Repasované díly: ano/ne?

Koupili jste si již někdy repasovaný díl do počítače? A že vám fungoval? Nejspíše patříte mezi světlou výjimku, která potvrzuje pravidlo. Repasované komponenty totiž ve většině případů nefungují a způsobují v počítači mnohé konflikty. Ona výhodná nákupní cena se tak může později pěkně prodražit. Nevěříte?
Koupili jste si již někdy repasovaný díl do počítače? A že vám fungoval? Nejspíše patříte mezi světlou výjimku, která potvrzuje pravidlo. Repasované komponenty totiž ve většině případů nefungují a způsobují v počítači mnohé konflikty. Ona výhodná nákupní cena se tak může později pěkně prodražit. Nevěříte?

Na samý úvod tohoto článku se vám pokusím blíže vysvětlit tento poněkud nelibozvučný pojem. Repasovaný díl je ve své podstatě věc, která je po vyřazení opět vrácena do provozu. Ostatně, toto upřesňuje už samotný název, neboť „pase“ znamená minulost, věc dřívější a předchozí, a přidáme-li k tomu ono „re“, pojem repase je ihned jasný.

Pojem repasovaný díl se začal poněkud více používat přibližně v letech 1998 a dále, kdy se především v nejrůznějším inzertním tisku objevovaly záhadné inzeráty nabízející repasované počítačové komponenty či sestavy. Mezi nejčastěji nabízené díly patřily především notebooky stylu 286, později 386 a 486, které byly dovezené ze zahraničí (pamatujete si také na inzeráty typu „Značkové notebooky a počítače z východního Německa za bezkonkurenční ceny. Banky se zbavují …“). Samozřejmě, jediný důvod proč se banky tohoto zboží zbavovaly, nebyl pouze v tom, že zboží postupně ztrácelo na hodnotě, stávalo se zastaralým, ale především bylo čím dál více poruchovým. Jak jinak, právě v bankách jsou počítače vystaveny několikahodinovým zkouškám funkčnosti (provoz od rána do večera, od rána do večera a zase od rána do večera). To však někteří zájemci o toto velmi levné a přesto dle prvotních podkladů velmi kvalitní zboží, nevěděli a až po koupi postupně zjišťovali, že koupili více či méně polámaný a ve funkčnosti omezený, přístroj.

A právě na neznalosti širokého okruhu uživatelů se mnoho jedinců pokusilo zbohatnout. Některým se to podařilo, některým ne, jiní to zkoušejí dodnes. Když se zkusíte projít městem a budete si všímat počítačových obchůdků (především v zapadlejších částech a čtvrtích), nejspíše zjistíte, že repasované díly nabízí většina z nich. Zde však ale nehledejte „značkové“ notebooky a počítače, ale spíše jednotlivé díly. K sehnání tu bývají především síťové karty, grafické karty, CD-ROMky, klávesnice, myši, monitory, … a prostě většina z dílů vytažených z počítačů.

Většinu z dílů prodávaných takto „pofidérně“ bohužel nemůžeme řadit do skupinky fungujících. Velký problém bývá především s CD-ROMkami, které patří právě mezi jedno z nejrozšířenějších repasovaných zboží. S takto zakoupenou CD-ROMkou nemáte téměř žádnou jistotu, že své CD zítra přečtete. Povětšinou je daný kousek seskládán tak nějak „aby držel“ a pokud zrovna nezačne CDčka škrábat, alespoň ve většině případů vydává hned druhý den opravdu nepěkné zvuky (říká se tomu hučení?).

Podobný problém je i u pevných disků, neboť především ty s menší kapacitou patří v současné době mezi obtížně sehnatelné zboží. Je velmi pravděpodobné, že repasovaný HDD obsahuje několik desítek, stovek,… vadných sektorů a jistota zachování dat je téměř nulová. Popřípadě je možné, že tento HDD prošel téměř kompletní demontáží a v současné době by měl být spíše na smetišti než v prodeji.

Samozřejmě, najdou se i výjimky. Kupříkladu koupi repasovaných síťových karet bych neviděl tak tragicky, povětšinou se jedna síťovka dá sehnat za pár korun a její funkčnost by měla být téměř jistojistě zaručena. A pokud ne, není nic snazšího, než ji použít jako nějaké hypermoderní těžítko :-)

Velkou výhodou repasovaných dílů bývá to, že prodejce se snaží zákazníky v maximálně možné míře přesvědčit aby si zboží zakoupili, a proto jim poskytuje nejrůznější optické „výhodné nabídky“. Kupříkladu denní záruka na zboží bývá pravidlem. A toto je jedna z věcí, která se dá velmi dobře zneužít – není přeci nic složitého vyměnit vlastní nefunkční mechaniku za repasovanou mechaniku a svou vlastní po půl dni reklamovat. Jako velký posun kupředu bych to ale neviděl…

Zkusím-li dát dohromady všechna pro a proti, odpověď na výše uvedenou otázku (Repasované díly: ano/ne?) bude možná trošku neutrální, ale přesto konečná. Repasované díly nepatří do moderních počítačů, jejich využití hledejte spíše v počítačích pro tatínky, maminky, brášky. Přesto však i nadále mají tyto díly smysl a mnoha uživatelům mnohdy pomohou vyřešit některé základní skutečnosti. Ve výsledku je ale konečné rozhodnutí stále jen a jen na vás.

Diskuze (27) Další článek: Přetaktování procesorů

Témata článku: , ,