Ředitel evropského Nintenda kritizoval Microsoft

Vrchní ředitel společnosti Nintendo Europe David Gosen kritizoval Microsoft za to, že nutí konzolovému trhu přechod na konzole nové generace příliš brzy. Také obvinil média, že se na konzole nové generace přespříliš zaměřují.

Na svém projevu na ELSPA Games Summitu v Londýně Gosen popsal cyklus obměny jednotlivých konzolových generací jako "sebenaplňující proroctví" s tím, že tento průmysl byl založen na přístupu, kde "pět či šest let je tak akorát a až přijde co přijít má, přijmeme to".

Gosen připustil, že sice do budoucna se tento přístup bude muset změnit, nicméně se domnívá, že pro tuto část jím pospaného cyklu (tedy současnou generaci konzolí) je na změnu již příliš pozdě. V souvislosti s tím utrousil několik poznámek na účet Microsoftu, který sice tvrdí, že zisky nejsou jejich hlavní motivací, ale nový Xbox hodlají vypustit sotva čtyři roky po uvedení jeho předchůdce. "V každém cyklu se nějaký ziskuchtivý výrobce snaží předčasně dostartovat další cyklus", prohlásil. Dodal ale, že pomyslná "výhoda prvního tahu" nemusí být vždy výhodou - což přesně potkalo systém 3DO, který se snažil předběhnout své konkurenty.

V další části svého projevu Gosen kritizoval média, že se příliš zaměřují na hardware i software nové generace místo aby se pořádně věnovali tomu současnému. "Na každého redaktora herního časopisu znuděného současnými hrami připadají stovky tisíc hráčů, kteří kouzlo těchto her právě objevují", prohlásil. "Dnešní hráči touží po dnešních hrách", dodal.

Zajímavě se vyjádřil také k současnému konceptu mnoha herních vydavatelů, kteří umožňují hráčům zdarma si stáhnout nějakou starší hru (popřípadě jim ji zdarma přinesou prostřednictvím herních magazínů). "Každá hra zdarma ubírá čas, který by mohl být stráven hraním her, které se prodávají v obchodech a za které se platí! Výsledkem tohoto přístupu je pro herní průmysl "mrtvý" hráč"...

Zdroj: Eurogamer

Diskuze (2) Další článek: Chystá se konkurence pro EA Sports

Témata článku: , , ,