Reportáž: Czech Game Expo 2003 – tři dny ve víru hraní

Historicky poprvé. Záštita ministra informatiky. Střetnutí nejlepších o letenky na WCG do Koreje. Řada doprovodných turnajů a akcí. Preview nových titulů, karetní, figurkové a jiné hry. Desítky hodin báječné herní zábavy. Nebyli jste tam? Pak tedy čtěte první část naší reportáže. Součástí článku je také rozhovor s KnightMerlinem.

Ve dnech 12. – 14. 9 hostila Show Hall v rámci Brněnského Boby Centra první ročník Czech Game Expa, velkého lákadla nejen pro fandy počítačových, ale i stolních her. Doupě na ní samozřejmě nemohlo chybět a pokud jste se nemohli z různých důvodů zúčastnit osobně, můžete si teď alespoň přečíst naše zážitky. Zatímco vyvrcholení kvalifikace na World Cyber Games a všechno kolem něj měl primárně na starost redakční kolega Michal Rašovský, já se zaměřil především na turnaje i prezentaci Magic: The Gathering, Warhammeru, Mage Knightu a dalších podobných záležitostí, což mi ovšem nebránilo ani ve sledování matchů v oblíbených RTS. Co všechno se v těchto jmenovaných oblastech (upozorňuji, že třeba o Counter Strike tu opravdu nenajdete jinou zmínku kromě této) během víkendu dělo?

 

CGE01 – Pohled na hlavní vchod * Klasická situace v M:TG. Na stole leží karty za cca 1200,- Kč

Všechno to začalo vlastně už v pátek, který kromě exkurzí pro školy obnášel jako hlavní lákadlo otevřený turnaj v Age of Empires 2. Toho se zúčastnila prakticky celá naše špička a na soupisce se tak objevila jména jako KnightMerlin (nejlepší hráč republiky), nex_Drátek (současná hvězda AoE II i AoM), Moon (dvojnásobný vítěz ankety Hráč roku v AoE II).. ani těm méně zasvěceným snad už více říkat nemusím. Hrálo se nejprve 1 vs. 1 a posléze i 3 vs. 3 – bohužel mě ani taková podívaná nedokázala přemluvit k včasnému vstávání ve všední den a tak jsou mi výsledky známy především díky sobotnímu vyhlášení vítězů, kterému jsem byl již osobně přítomen. To se neslo hlavně ve znamení nex_Drátka, který převzal za hlasitých ovací publika hned dvě zlaté medaile - ve finále duelů porazil KnightaMerlina a později si společně s Platonem a Play4Win poradil i s hvězdnou sestavou  CZ_4EVER (KnightMerlin, Unholy, Devil).

 

I příznivci Mage Knightu se umí do partie zabrat * Někteří zvědavci pohledu do notebooku neodolali…

Den druhý

V sobotu tedy konečně balím potřebné věci, abych mj. zjistil, že diktafon se právě teď rozhodl definitivně vypovědět službu a hned ráno vyrážím na místo. Nával před pokladnami byl masivní, ale naštěstí jsem frontu stát nemusel, což ovšem nijak nepomohlo ostatním a začátek některých akcí se tak oproti původnímu plánu slušně natáhnul. Tady bych rád zmínil chování organizátorů k novinářům, které bylo alespoň v mém případě naprosto perfektní a skutečně mile potěšilo. Ke vchodu se pro mojí maličkost během pár minut zastavil velmi ochotný člověk a provedl mě přes ochranku do VIP prostorů, kde se mi posléze dostalo uvítání přímo od pana Viktora Wanliho, který si navíc osobně vzal nejen na starost vystavení mé akreditace, ale stačil mě seznámit i s orientací v hale, ukázat počítače vyhrazené pro redaktory etc. – tímto bych mu ještě jednou rád poděkoval, že si při vší té práci, kterou určitě musel mít, našel čas i na tohle.

 

Sešikované armády figurek Warhammeru… * ...umí na stole vypadat opravdu pěkně i málo nabarvené

Prvním na pořadu dne se stal turnaj v M:TG, započítávaný do série Hráč roku. Organizačně se jeho pořádání ujal Ivan Stanoev, který oba dva víkendové dny navíc vhodně spojil s oslavou 4. narozenin svého obchodu a herny Černý Rytíř. Dorazila i řada mimo-brněnských aktérů a celkem se tak zaregistrovalo cca 72 lidí, což bylo na relativně úzký prostor horní galerie až moc a ta doslova praskala ve švech (na hlavy dole sedících však naštěstí nikdo nepřepadl ani nebyl shozen). Proto bylo nutné obsadit i některé stoly původně určené pro předváděčku, naopak velkým plusem byl výhled na velkoplošné plátno, díky kterému se nedalo skoro o nic přijít – snad jen živé komentáře byly slyšet trochu hůře.

 

Zaměřovací lasery detekovaly proviant! 5-4-3-2-1… * ...vzhůru na zteč!

Pokud by ještě někoho náhodou zajímal můj osobní výkon, žádná velká sláva se nekonala a po vcelku slušných 6-ti kolech (21. místo se score 4 – 0 – 2, počítáno výhra – remíza - prohra), jsem v poslední partii narazil bohužel na přesně ten typ balíčku, který je pro mě vůbec nejobtížnějším soupeřem a po prohře 1-2 tak skončil 26. Ukázal se i jeden z našich nejznámějších obchodníku (v konceptu s M:TG si pod tímto termínem představte někoho, komu se finančně vyplatí jezdit za prodejem kusovek třeba i do Japonska), který obsahem svých desek zdařile sekundoval sortimentu Černého Rytíře a nejen k vidění, ale také koupi byly i některé sběratelsky opravdu zajímavé věci.

 

Čas pro medaile. Tak kdo ještě nemá? * PG shop focený přímo od vstupu do haly

Celková doba trvání základních kol přesáhla určitě deset hodin (v jisté fázi jsem už ztratil pojem o čase) přičemž v přestávkách jsem pobíhal po areálu za účelem hovorů s hráči a fotografování. Většina dotázaných se shodla na tom, že se jim v Brně líbí a fotky se díky trvalému přítmí v hlavní části haly zrovna podle mých představ nedařily, tudíž nějak moc materiálu pro účely reportáže jsem takto nezískal. Po již zmíněném předávání medailí (mimochodem z rukou půvabných slečen) jsem stačil alespoň na chvíli odchytit KnightMerlina a popovídat si s ním o AoE II, kdy jsme se kromě jiného shodli, že hlavní příčinou jeho druhého místa byla především zhruba roční absence aktivního tréninku a věnování se především Warcraftu 3 (na který, jak mi prozradil, se těšil nejvíce). To se nakonec opravdu znatelně projevilo, když nejprve ve finále winners bracket porazil nrHypermana a následně i nrUna z loosers bracket, čímž si zajistil letenku do Koreje. Gratuluji!

 

Nad hlavami nám při hraní kroužilo letadlo… * Na plátno byl výhled z galerie skvělý

Později odpoledne jsem zavítal i na protilehlou stranu, kde se čile posouvaly figurky v populárnim Warhammeru, jehož svět bude jistě spoustě z vás známý i z počítačového zpracování. Ještě větším lákadlem se však stala možnost vyzkoušet si ukázky z titulů jako Kreed nebo Ufo Aftermath a klávesnice v této části galerie tak byly prakticky pořád obsazeny. Zejména v druhém jmenovaném případě byly však čerstvé dojmy poněkud rozporuplné a to nejen ty moje, ale i dalších tří lidí z redakce, kteří mezitím dorazili také a oficiální preview si samozřejmě ujít nenechali.

 

Vyložené zboží přitahovalo zaslouženou pozornost * Před začátkem prvního turnaje se ještě všichni smějí a obchodují

Další zpestření obstarala „akce s občerstvením“, kdy do středu (veřejnosti  naštěstí nepřístupné) plochy před plátnem narovnali několik kartónů s pitím v plechovkách a posléze na ně vpustili účastníky, kteří se právě nacházeli kolem. Toto přivítali i fotografové, kteří s chutí dělali snímky krabic před a po nájezdu davu. Následujícím bodem programu byla přednáška o E-sportech, pochopitelně doprovázená patřičnou grafickou projekcí, která taktéž stála za pozornost. Z objektu jsem tak odcházel až po minimálně dvanácti hodinách, kdy na rozloučenou mi ještě hlasitě zapípal bezpečnostní rám u východu a chvilku jsem měl pocit, že se nevyhnu kontrole kufříku a kapes.

Den třetí

Neděle se nesla ve znamení M:TG kvalifikace na Pro Tour* New Orleans, které jsem se bohužel nezúčastnil pro akutní nedostatek potřebných karet a souběžně probíhajícího Junior Cupu (série speciálně pořádaná pro začátečníky a mladší hráče). PTQ se zúčastnilo cca 33 lidí včetně několika zahraničních, JC pak pouhých 17. Já si trochu více přispal, abych po příchodu zjistil, že jsem tam právě včas na jeden z jednoznačně nejlepších zápasů, které jsem vůbec měl šanci za celou dobu vidět. Byl to souboj nEph Kotyho a nex_Drátka v Age of Mythology, kdy oba zmínění (patřící mezi AoM elitu i v mezinárodním měřítku) předváděli skutečně krásný a vyrovnaný styl hry.

 

Vypadalo to napřed trošku jako šachy, ale mělo to přesýpací hodiny * Hlavní pult s vystavenými poháry

Zpočátku se jako aktivnější jevil Koty, který zahnal soupeře do defenzívy, ale Drátek jeho útok odrazil a obrátil situaci ve vlastní prospěch, když se mu podařilo zabrat střed mapy, klíčový nejen kvůli nalezišti zlata. Koty se ocitnul v situaci, kdy většina jiných by asi již ztratila nervy a vzdala se, bojoval ale dál a posléze se mu znovu dařilo postupně získat nad středem kontrolu, zatímco Drátek měl problémy s ekonomií kvůli příliš pozdnímu vylepšení bonusů. Následně Koty chyboval a nechal se napadat z více stran současně, navíc mu už prakticky došlo dřevo a zhruba po vyčerpávající hodině a čtvrt tak vzdal pro nedostatek surovin. Dlužno dodat, že k ulehčení adminů ostatních her, kteří už netrpělivě čekali na okamžik, kdy budou moci začít s vlastním přenosem.

 

Výsledková tabule. Kdo asi vyhrál CS? * Nezapomenutelný Nex_Drábek vs. nEph.Koty

Po definitivní rezignaci Kotyho jsem šel věnovat pozornost i dalším společenským hrám, z nichž některé jsem do té doby ani kloudně neznal a také vyhlašování vítězů již ukončených klání. Přebírání pohárů se stávalo opětovně rájem pro fotografy a kameramany, kteří nutili vítěze různě pózovat a polohovat i své cenné trofeje. Závěr základních kol PTQ mezitím trochu pokazila diskvalifikace dvou účastníků kvůli podezření rozhodčího na podplácení (k čemuž dochází zejména v situaci, kdy jsou proti sobě nalosováni protihráči, z nichž jeden už postoupit do Top 8 ani v případě výhry nemůže, zatímco druhý ano).

Prezentace novinek a přístup k Internetu. Zájem rozhodně byl

To už se ale zajímavé dění kolem Magicu pomalu ale jistě chýlilo ke konci, pročež jsem udělal ještě několik posledních snímků a nenechaje se zlákat ani dalším duelem ve Starcraftu, Czech Game Expo 2003 definitivně opustil. Suma sumárum na mě celá akce zapůsobila velmi kladně a rok od roku se ukazuje, že ProGamming začíná být po všech stránkách čím dál tím populárnější i u nás. Pořadatelům proto držím do budoucna palce nejen při přípravě příštího ročníku CGE, ale i při dalších podobně zajímavých podnicích, do kterých se rozhodnou pustit. Další nás ostatně očekává už na říjnovém Invexu.

Několik otázek pro KnightaMerlina po ukončení CGE 2003

Jiří Černý, Doupě.cz

Ahoj, tak co tvé dojmy z Brna?

KnightMerlin

Zdar! Bylo to cool.

Takže lepší než před rokem v rámci Invexu?

KnightMerlin

Asi ano, Invex na to asi není úplně to nejlepší místo.

Blahopřeji ke kvalifikaci do Koreje. Co jsi jinak říkal na Drátkovy výkony během celého víkendu? Viděl jsem včera jeho duel s Kotym v AoM a byla to úžasná podívaná:-).

KnightMerlin

Díky, no k tomu úžasnýmu zápasu: tak to sem se docela nudil. :-) Jinak ale je dobrej.

Jak vidíš svoje šance na WCG?

KnightMerlin

Uvidíme:-( Budu rád když vyhraju jeden zápas.

To chce trochu více optimismu.-). Hodláš víc trénovat?

KnightMerlin

Uvidíme :-)

Se kterým soupeřem jsi měl ve W3 asi největší potíže?

KnightMerlin

S Giacomem a s Unem.

Ale nakonec jsi vyhrál ty, rozhodoval spíš skill, nebo i více nezbytného štěstí?

KnightMerlin

Oboje :-)

Co nějaká oslava tvého úspěchu?

KnightMerlin

Uvidíme :-) Zatím nebyla, ale každopádně mám velikou radost. V sobotu po odehrání finálového zápasu mi bylo velmi špatně :-)

Z čeho? A co bys poradil začínajícím hráčům, kteří by se jistě rádi tvého úspěchu také jednou dočkali?

KnightMerlin:

Z RedBullu a z nevyspalosti :)). Navíc v sobotu se odehrály 2 AoE turnaje, které mi daly taky docela zabrat :) Doporučuju trénovat :-), pomáhá to.

Jak se ti líbilo zvládnutí akce ze strany organizátorů? Myslíš, že příští ročník bude mít ještě větší úspěch?

KnightMerlin

Celkově zvládnuto dobře, bohužel ale občas velké zpoždění a následný time press.

Zpoždění nabralo několik akcí už díky frontám u pokladen, bylo prý nutné, aby se tam hlásili i kvalifikovaní hráči kvůli soupisce.. neměla by být do budoucna i tohle jedna z věcí, které by mohly doznat změn?

KnightMerlin

Spíš bych řekl, že by se mělo začít dřív. V pátek jsme se dostavili v 10:30, následně jsme hodinu bezdůvodně čekali před registracemi. V 11:30 jsme se zaregistrovali, dostali jsme se do hlavního sálu a až do 15:00 jsme čekali u stolu. Po této zkušenosti jsme v sobotu místo na 10 (ofic. začátek turnaje) šli až na 11, takže už jsem "nestihl" frontu u pokladny a stejnak jsme ještě museli čekat na zahájení turnaje. Detailnější rozpis kdy jaká hra má začít by zřejmě pomohl.

OK, díky za čas a přeji hodně štěstí v Koreji.

KnightMerlin

Dík, np.

*Pro Toury představují sérii několika profesionálních turnajů, které se během roku hrají po celém světě a každý z nich je dotován částkou mnoha desítek tisíc USD. Všichni účastníci na ně musí být kvalifikováni. Kromě nich existují např. ještě Grand Prix, otevřené již všem zájemcům a samozřejmě i se znatelně menším finančním obnosem pro nejlepší, které jsou ovšem nejnavštěvovanější vůbec a výjimkou není ani účast přes 900 hráčů (mj. Praha letošní rok).

Váš názor Další článek: Jaké budou vozy v Need for Speed: Underground?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,