezi nimi i John Marston, protagonista předchozí hry série. Po sledu událostí plánuje gang poslední velký lup, aby se pak mohl rozprchnout do světa a uniknout zákonu. Jak už ale všichni víme, tak hladce to nepůjde. 

Red Dead Redemption 2_20181029150230.jpgRed Dead Redemption 2_20181026164519.jpgRed Dead Redemption 2_20181026182326.jpgRed Dead Redemption 2_20181026214215.jpg
Příběh se krásně prolíná s nepovinnými misemi ve světě a nikam vás nehoní.

Skvělé je, že ačkoliv hra slouží jako prequel, není příběhově vázána nijak silně, takže si ji užijí jak úplní nováčci, tak veteráni značky, kteří naopak pochytí spoustu pomrknutí, easter eggů a dalších chuťovek. Příběh je navíc napsán opravdu skvěle. Chvíli mu trvá, než se rozjede, pak ale narážíte na jednu ikonickou misi za druhou a vše začíná nabírat opravdu agresivní spád. Ačkoliv víte, jak to asi skončí, jízdu si náramně užijete. Nejen díky chytře vymyšleným příběhovými misím, ale i té omáčce okolo. A že toho je. 

 

Herní svět žije, stejně jako postavy v něm, nezávisle na přičinění hráče. Každý má svou práci, názory i pohled na život

 

Hry Rockstaru vždy měly bezkonkurenčně zpracované otevřené světy a RDR2 tuto laťku ještě posouvá. Herní svět žije, stejně jako postavy v něm, nezávisle na přičinění hráče. Každý má svou práci, názory i pohled na život, což se odráží v jejich reakci na Arthura. Ve hře je velmi citlivý systém morálky a reputace, od které se poté odvíjí vztah všeho živého k vám. Ačkoliv má většinou hráč možnost reagovat na všechno a všechny pouze negativně nebo pozitivně, velmi důležitý je kontext. Hráči je tak dána absolutní volnost v tom, jak se bude v té které situaci rozhodovat. Musí ale nést následky, což je fakt, na který ve hře velmi často narazíte. 

Interakce s herním světem je vůbec něco, co jsem zatím ve hrách na podobné úrovni nezažil. Jde do hloubky a hráč se může často řídit svým vlastním selským rozumem, protože vše reaguje věrohodně. Na druhou stranu si musíte zvyknout hrát podle pravidel hry. Nespočet krát se mi stalo, že jsem se snažil pomoci, ale okolní NPC postavy to brali jako důvod k agresi, načež jsem skončil v bezhlavém útěku a s odměnou na mou hlavu. Jakmile ale pochopíte, jak zdejší svět opravdu funguje, půjde vám to lépe od ruky. 

Náhodná setkání

Stejně jako v případě GTA 5 i zde narazíte na živoucí svět plný nepovinných úkolů, questů, skrytých pokladů i náhodných setkání s obyvateli, která však jsou tentokrát zase o něco více vymakaná. Vaše vůle pomoci či naopak odmítnutí se totiž nyní pojí na systém morálky a co je ještě důležitější, všechny NPC postavy si budou pamatovat, co jste udělali, případně neudělali. Vaše letmé rozhodnutí pomoci chudákovi, kterého kousl had, se může i o několik hodin dál otočit příjemným dárkem, když jej pak potkáte v jednom z měst. To platí i o nedbalých zabitích, kvůli kterým po vás může někdo z rodiny zesnulého klidně vyrazit s pistolí v ruce. 

Red Dead Redemption 2_20181028011613.jpgRed Dead Redemption 2_20181029004920.jpgRed Dead Redemption 2_20181029012406.jpgRed Dead Redemption 2_20181029153523.jpg
Jedním z nejzajímavějších prvků hry je nevypočítatelnost AI. 

To jen umocňuje pocit zcela nezávislého žijícího světa a osobně jsem narazil na desítky případů, kdy jsem byl zcela rozhozen nečekaným sledem událostí. Ať už jsou to přepadení, výzvy o pomoc či možnost se vetřít do úplně cizích šarvátek, které s vámi nemají nic společného, hra doslova překypuje životem a možnostmi. Přitom vám Rockstar vůbec nic necpe pod nos a víceméně jen předhazuje. Co vás baví, to budete dělat. Chcete si vehementně jet příběh? Můžete, ale přijdete o to, co dělá Red Dead Redemption 2 tak výjimečnou hrou. 

Při hraní jsem se také přistihl, že jde o první případ za dlouhé roky, kdy mě roleplay postavy vyloženě baví. Ve hře funguje celá řada systémů, které můžete i nemusíte využívat a prožívat. V táboře vašeho gangu se můžete dát do řeči s kýmkoliv ze členů, můžete si dát kafe, najíst se, ostříhat či vyměnit šatník. Čas od času si můžete s někým upevnit vztah nepovinnou misí, vše ale tak nějak plyne a nepůsobí strojově. 

 

Ve hře funguje celá řada systémů, které můžete i nemusíte využívat a prožívat.

 

Jdeme ještě dál. Pokud chcete být vždy v top formě, musíte spát, jíst, leštit zbraně, aby se nezasekávaly a starat se o koně, který je vaším věrným společníkem. S ním si můžete vybudovat pouto a odemknout tak pár fešných triků, které má pod kopytem. Musíte také dávat pozor na to, aby se mu nic nestalo. Pokud totiž zemře a vy náhodou nemáte po ruce oživovací balíček, máte smůlu a můžete se vesele kamarádit s koněm novým. 

Red Dead Redemption 2_20181026173719.jpgRed Dead Redemption 2_20181027135258.jpgRed Dead Redemption 2_20181027140442.jpgRed Dead Redemption 2_20181027154257.jpg
Kůň bude vaším věrným společníkem napříč celou hrou. 

Jak jsem poznamenal výše, ve hře spolupracuje tuna všemožných systémů a herních mechanik, které posouvají kovbojový roleplay na zcela novou úroveň. Jde také o jednu z mála her, kde mi tak maniakální smysl pro detail a snaha o věrohodnost vůbec nevadily. Ba co více, tyto malé detaily jsem si zamiloval. Pokud dovolíte hře, aby vás pohltila, odmění se vám neopakovatelným zážitkem. A vlastně to přesně nové dílko Rockstaru je. Není to jen hra. Je to zážitek. 

Když lovení baví

A to jsme se ještě nezmínili o lovu a craftingu. Kromě toho, že si můžete spoustu vybavení, zbraní a oblečení jednoduše koupit u obchodníků a lovců, můžete také vyrazit do lesů či zasněžených hor a ulovit si unikátní zvěř. Tu realisticky stáhnete z kůže a do tábora přinesete kožešinu. Jeden ze členů gangu vám pak vycraftí unikátní vybavení či oblečení, které nenajdete nikde jinde ve světě. Případně zajdete k dalšímu lovci a vše si pěkně vyměníte. Kromě exkluzivních oblečků je svět plný také vzácných zbraní. Některé najdete schované, další si budete muset vybojovat. Věrohodnost se vztahuje i na to, že můžete mít na sobě pouze dvě pistole a dvě větší zbraně. Zbytek táhne váš kůň a vy se tak musíte rozmýšlet, co si vezmete s sebou, když se od něj rozhodnete odpoutat.

Red Dead Redemption 2_20181029012033.jpgRed Dead Redemption 2_20181026185838.jpgRed Dead Redemption 2_20181026211211.jpgRed Dead Redemption 2_20181026211750.jpg
Ať už půjdete ve světě kamkoliv, vždy vás čeká něco nečekaného a poutavého.

Chcete víc? Co takhle lovit jen tak pro zábavu, zásobit tábor pořádným dostatkem jídla, pěkně si jej vyzdobit nebo jít s kolegy rybařit? A to ani nemluvíme o možnosti dát si kultovní domino nebo vyrazit do salonu a až do rána hrát partičku pokeru. Hra doslova překypuje obsahem a pokud se náhodou necítíte na to právě hrát příběh, můžete se v herním světě na hodiny ztratit a objevovat. Jen si dejte pozor, federální agenti i lovci odměn jsou nelítostní a pokud někde uděláte nějakou nekalost, aniž byste si hodili přes obličej šátek, půjdou po vás. A najdou vás. 

Systém Wanted je tu mimo jiné řešen velmi realisticky. Pokud provedete zločin a nikdo vás u něj nevidí, nikdo se nic nedozví. Častokrát jsou ale kolem svědci, o kterých ani netušíte a ještě než se někdo rozběhne za šerifem a napráší vás, máte možnost jednat. Můžete chudáky zastrašit, zmlátit nebo jednoduše odpravit. Jen počítejte s tím, že se to odrazí na vaší reputaci. Odměnu, vypsanou na vaši hlavu, můžete také jednoduše smáznout na poště. Nejzajímavější ale je, že to nezmění názor lidí na vás. Ano, obyvatelé nezapomínají a hráč tak musíte přemýšlet, zda se mu opravdu vyplatí někde dělat humbuk, aby pak nedostal někde v salonu přes držku. Jen tak pro srandu. 

Když už se do něj ale dostanete, pomůže vám oblíbené zpomalení času, Dead Eye. Stejně jako vše v této hře i on postupně prochází změnou a čím více jej používáte, tím více možností odemyká. Od obyčejného zpomalení času se tak dostanete k označování nepřátel či dokonce možnosti střílet na jednotlivé orgány. A věřte, že přestřelky, ve kterých vzduchem létají třísky a kusy kamene ze stěn, vypadají ve zpomalení velkolepě. Nemluvě o tom, že je hra brutální. Opravdu brutální. Ustřelené končetiny a kusy hlav jsou na denním pořádku, hře to ale sedí. 

Grafický majstrštyk

I po několika dnech nonstop hraní mě nepřestává udivovat technická úroveň hry. Rockstar zapracoval na svém grafickém enginu, pro věrohodné animace a interakci postav s okolním světem pak samozřejmě nechybí fyzikální engine Euphoria, který známe ze čtvrtého dílu GTA. Vše dohromady tvoří opravdu očirvoucí celek a pravděpodobně jednu z nejlépe vypadajících her současnosti. 

Red Dead Redemption 2_20181029004204.jpgRed Dead Redemption 2_20181029000510.jpgRed Dead Redemption 2_20181029000652.jpgRed Dead Redemption 2_20181029012629.jpg
Co si budeme povídat, i přes limitaci konzolí jde o nádhernou hru.

Překvapí především věrohodné podání barev a textur, díky kterým vypadá herní svět jako živý. Ten je mimo jiné nádherný a pestrý, plný hustých lesů, bažin, zasněžených vrcholků hor, měst, vesniček i schovaných obydlí. Všude se můžete pohybovat zcela volně a jakmile se dostanete na hlavní mapu, můžete ihned vyrazit opravdu kamkoliv. Kromě koně funguje ve hře ještě systém rychlocestování, který si musíte odemknout v táboře. Ten je bohužel značně omezen a do některých míst budete muset vždy dorazit pěkně po svých. To mě nějakou dobu štvalo, Rockstar se ale snažil to spravit chytře poskládanými filmečky (pokud je to součástí příběhu) a animacemi, aby se zbytečné cestování omezilo na minimum. 

 

Kromě koně funguje ve hře ještě systém rychlocestování, který si musíte odemknout v táboře.

 

Animace postav a dabing jsou na prvotřídní filmové úrovni, ostatně stejně jako dokonale padnoucí dobový soundtrack, který hraje překvapivě často a skvěle dokresluje konkrétní situace. Vypisovat sem všemožné malé detaily, jako je špinění oblečení blátem, realistické modřiny po rvačkách či nádherné efekty vody, by trvalo věčnost. Stačí jen říct, že jde o vizuální a technicky nejpůsobivější hru posledních několika let. Ať už hrajete na jakékoliv konzoli. Za precizní optimalizaci pak patří Rockstaru zvláštní dík. Za celou dobu hry jsem takřka nenarazil na grafické bugy, doskakování textur a další chyby. Absolutně. Nic. 

Verdikt:

Red Dead Redemption 2 voní. Voní hezky. Jde o názornou ukázku toho, co se stane, když dostane prvotřídní vývojářské studio takřka neomezený rozpočet, čas i důvěru vydavatele. Rockstar je jedno z mála studií, které si to může dovolit a výsledkem jsou hry, které redefinují žánr nebo udávají směr další generací. A tato hra není výjimkou. Jde o nádherně zpracovaný western plný malých detailů, osudových příběhů a živého světa, který nemá obdoby. Jsem zvědav, co předvede Online porce a těším se, až se do oblíbeného světa opět vrátím. 

 

Diskuze (33) Další článek: Právě vychází Planet Zoo, venku je i startovní trailer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,