Remothered: Tormented Fathers - záhada v domu hrůzy (recenze)

Máte rádi děsivá dobrodružství plná záhad? Pak rozhodně zbystřete!

Co baví

  • Puzzly kam se podíváš
  • Solidní atmosféra
  • Místy opravdu zvrácené

Co vadí

  • Nepovedený soubojový systém
  • Nevzhledné animace
7/10
Hodnocení

Příliš nových titulů z žánru survival hororů na konzole zrovna nevzniká. A pokud ano, mají je na svědomí většinou menší nezávislá studia. Z tohoto důvodu je tak velice důležité sledovat i menší projekty, které většinou nedoprovází velké marketingové kampaně a stávají se tak mnohdy neviditelnými. Jedním z takových případů je hra s podivným názvem Remothered: Tormented Fathers, pod kterou je podepsané italské studio Stormid Games.

10-12-2018_10-23-11_PM.png10-12-2018_10-20-52_PM.png10-12-2018_10-21-04_PM.png10-12-2018_10-21-13_PM.png
Hororových her není nikdy dost, a z indie scény to platí dvojnásob.

Zástupce klasického survival hororu se dostal do předběžného přístupu v říjnu 2017, plného vydání se potom hráči dočkali v lednu, respektive v červenci 2018 v případě majitelů konzolí Xbox One a PS4. Remothered: Tormented Fathers je prvním ze tří plánovaných dílů a veze se na úspěchu odbočky Silent Hill P.T. z roku 2014. Nabízí tak kulisy děsivého obřího domu a spoustu záhad v něm.

Kdo se moc ptá, moc se dozví

Prozrazovat příběh u survival hororu by bylo více než podrazácké, proto jen nastiňme, o co vlastně jde. Rosemary Reed je pětatřicetiletá šťouralka lačnící po záhadách. Jednou z těch nevyřešených, jež ji nenechá v noci spát, je zmizení malé dívky jménem Celeste. Odpověď by mohl skrývat tajemný doktor Richard Felton, který se díky svému zhoršujícímu zdravotnímu stavu uzavřel do svého domu a žije si relativně klidným životem. Pravdou však je, že jeho život až tak klidný není a zmizelá Celeste není až tak úplně zmizelá, což Rosemary Reedová zjišťuje záhy po návštěvě obrovského sídla. Samotný příběh nepředstavuje vrchol originality, nicméně vývojáři vsadili na jistotu a připravili výborné podhoubí pro děsivé dobrodružství, které v kůži Rosemary zažijete.

10-12-2018_10-20-33_PM.png10-12-2018_10-21-35_PM.png10-12-2018_10-22-46_PM.png10-12-2018_10-22-55_PM.png
V Remothered: Tormented Fathers se vžijete do role křehké šťouralky Rosemary Reed

Remothered: Tormented Fathers je koncipováno jako stealth hororový zážitek s důrazem na tíživou atmosféru a silný pocit lidské křehkosti. Survival element je ještě více podpořen skutečností, že je hlavní hrdinka křehká žena, navíc totálně nepřipravená na peklo, kterého se jí v domě hrůzy dostane. Rosemary totiž přijíždí na místo velké záhady jako investigativní reportérka, s kabelkou a boty na podpatcích, což rozhodně není vybavení, se kterým byste se pravidelně pouštěli do boje o holý život.

Remothered na notebooku

Horory jsou možná nejlepší, pokud je hrajete v tmavém pokoji se sluchátky na uších, i během cest ale dokážou řádně potrápit. Remothered možná není tím nejlepším strašákem poslední doby, ale rozhodně je tím nejméně náročný, a tudíž ideálně vhodným na zkrácení volné chvíle ve vlaku či autě na dlouhém roadtripu.

10-12-2018_10-23-03_PM.png10-12-2018_10-23-21_PM.png10-12-2018_10-23-30_PM.png

Čerstvý horor jsme se rozhodli hodit rovnou na náš mobilní notebook Dell XPS 13, který titul rozjel na plné obrátky bez sebemenšího záseku. Hra je velmi shovívavá na hardware a vystačí si opravdu s minimem, proto i na cestách si můžete užít Full HD rozlišení a plné detaily. Tedy pokud vám nevadí hnědo-šedá barevná paleta a temná atmosféra. 

1517938410_remothered-tormented-fathers.jpgss_eea85356c87eddcf157e5fb3073de43f0217a754.1920x1080_1509556892.jpgremothered_01.jpg

Ačkoliv jde o velmi pomalou hru s neagresivním tempem, pohled z první osoby nutí využít externí myš pro pohodlné rozhlížení. Na klávesnici si pak vystačíte jen s pár klávesami pro pohyb a interakci, takže jde o skvělý tip na cesty. Pokud se tedy chcete trochu bát. 

Nutno dodat, že hlavní hrdinka je v počáteční fázi hry silně nesympatická až protivná. O to více je potom překvapující fakt, jak snadné je sžít se s postavou vlivem děsivých událostí. Netrvá to totiž dlouho a po bleskovém úvodu budete s Rosemary jedno tělo.

Běž Rosemary, běž

Samotný herní koncept je veskrze jednoduchý a očekávatelný. Plížíte se po děsivém obydlí doktora Feltona, řešíte jeden puzzle za druhým a modlíte se, abyste nebyli spatřeni. Hlavní hrdinka totiž není žádná bojovnice a mimo elementárních znalostí sebeobrany nedisponuje ničím, co by vám v tomto zvráceném příběhu přišlo vhod. V případě konfrontace s nepřítelem tak budete odkázáni na rychlé nohy a schovávání se pod postelí, ve skříních apod. Pomáhat si můžete vrháním nejrůznějších předmětů či v nouzi největší také nějakou tou řeznou či sečnou zbraní. Takové počínání ovšem slouží pouze k sebeobraně a pozdržení nepřítele. Navíc je třeba zmínit, že mechanismy sebeobrany jsou více než neohrabané a mnohdy je lepší vzít okamžitě nohy na ramena.

10-12-2018_10-22-09_PM.png10-12-2018_10-21-49_PM.png10-12-2018_10-21-59_PM.png10-12-2018_10-22-20_PM.png
Čekat na vás bude velké množství puzzlů a boj o holý život

Remothered: Tormented Fathers je celkově hrou kontrastů. Samotná hratelnost je více než zdařilá, celkový dojem kazí právě občasné quick-time eventy či zpackaný systém sebeobrany. To samé platí i pro grafické zpracování titulu. Hra běží na Unreal Enginu, který hře skutečně sluší. Mírné zklamání ovšem přichází při sledování opravdu odfláknutých animací, které jsou někdy až k smíchu.

Puzzly, puzzly a zase puzzly

Co naopak potěší je množství nejrůznějších puzzlů, které je třeba pro posouvání se v ději řešit. Přestože se hra tváří relativně svobodně, příběh je silně lineární a hádanky je třeba řešit v určitém pořadí. A vězte, že někdy budete muset skutečně zapojit i mozek. Na druhou stranu nebavíme se zde o nutnosti výpočtu kvadratických rovnic, ale spíše využití selského rozumu. Ve finále budete pobíhat po domě nahoru a dolů, sbírat jednotlivé předměty, odemykat si dveře, nahazovat pojistky apod. Až si někdy budete říkat, že je Rosemary ten největší smolař na světě, neboť pochybuji o tom, že se dá v životě obyčejného smrtelníka ještě více co pokazit. Osud zkrátka hází hlavní hrdince klacky pod nohy a vy se s tím musíte vyrovnat. Díky neustálému bloudění po domě doktora Feltona tak budete zdánlivě velké stavení znát brzy nazpaměť a dost možná vás bude strašit i ve spaní.

Zajímavě je řešen systém ukládání hry, neboť ten není implementován automaticky. Tento krok považuji za velké plus a atmosféře to jedině přispívá. Budete-li totiž chtít uložit svůj postup, je nutné dojít k jednomu z několika úložným bodům v podobě zrcadla, kde můžete také doplnit své zdraví. Podobný způsob jsme viděli například ve hře The Evil Within.

Klíčovým prvkem Remothered: Tormented Fathers je potom samotná atmosféra, která je více než zdařilá. Hra se neomezuje na zbytečné a předvídatelné lekačky, ale snaží se budovat hutnou a tajemnou atmosféru. Nejedná se tak o děs a strach z neznáma, ale o obavy o vlastní život. Ve finále tedy hra balancuje na hraně mezi mysteriózním thrillerem a psycho hororem. Každopádně výsledný mix je více než zdařilý, stejně tak jako celková hrací doba, která se pohybuje někde okolo šesti hodin.

Verdikt:

Remothered: Tormented Fathers je příjemně nepříjemné survival dobrodružství a víkendovou jednohubkou pro každého milovníka hororových zážitků. Nepřináší nic nového a sází spíše na jistotu, na druhou stranu v klíčových aspektech funguje celkem spolehlivě. Ve finále tak zamrzí trochu zpackaný soubojový systém a poněkud děsivě odfláknuté animace. I tak se ovšem jedná o nadprůměrný titul, který příjemně doplňuje relativně chudou kolekci survival hororových her na konzole.


NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Nejlepší hry pro PC, které si teď můžete zahrát nebo přát k Vánocům

Nejlepší hry pro PC, které si teď může…

Toto je deset her, které byste rozhodně neměli při hraní na počítači vynechat.

10.  11.  2018 | | 4 N/A
Red Dead Redemption 2: zážitek nové generace (recenze)

Red Dead Redemption 2: zážitek nové ge…

Je vůbec nutné uvádět jednu z nejočekávanějších her letošního roku?

1.  11.  2018 | | 20 N/A
Hráči vyrazili na Divoký západ, nafotili nádherné snímky z herního hitu

Hráči vyrazili na Divoký západ, nafoti…

Red Dead Redemption 2 je stejně jako každá hra Rockstaru jako stvořená pro típání krásných pohlednic.

2.  11.  2018 |
Legendární WarCraft 3 se vrací. Byla oznámena předělávka Reforged

Legendární WarCraft 3 se vrací. Byla o…

Čtvrtý díl se bohužel nechystá, fanoušci Warcraftu ale dostali pěkný dárek od Blizzardu.

3.  11.  2018 | | 24 N/A
Sid Meier

Sid Meier's Civilization: Nový úsvit -…

Jednou z očekávaných deskoherních novinek letošního podzimu byla bezpochyby nová Civilizace s přídomkem Nový úsvit. Jak se nástupce dnes už legendární Sid Meier´s Civilization povedl?Prozradíme vám, že v konkurenci strategických her se rozhodně neztratí, ale více už v naší recenzi.

4.  11.  2018 | | 1 N/A